Razumijevanje Kriptovaluta

Šta je kriptovaluta?
Kriptovaluta je digitalna valuta koja vodi evidenciju o stanju i transakcijama na distribuiranoj knjizi, koja je najčešće u obliku blockchaina. Kriptovalute omogućavaju ravnopravne transakcije između učesnika širom svijeta 24/7.

Distribuirana knjiga je baza podataka bez centralnog administratora koju održava mreža čvorova. U distribuiranim knjigama bez dopuštenja, svakako se može pridružiti mreži i upravljati čvorom. U odobrenim distribuiranim knjigama, mogućnost upravljanja čvorom rezervirana je za unaprijed odobrenu grupu entiteta.

Vrhunske kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum koriste dizajn bez dopuštenja, u kojem se svako može sudjelovati u procesu uspostavljanja konsenzusa u trenutnom stanju knjige. Ovo omogućava visok stepen decentralizacije i elastičnosti, što otežava jednom entitetu da proizvoljno menja istoriju transakcija.

Kako funkcionira kriptovaluta?
Kriptovaluta radi kroz mrežne čvorove koji stalno komuniciraju jedni sa drugima kako bi bili ažurirani o trenutnom stanju knjige. Sa kriptovalutama bez dozvole, čvorom može upravljati bilo tko, pod uvjetima da ima potrebno tehničko znanje, kompjuterski hardver i propusni opseg.

Međutim, ne rade sve kriptovalute na isti način. Iako sve kriptovalute u određenoj mjeri koriste kriptografske metode (otuda i naziv), sada možemo pronaći niz različitih dizajna kriptovaluta koji imaju svoje prednosti i slabosti.

Dvije glavne kategorije kriptovaluta su Proof-of-Work i Proof-of-Stake . Proof-of-Work kovanice koriste rudarenje, dok kovanice Proof-of-Stake koriste ulaganje kako bi postigao konsenzus o stanju knjige.

Da biste slali i primali kriptovalutu, potreban vam je novčanik za kriptovalute. Novčanik za kriptovalute je softver koji upravlja privatnim i javnim ključevima. U slučaju Bitcoina, sve dok kontrolirate privatni ključ potreban za transakciju s vašim BTC-om, možete poslati svoj BTC bilo kome u svijetu iz bilo kojeg razloga.

Kako se izračunavaju cijene kriptovaluta?
Cijene kriptovaluta izračunate su prosječnim tečajevima kriptovaluta na različitim platformama za trgovanje kriptovalutama. Na ovaj način možemo odrediti prosječnu cijenu koja odgovara uvjetima na tržištu kriptovaluta što je preciznije moguće.

Burze kriptovaluta pružaju tržišta na kojima se kriptovalute kupuju i prodaju 24 sata dnevno. Ovisno o razmjeni, kriptovalutama se može trgovati prema drugim kriptovalutama (na primjer BTC/ETH) ili prema fiat valutama poput USD ili EUR (na primjer BTC/USD). Na berzama, trgovci podnose naloga koji navode ili najvišu cijenu po kojoj su spremni kupiti kriptovalutu ili najnižu cijenu po kojoj su spremni prodati. Ova tržišna dinamika u konačnici određuje trenutnu cijenu bilo koje kriptovalute.

CoinCodex prati više od 400 kripto berzi i hiljade trgovačkih parova kako bi bili sigurni da su naši podaci što pouzdaniji.

Općenito, podaci o cijenama kriptovaluta bit će pouzdaniji za najpopularnije kriptovalute. Kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum uživaju visok nivo likvidnosti i trguju po sličnim stopama bez obzira na koju konkretnu razmjenu kriptovaluta gledate. Likvidno tržište je mnogo učesnika i velikog obima trgovanja – u praksi to znači da će se vaše trgovine izvršavati brzo i po predvidljivoj ceni. Na nelikvidnom tržištu, možda ćete morati da sačekate neko vreme pre nego što neko bude spreman da preuzmete drugu vašu trgovinu, a vaša narudžba bi čak mogla značajno da utiče na cenu.

