Cardano: Vodeća u Decentralizaciji i Izazovi na Tržištu

Uncategorized

Unatoč tome što Cardano (ADA) posjeduje najviši Nakamoto koeficijent među blockchain mrežama, što ukazuje na izuzetnu decentralizaciju, tržišna dinamika i cijene ADA-e ostale su nestabilne. U nedavnim mjesecima, Cardano se suočava s izazovima u usporedbi s drugim Layer 1 blockchainima, ali njegova decentralizacija ostaje neupitna.

Nakamoto koeficijent, koji mjeri broj entiteta potrebnih za kontrolu više od 50% hashrate-a, za Cardano je najviši, što pokazuje otpornost mreže na potencijalne napade. Međutim, visoka decentralizacija nije pomogla u povećanju trgovačke aktivnosti, budući da je cijena ADA-e pala za 3,82% prošlog tjedna, a trgovanje je zabilježilo pad od 3,82%.

Istraživanje pokazuje da većina ADA adresa ostaje neprofitabilna, s negativnim MVRV omjerom. Također, trend pokazuje smanjenje broja dugoročnih vlasnika u korist kratkoročnih, što može dodatno destabilizirati cijenu.

Trgovci su osjetili teret padova cijena, s značajnim porastom likvidiranih dugova za ADA, što dovodi do povećanja skeptičnosti i medvjedastog raspoloženja među investitorima. Procenat kratkih pozicija na ADA je porastao sa 49% na 53,8% od početka maja.