Jesu li digitalne “NFT” umjetnine novi trend u kripto svijetu?

Uncategorized

Glavni akteri kripto zajednice smatraju da će digitalna umjetnost koja je vezana na NFT (non-fungible tokene) nadmašiti tržište fizičkih umjetnina.

Prema tweetu analitičara tvrtke Messari, Masona Nystroma, prodaja “nezamjenjivih” tokena (NFT) na platformi Rarible u rujnu je prešla 5 milijuna dolara, s prometom od 5.309 RARI upravljačkih tokena. Messari je izvijestio da je 1,5 milijuna dolara od ovog novog volumena došlo u jednom danu, 14. rujna. Uz to, SuperRare NFT tržište ove je godine “poraslo impresivnom brzinom“, navodi Nystrom. Sve o NFT tokenima možete saznati u našem tehničkom članku.

Ova je aktivnost privukla pozornost investitora koji vide potencijal NFT-a jer vlasnicima tokena garantira vlasništvo nad digitalnom umjetninom, kolekcionarskim sportskim karticama i još mnogo toga. Suosnivači Morgan Creek Digitala, Anthony Pompliano i Jason Williams stupili su u nove sfere investiranja udružujući se s brojnim digitalnim umjetnicima. Pompilano vjeruje da će tržišna kapitalizacija digitalne umjetnosti narasti i postati veća od tržišne kapitalizacije fizičke umjetnosti.

“Slično onome kako je Bitcoin u gotovo svakom pogledu superiorniji od zlata, i digitalna umjetnost je u gotovo svakom pogledu superiornija od tradicionalne umjetnosti”, rekao je Pompliano u svom časopisu.

Napomenuo je kako ovaj prijelaz u svijet digitalne umjetnosti nije pitanje hoće li se dogoditi, već kada.

Pomp predviđa rast od 6.000 puta

Izvršni direktor Morgan Creeka izjavio je da tržište tradicionalnih umjetnina ima tržišnu kapitalizaciju od oko 65 milijardi američkih dolara, a u posljednjih nekoliko godina je nadmašilo index S&P 500 za više od 180%. Pompliano je rekao da je uvjeren da će tržište digitalnih umjetnina zabilježiti “povećanje od 6.000 puta”. To tržište trenutno je procijenio na manje od 10 milijuna dolara.

Rekordna prodaja digitalnog umjetničkog djela u iznosu od 100.000 dolara na NFT platformi Async Art podržava Pomplianovu tvrdnju. Još jedna potvrda je ulaganje kripto investicijske tvrtke CoinFund u NFT platformu Rarible početkom rujna. Rarible je predvidio da će cijeli NFT sektor zabilježiti rast kapitalizacije od 50% do kraja ove godine te doseći 315 milijuna dolara.

“S obzirom na lakoću kupnje i prodaje digitalnih NFT-ova i njihove privlačnosti, samo je pitanje vremena kada će područje digitalne umjetnosti nadmašiti ono fizičko”, rekao je umjetnik Darren Kleine.