Pravna Bitka: Blockchain Association Protiv SEC-a zbog Definicije “Dilera”

Uncategorized

Blockchain Association, vodeća lobistička grupa u kripto industriji, pokrenula je pravni postupak protiv američke Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC). Tužba, koja je podnesena u utorak u Teksasu, izaziva SEC-ovu nedavnu promjenu pravila koja proširuje definiciju “dilera” na korisnike i projekte u okviru decentraliziranih financija (DeFi). Ova promjena pravila zahtijeva od DeFi protokola i transakcija da se registruju kao burze i brokeri, što bi moglo dovesti do pravnih posljedica.

SEC nije objasnio kako DeFi projekti, koji funkcionišu autonomno bez ljudskog nadzora, mogu udovoljiti regulativama dizajniranim za tradicionalne burze. Zbog toga, Blockchain Association u saradnji sa Crypto Freedom Alliance of Texas traži deklaratornu presudu od federalnog suda, tvrdeći da SEC krši Zakon o upravnom postupku (APA) proširujući definiciju “dilera”.

Komesarka SEC-a Hester Peirce, poznata po svojoj podršci kripto industriji, kritizirala je ovu promjenu kao štetnu za tržišne sudionike i šire tržište. Kripto zajednica je također izrazila zabrinutost zbog prekomjerne regulacije od strane SEC-a. Tužba tvrdi da SEC nije adekvatno uzimao u obzir žalbe i komentare iz kripto industrije tokom procesa usvajanja pravila.