Promjenljiva Sudbina Ethereuma: Izazovi Regulatorne Nesigurnosti i Tržišne Volatilnosti

Uncategorized

Eter se suočava sa smanjenom potražnjom kako investitori gube nadu u odobrenje spot Ethereum ETF-a, što je rezultiralo padom cijena od 14.8% između 13. i 14. aprila. Cijena se od tada zadržala ispod 3,300 dolara, s ključnom podrškom na 3,000 dolara koju povremeno ojačavaju kupci. Strahovi postoje da bez snažnijeg marketinškog narativa, cijena neće lako premašiti 3,500 dolara.

Ethereum se nosi sa stalnom regulatornom neizvjesnošću, gdje je Ether podbacio za 16% u odnosu na Bitcoin, trend koji se pojačao nakon što je Jan van Eck iz VanEck investicione firme sugerisao da američki zahtjevi za spot Ethereum ETF možda neće biti odobreni u maju. Komentari Van Ecka došli su nakon što je američki SEC ostao neaktivan po pitanju sedam aplikacija za spot Ethereum ETF-ove.

Također, regulatorni okvir se mijenja. Michael Welsh i Joseph Watkins, vodeći advokati SEC-a u slučaju protiv platforme DEBT Box, dali su ostavke 22. aprila nakon izvještaja koji je otkrio zloupotrebe ovlasti u toj tužbi. Sudija Robert J. Shelby je u martu kaznio SEC zbog lažnih tvrdnji u istoj tužbi.

Uniswap Labs se 11. aprila proglasio “spremnim za borbu” nakon primanja potencijalne obavijesti o izvršenju od SEC-a. Iako detalji o obavijesti Wellsova nisu objavljeni, Uniswap Labs je na svom blogu izjavio da UNI nije vrijednosni papir i da njihova platforma ne zadovoljava definicije američke burze vrijednosnih papira ili brokera.

Promjene u regulatornom pejzažu i tekuće pravne borbe nastavljaju oblikovati budućnost Ethereuma i njegovog utjecaja na tržište kriptovaluta, uključujući DeFi i NFT sektore.