DEFI (Decentralized Finance)

Decentralizirano financiranje (DeFi) spajanje je tradicionalnih bankarskih usluga s decentraliziranim tehnologijama poput blockchaina . DeFi također može ići pod nazivom Open Finance zbog svog inkluzivnog formata. Važno je što DeFi zajednica nastoji stvoriti alternative svakoj financijskoj usluzi koja je trenutno dostupna. Te usluge uključuju stavke kao što su štednja i tekući računi, zajmovi, trgovanje imovinom, osiguranje i još mnogo toga.

Važnost DeFi

DeFi nastavlja igrati važnu ulogu u evoluciji financijskog sektora iz mnogih razloga. Kao prvo, DeFi proširuje funkcionalnost i doseg novca. Budući da je za sudjelovanje u DeFi sektoru potreban samo pametni telefon, postoji ogroman potencijal za širenje globalne ekonomije. Slijedom toga, analitičari ovaj sektor vide kao jedan od najvažnijih koji se trenutno razvija u kripto prostoru.

Ovu predanost razvoju ekosustava DeFi lako je prepoznati. Ono što je važno, DeFi je najbrže rastući sektor u blockchainu. Prema nedavnim izvješćima, DEFI tokeni neprestano nadmašuju svoje kolege. Uz to, budući da ovo vremensko razdoblje predstavlja početak ove faze integracije, tržište sada ima jedinstvenu priliku vidjeti potpuno novi industrijski procvat.

Dapps (decentralizirane aplikacije)

DeFi uvelike ovisi o Dappsu . Da biste razumjeli DeFi-jeve mogućnosti, morate shvatiti koncept koji stoji iza Dappsa. Dapps su programi dizajnirani za funkcioniranje unutar decentraliziranih mreža. Te mreže mogu biti blockchains, Tor mreže ili Technologies Distributed Ledgers (DLT). Ključna komponenta ovih protokola je njihova decentralizirana priroda. Ne postoji središnje tijelo, korporacije ili agencija koje nadzire i odobrava poslovne funkcije tih aplikacija.

Zapravo, Dappsima je potrebno vrlo malo ljudske intervencije. Umjesto toga, ove platforme integriraju napredne pametne ugovore kako bi pojednostavili svoje poslovne sustave. Pametni ugovori su unaprijed programirani protokoli koji se pokreću nakon primanja kriptografije na njihovu adresu. Važno pametni ugovori mogu podnijeti velik broj zadataka, od odobrenja kupca do plaćanja.

Ključne komponente DeFi-a

Danas postoji više aplikacija DeFi nego ikad. Ove aplikacije već štede vrijeme i novac klijenata i tvrtki. Zapravo su se DeFi platforme počele pojavljivati ​​u gotovo svakom financijskom sektoru. Kako se DeFi sektor širi, važno je razumjeti koje su sve zajedničke karakteristike svih DeFi Dapps. Evo najčešćih.

Otvoreni izvor

Aplikacija DeFi trebala bi biti otvorenog koda. Otvoreno kodiranje odnosi se na činjenicu da je kodiranje javno. Na taj ga način svatko može revidirati i provjeriti njegovu funkcionalnost, sigurnost i mogućnosti. Otvoreni kodi zbog su ove interakcije u zajednici daleko stabilniji i sigurniji od privatnih kodova. Uz to, pruža više povjerenja u platformu jer korisnici mogu biti sigurni da u pozadini ne djeluje skriveno zlonamjerno kodiranje.

prozirnost

DeFi pruža svijetu nove razine transparentnosti. Budući da većina aplikacija DeFi funkcionira na javnim blockchainima poput Ethereuma , sve su transakcije javno dostupne. U stvari, sve aktivnosti na blockchainu su javne. Glavna razlika u ovom pristupu u odnosu na tradicionalni bankovni račun je u tome što računi nisu izravno vezani ni za koga. Umjesto toga, računi su pseudo-anonimni i sadrže samo numeričku adresu.

Iako računi nisu izravno povezani s nečijim imenom, naročito postoje načini da istraživači utvrde tko ih posjeduje ako je potrebno. Programi poput istraživača blokova mogu pomoći ljudima da prate i prate decentralizirane transakcije kovanica koje nisu usmjerene na privatnost.

Globalna publika

Dapps predstavljaju proširenje u načinu na koji programeri zamišljaju financijske platforme. Svatko iz cijelog svijeta može sudjelovati na DeFi platformama. Trebate samo pametni telefon s pristupom internetu i za nekoliko minuta možete ući u DeFi zajednicu.

Slijedom toga, DeFi Dapps imaju mogućnost pružiti nebankariranim zemljama pristup financijskim uslugama prvi put u zabilježenoj povijesti. Ova otvorenost velika je nadogradnja trenutnog bankarskog sustava koji ostavlja oko 40% svjetske populacije bez ikakvog oblika bankarstva.

Što je najvažnije, kad pomislite na nebankarsko stanovništvo, lako je zamisliti selo negdje u tropskom pojasu ili pustinji, ali stvarnost je puno drugačija. Na primjer, nedavno istraživanje pokazalo je da 25% američkih kućanstava ostaje bez bankarskih sredstava. Upravo na tim mjestima DeFi ima trenutni učinak.

