Što je blockchain tehnologija?

U posljednjih nekoliko godina možda ste primijetili kako se izraz 'blockchain' pojavljuje sa sve većom učestalošću. Razumljivo je kad uzmete u obzir činjenicu da mnogi pojedinci uspoređuju značaj blockchain tehnologije s onom svjetskog weba u 1990-ima. Ali što je to? Kako radi? Najvažnije je kako se možete pozicionirati da iskoristite - što bi moglo biti - ogromnu priliku za rast.

Blockchain definicija

Jednostavno rečeno, definicija blockchaina je zajednička, digitalna knjiga ili baza podataka, financijskih transakcija koje se spremaju na više računala na različitim lokacijama. Baza podataka stalno raste kako se u nju dodaju nove transakcije ili 'blokovi'. To tvori kontinuirani lanac podataka gdje su zapisi javni i provjerljivi. Kako nema središnjeg mjesta, teže je hakirati jer informacije postoje na milijunima različitih mjesta.

Što je blockchain tehnologija i zašto je "game changer"?

Tri su glavne tehnologije koje se kombiniraju kako bi stvorile blockchain. To uključuje kriptografiju privatnog ključa, distribucijsku mrežu s zajedničkom knjigom i poticaj za održavanje mrežnih transakcija, vođenje evidencije i sigurnost. Oni se kombiniraju kako bi blockchain tehnologiju učinili decentraliziranim, transparentnim i nepromjenjivim sustavom.

Decentralizacija

Većina tradicionalnih oblika plaćanja je centralizirana. Na primjer, vaša banka pohranjuje vaš novac i da biste plaćali nekoga drugoga morate proći kroz banku. Ima nekoliko ranjivosti:

  1. Svi se podaci pohranjuju na jednom mjestu što ga čini lakom metom za hakere.
  2. Ako se centralizirani subjekt zatvorio ili oštetio nitko nema pristup informacijama koje posjeduje.

U decentraliziranom sustavu, poput onoga koji je stvoren pomoću blockchain tehnologije, informacije ne pohranjuje samo jedan jedini entitet. Svi u mreži posjeduju podatke i mogu pristupiti povijesti transakcija, ali ih ne mogu promijeniti. Ova nepromjenjivost je još jedan ključni stup blockchain tehnologije.

Nepromjenljivost

Jednom kada je nešto uneseno u blockchain, to se ne može spriječiti. Ne postoji način da se "sukobim s knjigama". To je zato što temeljna tehnologija koristi kriptografske heše. U kontekstu plaćanja, to znači da se transakcije uzimaju kao ulaz i vode se putem algoritma hashinga koji mu daje izlaz fiksne duljine i fiksne veličine. To znači da je svaki hash mogao identificirati vrlo velik niz izračuna ili niza podataka.

Transparentnost

Možda je najzanimljiviji aspekt blockchain tehnologije činjenica da ona nudi visoku razinu transparentnosti dok je identitet korisnika skriven je iza složene kriptografije i može se prepoznati samo po njihovoj javnoj adresi.

U isto vrijeme, iako je identitet korisnika siguran, i dalje možete vidjeti sve transakcije izvršene na njihovoj javnoj adresi. Ova razina transparentnosti ne postoji unutar trenutnog financijskog sustava zbog čega tehnologija blockchaina mijenja polje financija o čemu ćemo kasnije raspravljati u ovom članku.

Kako funkcionira blockchain?

Recimo da je David želio poslati novac Johnu. Korištenjem blockchain tehnologije, ova će se transakcija putem interneta predstaviti kao blok. Taj bi se blok distribuirao preko blockchain mreže, što je posebna vrsta peer-to-peer mreže kod koje je radno opterećenje podijeljeno između sudionika, a ne na jedan središnji poslužitelj.

Jednom kada mreža potvrdi da je transakcija valjana, blok se zatim dodaje lancu i pomiruje kroz mrežu, stvarajući trajni zapis. Davidova evidencija o vlasništvu nad novcem tada se seli u Johna. U osnovi, tehnologija pomaže izrezati posrednika, ali s potpunom transparentnošću i privatnošću.

