Crypto pojmovnik

Altcoin – definira se kao bilo koja kriptovaluta osim bitcoina. “Altcoin” se može protumačiti kao skraćenica dviju riječi: “alternativni bitcoin” ili “alternativni coin”.

Airdrop – proces besplatne distribucije nove kriptovalute ljudima s ciljem stvaranja veće potražnje.

Kada se stvori nova kriptovaluta, ona mora pridobiti korisnike. Jedan od načina za to je kroz airdrop. Vlasnici projekta koji izdaju airdrop nadaju se da će novi korisnici započeti hype i “oglašavati” tu kriptovalutu stvarajući veću potražnju.

All Time High (ATH) – najveća cjenovna vrijednost instrumenta (u ovom slučaju kriptovalute) od nastanka do sada.

Kad god cijena kriptovalute prijeđe ATH, otvara se nova perspektiva na tržištu. Iako su mnogi ulagači mislili da će bitcoin do kraja 2018. godine doseći ATH od 10.000 USD, on je projurio pored te cijene te dosegnuo 20.089 USD 16., prosinca, 2017. godine.
Bull (market) – trend povećanja vrijednosti za određenu vrstu imovine. Poznat i kao “bull run”.

Upotrebljen je simbol bika, kako svoju veliku rogatu glavu okreće prema visokim cijenama. Investitor koji je “bik” želi profitirati od rasta cijena te vrste imovine.

Bear (market) – definira se kao trend pada cijena za određenu vrste imovine.

Upotrebljen je simbol medvjeda, kako zamahom svoje velike šape prema dolje, ruši cijene. Bear investitor želi profitirati od pada cijena.

Bull trap – situacija u kojoj investitor želi profitirati od trenda rasta cijena. Bull trap je lažan dojam da kreće trend rasta cijena, zbog čega investitor pokušava to iskoristiti. Trend cijena se tada preokreće, spuštajući se nazad što uzrokuje gubitak sredstava.

Bear Trap – situacija u kojoj investitor želi profitirati od trenda padajućih cijena. Bear trap je lažan dojam da kreće trend pada cijena, zbog čega investitor pokuša to iskoristiti. Trend cijena se tada preokreće, povećavajući se, što uzrokuje gubitak sredstava.

Bubble – Veliko povećanje cijena u čitavom gospodarstvu ili dijelu ekonomije, praćen velikim, brzim padom. Taj pad naziva se “bubble pop”, odnosno pucanje balona.

Balon nastaje kada ovakva situacija zahvati čitavo gospodarstvo ili dio ekonomije.

Poznati povijesni primjeri “balona” su nizozemski Tulip balon iz 1630-ih, Dot-Com balon iz 1990-ih, stambeni balon u 2000-im te neki vole reći Bitcoin balon iz 2017. godine.

Cold storage – vrsta pohrane za digitalne podatke. Za pristup cold storage-u treba duže vremena i često nije povezan s Internetom. Poznat i kao “hladni novčanik”.

Za razliku od hot storage-a, cold storage obično nije povezan s računalom, mrežom ili internetom.

Decentralizirane aplikacije [DApp] – softverska aplikacija koja svoju tehnologiju javno pokreće na mreži računala.