Za manje alternativne kriptovalute ili altcoine mogu biti primjetne razlike u cijenama na različitim berzama. U CoinCodexu vagamo podatke o cijenama po količini tako da najaktivnija tržišta imaju najveći utjecaj na cijene koje prikazujemo.

Koja je najbolja kriptovaluta?
Bitcoin je najpopularnija kriptovaluta i uživa najviše usvajanja među pojedincima i preduzećima. Međutim, postoji mnogo različitih kriptovaluta koje imaju svoje prednosti ili nedostatke.

Ako iznad svega cijenite visoku sigurnu i decentraliziranu mrežu, Bitcoin je vjerojatno vaš najbolji izbor. To je zato što se Bitcoin mreža sastoji od hiljada čvorova raspoređenih geografski i osigurana je ogromnom količinom računarske snage. Sa druge strane, ako želite da transakcije budu vrlo brze i jeftine, Bitcoin vjerovatno nije najbolji izbor zbog relativne neefikasnosti njegovog Proof-of-Work dizajna. U tom slučaju, možda biste trebali razmisliti o korištenju kriptovalute kao što je XRP ili Stellar Lumens. Ako želite da koristite decentralizirane aplikacije i trebate funkcionalnost pametnog ugovora, kriptovaluta kao što je Ethereum ili EOS bi bio najbolji izbor.

Ovdje navedene kriptovalute koriste se kao primjeri za ilustraciju da najbolja kriptovaluta ovisi o vašim specifičnim zahtjevima u slučaju upotrebe.

Ko je mislio kriptovalutu?
Kriptovalutu je izmislio Satoshi Nakamoto, što je pseudonim koji je koristio izumitelj Bitcoina. Iako su koncepti digitalne valute postojali prije Bitcoina, Satoshi Nakamoto je bio prvi koji je stvorio peer-to-peer digitalnu valutu koja je pouzdano riješila probleme s kojima se suočavaju sa prethodnim projektima digitalnog novca. Bitcoin je prvobitno predložen 2008. i lansiran je početkom 2009. Nakon izuma Bitcoina, hiljade projekata pokušalo je da imitiraju uspjeh Bitcoina ili poboljšaju originalni dizajn Bitcoina korištenjem novih tehnologija.

Koja je tržišna kapitalizacija kriptovalute?
Kripto tržišna kapitalizacija ili skraćeno “kripto tržišna kapitalizacija” je široko korištena metrika koja se obično koristi za poređenje relativne veličine različitih kriptovaluta. Na CoinCodexu tržišna kapitalizacija je zadana metrika prema kojoj rangiramo kriptovalute na našoj naslovnoj stranici. Također pratimo ukupnu tržišnu kapitalizaciju kriptovaluta zbrajanjem tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta navedenih na CoinCodexu. Ukupna tržišna kapitalizacija daje procjenu da li tržište kriptovaluta u cjelini raste ili pada.

Kako se izračunava tržišna kapitalizacija kriptovaluta?
Tržišnu kapitalizaciju kriptovalute izračunavamo tako što uzmemo cijenu kriptovalute po jedinici i pomnožimo je s opskrbom kriptovalute u opticaju. Formula je jednostavna: tržišna kapitalizacija = cijena * cirkulirajuća ponuda. Cirkulirajuća ponuda odnosi se na količinu jedinica kriptovalute koja trenutno postoji i sa kojom se može izvršiti transakcija.

Hajde da brzo izračunamo tržišnu kapitalizaciju Bitcoina kao primjer. Cijena bitkoina trenutno iznosi 67.018 dolara, a u opticaju je 19,70 miliona BTC kovanica. Ako koristimo formulu odozgo, množimo dva broja i dolazimo do tržišne kapitalizacije od 1,32 milijarde dolara.

