RUDARENJE

Trenutno postoje 3 glavne kategorije bitcoin hardwarea za rudarenje (mining), svaki skuplji i jači od prethodnog. U ovom vodiču objašnjen je svaki od njih te kako ih složiti da rade. Kako biste razumijeli ovaj dio, važno je znati vodič koji tome prethodi.

Kako biste doveli teoriju u praksu, potrebno je objasniti oko čega se sve zapravo i okreće. Naravno, potreban je hardware, ali koji hardware odabrati? Prilikom odabira važno je promatrati dvije stvari: brzinu hasha i potrošnju energije.

U ovom članku, više ćemo se osvrnuti na “koncepte” rudarenja i uzeti bitcoin kao primjer, no bitcoin nije jedina kriptovaluta koja se danas rudari. Litecoin, Ethereum, Monero te mnoge druge se također mogu rudariti, a cijeli poppis možete pronaći ovdje.

Stopa hasha

Stopa hasha je broj operacija koje vaš hardware može odraditi svake sekunde kada pokušava razbiti matematički problem. Stopa se mjeri u: megahash, gigahash i terahash po sekundi (MH/s, GH/s, TH/s). Što je veća stopa hasha (u usporedbi s prosječnom stopom), veće su šanse za rješavanje tansakcijskog bloka. Wiki stranica na kojoj su napravljene usporedbe je odlično mjesto za pogledati razliku u hardwareu.

Potrošnja energije

Sva računalna snaga troši energiju, a to naravno košta. Vrlo je važno provjeriti potrošnju u vatima kada radite odabir. Želite biti sigurni da ćete uzeti hardware koji neće trošiti više energije nego što ćete vi zaraditi rudarenjem.

Uzmite u obzir oba faktora kako biste izračunali koliko hasheva možete proizvesti po jednom vatu. Kako biste to dobili, podjelite hash s vatom.

Primjerice, ukoliko imate 600 GH/s uređaj, koji troši 400 vata energije, tada ostvarujete 1,5 GH/s po vatu. Možete provjeriti koliko će vas to koštati provjerom vašeg računa za struju ili preko online kalkulatora.

Naravno, u nekim ćete slučajevima koristiti i vaše računalo kako biste pokretali hardware za rudarenje. Tada je važno uračunati i potrošnju energije računala.

Bitcoin hardware za mining

Postoje tri glavne hardware kategorije za rudarenje: GPU, FPGA i ASIC.

CPU/GPU Bitcoin mining

Najslabija kategorija od ove tri je računalo samo. Teoretski, možete koristiti CPU svojeg računala za rudarenje bitcoina, ali u praksi ono je jako sporo i na današnjem tržištu nema smisla.

Stopu hasha možete pojačati dodajući grafički hardware računalu. Grafičke kartice sadrže GPUe. One su dizajnirane za teške matematičke probleme kako bi mogle računati kompleksne poligone u najnovijim računalnim igrama. To ih čini posebno dobrim u rješavanju bitcoin algoritma, tj. u rješavanju transakcijskog bloka.

Najveći trgovci GPU-a su ATI i Nvidia. Međutim, high-end grafičke kartice koštaju nekoliko tisuća kuna, ali daju znatnu prednost naspram CPU hashiranja. Primjerice,  ATI 5970 grafička kartica će vam dati 800MH/s u usporedbi s prosječnim CPU-om koji će Vam ostvariti oko 10MH/s.

Jedna od velikih prednosti GPU-a jest što vam ostavljaju otvorene opcije. Za razliku od hardwarea, o kojem ćemo pričati niže u članku, GPU se može koristiti za rudarenje drugih kriptovaluta osim bitcoina. Primjerice, Litecoin koristi drugačiji algoritam koji je napravljen da bude „prijateljski“ nastrojen prema CPU i GPU rudarima te samim time omogućava rudarima prijelaz na tu valutu.

Ovih dana GPU rudarenje koristiti se uglavnom na drugim kriptovalutama . Težina rudarenja bitcoina je toliko uznapredovala otkad je ASIC hardware došao na tržište, da se GPU-i ne mogu natjecati. Ukoliko ih želite koristiti, budite spremni izdvojiti veliki novac, budući da će vam biti potrebna matična ploča koja može pokretati više grafičkih jedinica preko istog napajanja.

FPGA Bitcoin rudarenje

FPGA (Field Programmable Gate Array) je integrirani strujni krug koji se konfigurira nakon što je izgrađen. To omogućava proizvođačima hardwarea za rudarenje da kupe čipove i sami slože opremu. Budući da je hardware konfiguriran za rudarenje, često daje bolje rezultate od CPU i GPU-a. Može se vidjeti da jedan čip FPGA radi na 750MH/s, iako je to high-end. Naravno, moguće je staviti više čipova na jedan hardware.

ASIC Bitcoin rudarenje

Ovo je područje gdje se akcija zapravo odvija. ASIC (Application Specific Integrated Circuits) je specifično dizajniran kako bi radio samo jednu stvar: rudari bitcoinove zapanjujućom brzinom  s relativno niskom potrošnjom energije. Budući da ti čipovi moraju biti specifično dizajnirani za taj zadatak, izuzetno su skupi i vremenski zahtjevni za proizvesti – ali osvajaju brzinom. U trenutku pisanja članka, neke jedinice su se prodavale po brzinama između 5-500GH/s (iako ih je jako teško kupiti). Trgovci već obećavaju ASIC uređaje s još više snage, koja se proteže i do 2TH/s. Neki od njih su: AvalonButerfly Labs, te famozni Bitmain.