Skoro 1000 kompanija u SAD-u uložilo u Bitcoin ETF fondove dok cijene rastu

Uncategorized

Gotovo 1000 kompanija u SAD-u kupilo je Bitcoin ETF fondove, što je dovelo do rasta cijena poznatih kriptovalute. Dok Bitcoin bilježi iznenadni porast u svojim novim institucionalnim investicionim proizvodima, Bitcoin ETF-ovi pokazuju izuzetnu aktivnost otprilike od vremena kada je BTC/USD dostigao rekordnu vrijednost od 73,800 dolara.

Prema analizi “Santiment”, ove sedmice sedam najvećih američkih ETF-ova upravljala je ukupnim volumenom od 5,65 milijardi dolara, što je najveći obim trgovanja od 24. marta. “Prošla su vremena kada bi veliki igrači samo gomilali kripto na lancu”, izjavio je Santiment, napominjući da ovakvi volumeni predstavljaju “pokretanje velikog novca”.

Thomas Kralow, upravitelj hedž fonda, ističe da je ovaj porast trgovačke aktivnosti vrlo pozitivan signal za tržište. “Ovakav trend trgovanja je izuzetno pozitivan znak za tržište”, komentirao je svojim sljedbenicima. Tokom mjeseca maja, spot ETF-ovi su pokazali impresivnu formu povratka, bilježeći pozitivne rezultate svakog dana te sedmice.

Čak i “Grayscale Bitcoin Trust” (GBTC), koji je ranije bio poznat po značajnim odljevima, nedavno je zabilježio umjereni interes. Samo između 16. i 17. maja, GBTC je privukao investicije u vrijednosti od 27 miliona dolara, prema podacima investicijske kompanije Farside iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Dodatno, prema nedavno podnesenim formularima 13F, u prvom tromjesečju 937 američkih kompanija izloženo je Bitcoin ETF-ovima, što je značajan porast u odnosu na ranije razdoblje. QCP Capital uočava nekoliko faktora koji bi mogli održati nastavak rasta, uključujući “istinsko institucionalno i suvereno usvajanje” Bitcoina, predviđajući daljnji porast nakon perioda prepolovljenja.

Cointelegraph izvještava o sve većem uvjerenju da BTC/USD nastavlja rasti, s prognozama novih rekordnih visina i mogućnosti dosezanja razine od 95.000 dolara uskoro.