Da li je tržišna kapitalizacija važna u kriptovaluti?
Kripto tržišna kapitalizacija je važna jer je to koristan način za poređenje različitih kriptovaluta. Ako kovanica A ima znatno veću tržišnu kapitalizaciju od kovanice B, to nam govori da je novčić A vjerovatno šire prihvaćen od strane pojedinaca i poduzeća i da ga tržište više činjenica. S druge strane, to bi potencijalno također moglo biti pokazatelj da je novčić B podcijenjen u odnosu na novčić A.

Iako je tržišna kapitalizacija široko korištena metrika, ponekad može dovesti u zabludu. Dobro pravilo je da se korisnost metrike tržišne kapitalizacije bilo koje određene kriptovalute povećava proporcionalno s obimom trgovanja kriptovalute. Ako se kriptovaluta aktivno trguje i ima duboku likvidnost na mnogo različitih berzi, pojedinačnim akterima postaje mnogo teže da manipulišu cenama i stvaraju nerealnu tržišnu kapu za kriptovalutu.

Kako kriptovaluta može povećati svoju tržišnu kapitalizaciju?
Tržišna kapitalizacija kriptovalute se povećava kada se poveća njena cijena po jedinici. Alternativno, povećanje opskrbe u opticaju također može dovesti do povećanja tržišne kapitalizacije. Međutim, povećanje ponude također ima tendenciju da dovede do niže cijene po jedinici, a to dvoje se međusobno poništavaju u velikoj mjeri. U praksi, povećanje cijena jedini je glavni način na koji raste tržišna kapitalizacija kriptovalute.

Koja je tržišna kapitalizacija Bitcoina?
Tržišna kapitalizacija bitkoina trenutno iznosi 1,32 milijarde dolara. Do ove brojke dolazimo množenjem cijene od 1 BTC-a i opskrbe Bitcoina u opticaju. Cijena bitkoina trenutno iznosi 67.018 dolara, a njegova opskrba iznosi 19,70 miliona. Ako pomnožimo ova dva broja, dolazimo do tržišne kapitalizacije od 1,32 milijarde dolara.

Šta je opskrba kriptovalutama u opticaju?
Cirkulirajuća ponuda kriptovalute je količina jedinica koja je trenutno dostupna za korištenje. Uzmimo Bitcoin kao primjer. Postoji pravilo u Bitcoin kodu koje kaže da se može stvoriti samo 21 milion Bitcoina. Opskrba Bitcoinom u opticaju je počela na 0, ali je odmah počela rasti kako su se rudarili novi blokovi i stvarali novi BTC novčići kako bi se nagradili rudari. Trenutno postoji oko 18,52 miliona Bitcoina, a ovaj broj će nastaviti da raste sve dok se ne iskopa 21 miliona BTC. S obzirom da je do sada iskopano 19,70 miliona BTC-a, kažemo da je ovo cirkulirajuća zaliha Bitcoina.

Šta je altcoin?
Altcoin je svaka kriptovaluta koja nije Bitcoin. Riječ “altcoin” je skraćenica za “alternativni novčić” i obično je koriste investitore i trgovce kriptovalutama za označavanje svih kovanica osim Bitcoina. Hiljade altcoina su do sada stvorene nakon lansiranja Bitcoina 2009. godine.

Koja je razlika između Bitcoina i altcoina?
Bitkoin je najstariji i najpouzdanija kriptovaluta i ima tržišnu kapitalizaciju koja je veća od svih ostalih kriptovaluta zajedno. Bitcoin je ujedno i najšire prihvaćena kriptovaluta, a prihvataju je praktično sve kompanije koje se bave kriptovalutama.

Međutim, Bitcoin je daleko od jedinog igrača u igricama, a postoje brojni altcoini koji dostižu vrijednost od više milijardi dolara. Druga najveća kriptovaluta je Ethereum, koja podržava pametne ugovore i omogućava korisnicima izradu vrlo složenih decentraliziranih aplikacija. U stvari, Ethereum je toliko narastao da se riječ “altcoin” retko koristi za njegovo opisivanje.

