Bitcoin

Uncategorized

Bitcoin, prva i najpoznatija kriptovaluta, predstavlja digitalnu valutu koja funkcioniše na principu decentralizovane mreže bazirane na tehnologiji blockchaina. Osnovan 2009. godine od strane enigmatičnog pojedinca ili grupe ljudi pod pseudonimom Satoshi Nakamoto, Bitcoin je zamišljen kao alternativa tradicionalnim valutama i finansijskim sistemima. Ne postoji centralna banka ili jedinstveni administrator; umesto toga, Bitcoin koristi decentralizovanu mrežu peer-to-peer za potvrđivanje i zapisivanje transakcija.

Jedan od ključnih atributa Bitcoina je njegova ograničena ponuda. Blockchain protokol predviđa da će ukupno biti stvoreno samo 21 milion bitcoina, što ga čini deflacionom valutom za razliku od fiat valuta koje mogu da dožive inflaciju kada centralne banke štampaju više novca. Ova oskudica je jedan od razloga zbog kojeg neki investitori vide Bitcoin kao “digitalno zlato” ili sredstvo za čuvanje vrijednosti u dugoročnom periodu.

Bitcoin takođe omogućava brze i jeftine transakcije preko granica bez potrebe za posrednicima kao što su banke ili platni procesori, što ga čini privlačnim za međunarodne transfer novca. S vremenom, Bitcoin i tehnologija blockchaina inspirisali su stvaranje hiljada drugih kriptovaluta i tokena, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama i primjenama.

Bitcoinova volatilnost je, međutim, predmet pažnje i spekulacije. Cijena Bitcoina može se značajno mijenjati u kratkom vremenskom periodu, što ga čini privlačnim za trgovce i investitore koji traže brzu dobit, ali također predstavlja rizik za one koji nisu upoznati s tržištem kriptovaluta.