Permissionless

DeFi sektor funkcionira bez vratara. Kao takav, svatko može razviti DeFi aplikaciju i ponuditi je svijetu. Uz to, svatko može sudjelovati u DeFi Dapps-u bez brige za odobrenje. Ova je strategija daleko od današnjeg financijskog sustava koji od potencijalnih korisnika zahtijeva bezbroj regulatornih sustava provjere prije nego što mogu sudjelovati u globalnoj ekonomiji.

interoperabilnost

Drugi stup DeFi zajednice je interoperabilnost. Interoperabilnost je presudna jer osigurava da što više programera ulazi u prostor, tako se ne gube svi dosadašnji radovi. Umjesto toga, korisnici mogu slagati svoje DeFi proizvode kako bi proširili svoju izloženost novoj ekonomiji. Na primjer, uobičajeno je da jedan korisnik koristi stabilne kovanice , decentralizirane razmjene i novčanike zajedno. Ova je strategija moguća zahvaljujući neprimjetnoj integraciji koju DeFi aplikacije posjeduju.

savitljivost

Zbog otvorene prirode okruženja DeFi, programeri mogu pružiti veću fleksibilnost na svojim platformama. Korisnici također dobivaju značajne mogućnosti integracijom nezavisnih integracija aplikacija. U stvari, korisnici mogu čak odabrati i izgradnju vlastitih sučelja ako smatraju da su trenutne mogućnosti nedostatne.

DeFi u zajmu

Jedan od sektora koji je najviše pogođen uvođenjem DeFi-a je sektor kreditiranja. Ako ste se ikad prijavili za zajam, znate da je postupak dugotrajan. Najgore od svega, prisiljeni ste raditi s tvrtkama koje daju kredite posebno dizajnirane kako bi povećali njihov povrat. Srećom, zajednica DeFi osmislila je nekoliko zanimljivih načina za poboljšanje ovog tržišta.

Spoj

Spoj Dapp vitrine pravu snagu defi i kako ona ima sposobnost da transformira kako svijet predviđa ulogu financijskog tržišta. Spoj omogućuje korisnicima da posuđuju kriptovalute drugim korisnicima. U zamjenu za pružanje zajma, korisnici dobivaju kamate u obliku kriptovalute . Ono što je najvažnije, platforma koristi pametne ugovore za usklađivanje zajmodavaca i zajmoprimaca. Uz to, ovi pametni ugovori automatski vrše prilagodbe kamata na temelju trenutnog stanja na tržištu.

Decentralizirane razmjene

Mnogi decentralizirane razmjene smatraju logičnim sljedećim korakom u evoluciji kripto sektora. Te platforme za ravnopravno trgovanje pružaju korisnicima moderniziraniji UX, strožu sigurnost i veću fleksibilnost. Tradicionalne burze funkcioniraju putem centralizirane organizacije koja omogućuje, nadzire i odobrava sve trgovine unutar platforme.

Problem ovog pristupa je taj što ostavlja previše vektora napada otvorenima. Hakeri mogu ciljati na razmjenu i zarađivati ​​s milijunima. Brzo Googleovo pretraživanje pokazuje brojne primjere hakerskih napada u kojima je središnja organizacija pretrpjela velike gubitke. U mnogim su slučajevima ta poduzeća bila prisiljena prekinuti poslovanje zbog gubitaka.

Decentralizirane razmjene otklanjaju mnoge od tih problema. Kad korisnik razmjeni imovinu putem decentralizirane razmjene, platforma nikad ne drži izravno sredstva. Umjesto toga, pametni ugovori koriste se za omogućavanje istodobne zamjene novčanika do novčanika. Na taj način, unutar platforme nema glavne točke slabosti koju bi haker mogao iskoristiti.

Uniswap

Uniswap platforma uvela inovativni mehanizam poznat kao automatizirani Market Making. Ovaj protokol omogućuje gotovo trenutno poravnanje između stranaka. Važno je da je protokol postavljen da zatvara trgovine što je bliže trenutnoj tržišnoj vrijednosti. Možete čak posuditi kriptovalute i zaraditi neki interes putem značajke udruživanja platforme.

New Age ušteda uz DeFi

DeFi omogućuje neke od najosnovnijih financijskih radnji za povratak novog života. Na primjer, PoolTogether Dapp je platforma na kojoj se štediše mogu naći i sudjelovati u igri bez gubitaka. U igri svi deponiraju kripto u novčanik koji dobiva kamate. Na kraju mjeseca jedan sretni dobitnik odlazi sa svim zarađenim kamatama. Nevjerojatno je da svi ostali odlaze sa svojim početnim ulaganjem.

DeFi platforme predviđanja

Još jedan zanimljiv razvoj u ovom sektoru je rođenje platformi za predviđanje. Platforma predviđanja koristi se za analizu trenutnog javnog mišljenja o određenom događaju. Pristupanje mudrosti mase može biti vrijedan alat za tvrtke koje traže više uvida u tržište.

Guesser

Platforma Guesser omogućuje vam predviđanje i ispitivanje rezultata ostalih u bazenu. Kritično je što čak i zarađujete kripto za svoje sudjelovanje. Jednostavno stavite iznos sa svojim predviđanjem, ako ste u pravu, zaradite dodatnu kriptovalutu za svoju mudrost.

Sažetak – DeFi je tu da ostane

Kako se glavni sustavi našeg društva pretvaraju u decentralizaciju, u budućnosti će biti sve više potražnje za DeFi Dappsima. Ove new-age aplikacije nastavljaju remetiti trenutne poslovne sustave na izvanredne načine.

Uskoro će decentralizirane aplikacije postaviti novi standard za gospodarstvo koje ide naprijed. Slijedom toga, globalno gospodarstvo moglo bi dobiti ogroman poticaj za sudjelovanje u narednim godinama. Za sada, DeFi pruža svijetu pogled na demokratskije postojanje.