Generalno, altcoinovi pokušavaju poboljšati osnovni dizajn Bitcoina uvođenjem tehnologije koja je odsutna u Bitcoinu. Ovo uključuje tehnologije privatnosti, različite arhitekture distribuiranih knjiga i mehanizama konsenzusa.

Šta je stabilcoin?
Stablecoin je kripto imovina koja održava stabilnu vrijednost bez obzira na tržišne uslove. To se najčešće postiže vezanjem stabilnog novčića za određenu fiat valutu kao što je američki dolar. Stablecoins su korisni jer se i dalje mogu obavljati transakcije na blockchain mrežama, a izbjegavaju se promjenjivost cijena “normalnih” kriptovaluta kao što su Bitcoin i Ethereum. Osim stabilnih coin-a, cijene kriptovaluta mogu se brzo mijenjati i nije uobičajeno vidjeti kako tržište kriptovaluta dobije ili izgubi više od 10% u jednom danu.

Sada, pružimo jednostavan teoretski primjer kako vrijednost stabilnih kovanica zapravo ostaje stabilna.

Recimo da kompanija kreira Stablecoin X (SCX), koji je dizajniran da u svakom trenutku trguje što je moguće bliže 1 USD. Kompanija će držati rezerve u USD jednakim broju SCX tokena u opticaju, a korisnici će omogućiti mogućnost otkupa 1 SCX tokena za 1 dolar. Ako je cijena SCX-a niža od 1 dolara, potražnja za SCX-om će se povećati jer će ga trgovci kupiti i otkupiti za profit. Ovo će vratiti cijenu SCX-a na 1 dolar.

Tetherov USDT je ​​bio prvi stabilni novčić ikada lansiran i još uvijek je najpopularnija opcija na tržištu.

Šta je DeFi?
Termin DeFi (decentralizovane finansije) koristi se za označavanje širokog spektra decentralizovanih aplikacija koje omogućavaju finansijske usluge kao što su pozajmljivanje, zaduživanje i trgovanje. DeFi aplikacije su izgrađene na blockchain platformi kao što je Ethereum i omogućava svakome da pristupi ovim finansijskim uslugama jednostavno koristeći svoje novčanike za kriptovalutu.

Da bismo vam dali bolju predstavu o tome koje vrste upotrebe omogućavaju DeFi aplikacije, prođimo brzo kroz neke glavne DeFi aplikacije i šta one postižu:

Proizvođač : Korisnici mogu postaviti svoje kriptovalute kao kolateral da bi dobili zajam u obliku Dai stabilnih kovanica
Složena : Korisnici mogu posuditi kriptovalutu ili posuditi svoju kriptovalutu kako bi zaradili kamatu
Uniswap : Korisnici mogu mijenjati između različitih tokena baziranih na Ethereum-u na decentraliziran način
dYdX : Decentralizirana platforma na kojoj korisnici mogu dugo ili kratko na kriptovalute
Koje su top 10 kriptovaluta?
Prvih 10 kriptovaluta rangirano je prema njihovoj tržišnoj kapitalizaciji. Iako je 10 proizvoljno odabran broj, biti među prvih 10 po tržišnoj kapitalizaciji znak je da kriptovaluta uživa veliku važnost na kripto tržištu. Top 10 kriptovaluta se često mijenja zbog velike volatilnosti cijena kriptovaluta. Uprkos tome, Bitcoin i Ethereum su rangirani kao #1 i #2, respektivno, već nekoliko godina.