Blockchain je postao dio stvarnog svijeta

Jedna od prvih upotreba ove tehnologije u stvarnom svijetu bila je u kripto valutama kao što su Bitcoin i Ethereum. To je zbog činjenice da tehnologija omogućava distribuciju i ne kopiranje digitalnih informacija, što znači da svaki podatak može imati samo jednog vlasnika, što je bitno kod plaćanja; u stvari, digitalna knjiga

Bitcoin blockchain

Godine 2008., netko je koristio pseudonim Satoshi Nakamoto stvorio Bitcoin. Budući da je Bitcoin blockchain decentraliziran, to ne kontrolira jedno središnje tijelo, za razliku od tradicionalnih valuta koje izdaje središnja banka. Umjesto toga, Bitcoin blockchain održava mreža rudara (koja se ponekad naziva i 'čvorovi'). Ti su čvorovi namjenski izgrađena računala koja rješavaju složene matematičke probleme kako bi transakcija prošla.

Zamislite da David napravi transakciju s Bitcoin-om. Ova transakcija potječe iz Davidovog novčanika za digitalnu valutu koji će imati privatni ključ. Ovaj ključ je Davidov digitalni potpis koji pruža matematički dokaz da je transakcija potekla iz tog novčanika.

Ako više ljudi izvrši više transakcija, sve će se to grupirati u blok koji će biti organiziran strogim kriptografskim pravilima. Taj će se blok poslati u Bitcoin mrežu i nakon potvrde bit će dodan na prethodne blokove, stvarajući tako blockchain.

Ovo može zvučati kao vrlo dug i zbunjen način sklapanja transakcije, ali imajte na umu da su sve ove transakcije transparentne i navedene u knjizi Bitcoin (što možete potražiti pomoću Bitcoin Explorera). Također zahtijeva nekoliko strana da potvrde transakciju i ako bi se jedan dio mreže srušio, cijela mreža se ne bi srušila.

Ethereum blockchain

Nakon preobuke i uspjeha Bitcoin-a, brojne su druge tvrtke stvorile blockchain platforme koje su se više koristile u stvarnom svijetu i korporacijama. Drugi po veličini svjetski digitalni novčić po vrijednosti - nakon Bitcoina - je Ethereum. Ovo je u osnovi blockchain platforma specijalizirana za pametne ugovore i uz nju je digitalni novčić nazvan 'Ether'.

Blokator Ethereuma je javan, baš kao i Bitcoin, i omogućuje ljudima da grade decentralizirane aplikacije na njegovoj platformi, specijalizirane za pametne ugovore. To su ugovori koji se automatski izvršavaju kada su ispunjeni određeni uvjeti od svih predviđenih strana. Ova razina automatizacije pomaže ubrzati proces.

Blockchain novčanik

Blockchain novčanik je program koji korisnicima omogućuje kupnju, prodaju i nadzor stanja na digitalnoj valuti kao što su Bitcoin i Ethereum. Važno je napomenuti da blockchain novčanik ne pohranjuje kripto valute. Jednostavno vode evidenciju svih transakcija vezanih uz valutu (vaše javne i privatne ključeve) i pohranjuju ih na Blockchain.

Na raspolaganju su različite vrste blockchain novčanika. Novčanik hardvera hardverski su uređaji kao što su USB olovke koji pohranjuju privatne ključeve za korisnika. Tu su i novčanici softvera, poput aplikacija za radne površine, interneta i mobilnih uređaja, koji pohranjuju privatne ključeve za bilo kakve obavljene transakcije.

Sama tehnologija Blockchain, njezine upotrebe i usluge oko nje veliki su posao. Zato mnoge velike tvrtke ulažu milijarde dolara u svoj razvoj. Međutim, postoje neke dionice blockchaina koji se izdvajaju od ostalih. Prije nego što ih pogledamo, opišimo kako možete saznati više o ili poboljšati svoje znanje o blockchain tehnologiji.