TOP 10 KRIPTOVALUTA

       

  1. Bitcoin (BTC) – Prva i najpoznatija kriptovaluta, osmišljena kao decentralizirana digitalna valuta za peer-to-peer transakcije. Stvorena 2009. godine od strane nepoznate osobe ili grupe ljudi pod pseudonimom Satoshi Nakamoto.
  2. Ethereum (ETH) – Platforma otvorenog koda koja omogućava izgradnju i funkcioniranje decentraliziranih aplikacija (dApps) i pametnih ugovora. Ethereum je uveo koncept “programabilnog novca”.
  3. Binance Coin (BNB) – Izvorno lansiran kao token na Ethereum blockchainu, Binance Coin je sada domaći token Binance Chaina. Koristi se unutar Binance ekosistema za plaćanje naknada i trgovinu.
  4. Ripple (XRP) – Centriraniji u svojoj strukturi, Ripple i njegov token XRP su osmišljeni kako bi omogućili brze i jeftine međunarodne novčane transakcije, posebno za banke i financijske institucije.
  5. Cardano (ADA) – Platforma koja teži pružanju naprednijih funkcija od onih koje nudi Ethereum. To uključuje mogućnosti skaliranja i interoperabilnosti.
  6. Solana (SOL) – Fokusirana na skalabilnost, Solana koristi kombinaciju proof of history (PoH) i proof of stake (PoS) konzensus mehanizama kako bi osigurala brze i sigurne transakcije.
  7. Polkadot (DOT) – Protokol koji omogućava različitim blockchainima da međusobno komuniciraju i surađuju u tzv. “multichain” arhitekturi.
  8. Dogecoin (DOGE) – Počeo kao šala ili “meme”, Dogecoin je stekao veliku popularnost i koristi se za napojnice i male transakcije.
  9. Avalanche (AVAX) – Blockchain platforma koja teži dekongestiji Ethereum mreže putem brzih transakcija i niskih naknada, uz podršku za dApps i pametne ugovore.
  10. Chainlink (LINK) – Decentralizirani oracle mreža koja omogućava blockchainima da sigurno interagiraju s vanjskim podacima i API-jima, što je ključno za mnoge pametne ugovore.