Koju kriptovalutu da kupim?
Ako želite ulagati u kriptovalute, prvo morate istražiti tržište kriptovaluta. Postoji više faktora koji mogu utjecati na vašu odluku, uključujući koliko dugo namjeravate držati kriptovalutu, vašu sklonost riziku, finansijski položaj, itd. Vrijedi napomenuti da većina investitora u kriptovalute drži Bitcoin, čak i ako također ulažu u druge kriptovalute. Razlog zašto većina investitora u kriptovalute drži nešto BTC-a je taj što Bitcoin uživa reputaciju najsigurnije, stabilnije i decentralizovane kriptovalute.

Kako mogu kupiti novčić koji mi se sviđa?
Ako želite kupiti određenu kriptovalutu, ali ne znate kako to učiniti, CoinCodex je odličan resurs koji će vam pomoći. Pronađite kriptovalutu koju tražite na CoinCodexu i kliknite na karticu “Razmjena”. Tamo ćete moći pronaći listu svih berzi na kojima se trguje odabranom kriptovalutom. Kada pronađete razmjenu koja vam najviše odgovara, možete registrirati račun i tamo kupiti kriptovalutu. Također možete pratiti cijene kriptovaluta na CoinCodex-u kako biste uočili potencijalne prilike za kupovinu.

Koja je razlika između tokena i novčića?
Novčić je kriptovaluta koja je izvorna imovina na vlastitom blockchainu. Ove kriptovalute su obavezne za plaćanje naknada za transakcije i osnovne operacije na blockchainu. BTC (Bitcoin) i ETH (Ethereum) su primjeri kovanica.

Tokeni su, s druge strane, kripto imovina koja je izdana na vrhu drugih blockchain mreža. Najpopularnija platforma za izdavanje tokena je Ethereum, a primjeri tokena baziranih na Ethereumu su MKR, UNI i YFI. Iako možete slobodno obavljati transakcije s ovim tokenima, ne možete ih koristiti za plaćanje naknada za Ethereum transakcije.

Šta je blockchain i kako je povezan sa kriptovalutama?
Blockchain je vrsta distribuirane knjige koja je korisna za evidentiranje transakcija i stanja različitih učesnika. Sve transakcije se pohranjuju u blokove, koji se periodično generišu i povezuju zajedno kriptografskim metodama. Jednom kada se blok doda u blockchain, podaci sadržani u njemu ne mogu se mijenjati, osim ako se ne promijene i svi naredni blokovi.

Kriptovaluta ne bi bila od velike koristi kada bi bilo tko mogao samo promijeniti povijest transakcija po svom ukusu – poenta kriptovalute je da možete biti sigurni da vaši novčići pripadaju samo vama i da se vaša stanja neće proizvoljno mijenjati. Zbog toga je postizanje konsenzusa od najveće važnosti. U Bitcoinu, rudari koriste svoj kompjuterski hardver za rješavanje matematičkih problema koji zahtijevaju velike resurse. Rudar koji prvi dođe do ispravnog rješenja može dodati sljedeći blok u Bitcoin blockchain, a zauzvrat dobija BTC nagradu.

Uz blockchain, moguće je da učesnici iz cijelog svijeta verifikuju i slažu se o trenutnom stanju knjige. Blockchain je izumio Satoshi Nakamoto za potrebe Bitcoina. Drugi programeri su proširili ideju Satoshija Nakamota i stvorili nove tipove blockchaina – u stvari, blockchains također ima nekoliko namjena izvan kriptovaluta.

Šta je rudarenje kriptovaluta/bitcoina?
Rudarstvo kriptovalute je proces dodavanja novih blokova u blockchain i zaradu kriptovaluta zauzvrat. Rudari kriptovaluta koriste kompjuterski hardver za rješavanje složenih matematičkih problema. Ovi problemi su veoma zahtjevni za resurse, što rezultira velikom potrošnjom električne energije.

Rudar koji pruži ispravno rješenje problema prvo može dodati novi blok transakcija u blockchain i prima nagradu za svoj rad. Bitcoin rudari su nagrađeni BTC-om, rudari Ethereum-a su nagrađeni sa ETH-om i tako dalje.

