Povlačenje Investicija iz Kripto Proizvoda Zbog Kamatnih Stopa i Geopolitičkih Previranja

Uncategorized

Investitori su u protekle dvije sedmice povukli stotine miliona dolara iz proizvoda digitalne imovine, vođeni zabrinutošću zbog visokih kamatnih stopa i geopolitičkih previranja. Prema najnovijim podacima koje je objavio CoinShares, proizvodi za ulaganje u digitalna sredstva zabilježili su neto odliv od 206 miliona dolara prošle sedmice, pri čemu su najveći udarac pretrpjeli američki ETF-ovi koji podržavaju Bitcoin.

Globalni obim trgovine ETP-om je opao sa 21 milijarde dolara na 18 milijardi dolara u odnosu na prethodnu sedmicu, iako je ukupna trgovinska aktivnost za Bitcoin nastavila rasti. Učestalost ETF-ova u ukupnom trgovanju Bitcoinom je pala sa 55% na 28%, što odražava utjecaj makroekonomskih faktora na tržište.

“Podaci ukazuju na smanjenje apetita investitora za ETF/ETP proizvodima, vjerojatno zbog predviđanja da će Federalne rezerve zadržati visoke kamatne stope duže nego što je bilo očekivano,” izjavio je izvor iz CoinSharesa. Dok su američki ETF-ovi zabilježili gubitak od 244 miliona dolara, Bitcoin je doživio odlive od preko 192 miliona dolara, djelimično zbog likvidacija u sivim skalama GBTC-a.

Unatoč tržišnim izazovima, značajan kapital nije bio raspoređen na kratke pozicije niti na proizvode koji nude kratkoročna sredstva u bitcoinu, koji su zabilježili odlive od samo oko 300.000 dolara.