Kriptovalute kao što je Bitcoin imaju algoritam koji prilagođava poteškoće rudarenja u zavisnosti od toga koliko se računarske snage koristi za njegovo rudarenje. Drugim riječima – kako sve više ljudi i poduzeća počinje rudariti Bitcoin, rudarenje bitcoina postaje sve teže i zahtijeva resurse. Ova karakteristika je implementirana tako da vrijeme bloka Bitcoin ostaje blizu cilja od 10 minuta, a ponuda BTC-a prati predvidljivu krivulju.

Kriptovalute koje postižu konsenzus rudarenjem nazivaju se Proof-of-Work kovanicama . Međutim, neke kriptovalute koriste alternativne dizajne kao što je Proof-of-Stake umjesto rudarenja.

Kako mogu pronaći povijesnu tržišnu kapitalizaciju kriptovaluta i podatke o cijeni kriptovalute?
Možete pronaći povijesnu tržišnu kapitalizaciju kriptovaluta i podatke o cijenama kriptovaluta na CoinCodexu, sveobuhvatnu platformu za kripto karte i cijene. Nakon što vas pronađe Bitcoin kriptovalutu koju zanima CoinCodexu, kao što je, idite na karticu “Historical” i moći ćete pristupiti potpunom pregledu historije cijena novčića. Za bilo koji novčić, moći ćete odabrati prilagođeni vremenski period, učestalost podataka i valutu. Funkcija je besplatna za korištenje, a možete i izvesti podatke ako ih želite dalje analizirati.

Koliko kriptovaluta postoji?
Postoje hiljade različitih kriptovaluta. Na CoinCodexu možete pronaći cijene kriptovaluta za više od 32300 kriptovaluta, a mi izlistavamo nove kriptovalute svaki dan.

Šta je ICO?
ICO je skraćenica za Initial Coin Offering i odnosi se na metodu prikupljanja kapitala za kriptovalute i projekte vezane za blockchain. Tipično, projekat će kreirati token i predstaviti svoju ideju u bijeloj knjizi. Projekat će zatim ponuditi tokene na prodaju kako bi prikupio kapital potreban za finansiranje razvoja. Iako je to danas bilo mnogo uspješnih ICO-a, investitori moraju biti vrlo oprezni ako su zainteresovani za kupovinu tokena u ICO-u. ICO su uglavnom neregulisani i veoma rizični.

Po čemu se IEO ili STO razlikuju od ICO-a?
STO i IEO su alternativni modeli prodaje tokena koji su se pojavili nakon što su ICO počeli gubiti popularnost.

IEO je skraćenica za Initial Exchange Offering. IEO-i dijele mnogo sličnosti sa ICO-ima. Oboje su uglavnom neregulisana prodaja tokena, sa glavnom razlikom što se ICO provodi od strane projekata koji prodaju tokene, dok se IEO provodi putem kriptovaluta. Burze kriptovaluta imaju poticaj da pregledaju projekte prije nego što izvrše prodaju tokena za njih, tako da je kvalitet IEO-a u prosjeku boljeg kvaliteta ICO-a.

Šta je razmjena kriptovaluta?
Burza kriptovaluta je platforma koja olakšava tržište za trgovanje kriptovalutama. Neki primjeri mjenjačnica kriptovaluta uključuju Binance, Bitstamp i Kraken. Ove platforme su dizajnirane da obezbede najbolje moguće cene i za kupce i za prodaju. Neke berze nude samo tržišta kriptovaluta, dok druge takođe dozvoljavaju korisnicima da razmenjuju između kriptovaluta i fiat valute kao što su američki dolar ili evro. Možete i prodati Bitcoin na gotovo svim berzama kriptovaluta, ali neke berze navode stotine različitih kriptovaluta. Jedna metrika koja je važna za poređenje berzi kriptovaluta je obim trgovanja. Ako je obim trgovine velik, vaše trgovine će se izvršiti brzo i po predvidljivim cijenama.