Pi Network: Postignut Milestone od 10 Miliona Korisnika sa KYC Provjerom, Ali Sumnje Ostaju

Uncategorized

 

Aplikacija Pi Network je 16. aprila objavila da sada broji preko 10 miliona korisnika koji su uspješno verifikovali svoj identitet putem procesa Know Your Customer (KYC). Pi tim planira lansiranje mainnet-a i omogućavanje trgovanja svojim tokenima, pod uslovom da se ostvare određeni ciljevi, uključujući provjeru identiteta za 15 miliona korisnika. Trenutno sa 10 miliona verifikovanih korisnika, ostaje još pet miliona da bi se cilj ispunio.

AIMultiple, platforma za poslovnu analizu, izrazila je skepsu tvrdeći da Pi možda neće pružiti “nikakvu vrijednost korisnicima” jer tokeni još uvek ne mogu biti zamijenjeni za fiat valute na berzama. Pi Network, koji je pokrenut 2019. godine kao centralizovana aplikacija, omogućava korisnicima da proizvode Pi tokene svakodnevnim pritiskom na dugme u aplikaciji, pri čemu trenutno nije moguće slanje Pi tokena drugim korisnicima.

Pi KYC, vlastiti sistem verifikacije identiteta unutar aplikacije, opisan je kao “unikatan i proprietarni metod koji spaja automatizaciju i grupnu hiperlokalnu verifikaciju”, kako bi se obezbjedila sigurna i efikasna verifikacija. Nicolas Kokkalis, suosnivač i šef tehnologije, izjavio je da ovo dostignuće pokazuje da industrija može uspjeti bez zavisnosti od fiat valuta, te da bi novi KYC sistem mogao pomoći drugim Web3 uslugama.

U decembru 2023., tim je najavio planove za lansiranje otvorene mreže ili “mainnet-a” 2024. godine, ukoliko se ispune određeni uslovi, uključujući razvoj 100 Pi aplikacija i verifikaciju 15 miliona korisnika. Dodatno, neophodno je da sav neophodan posao – tehnološki, proizvodni, poslovni i pravni – bude završen, a da nepovoljne spoljne okolnosti ne ugroze uspjeh mreže. Precizan datum lansiranja mainnet-a još uvek nije najavljen.

Cem Dilmegani iz AIMultiple je skeptičan prema koristi Pi mreže za korisnike, tvrdeći da funkcioniše kao sistem direktne prodaje, obećavajući buduće nagrade za dovođenje novih korisnika, što zauzvrat služi za generisanje prihoda od reklama za developere aplikacije. Dilmegani je iznio mogućnost da će Pi mreža eventualno lansirati blockchain mainnet, ali smatra da bi vrijednost tokena mogla brzo pasti kako korisnici počnu da ih prodaju na tržištu.

Pi tim je odgovorio da su izabrali “nekonvencionalan i nov” pristup razvoju blockchaina koji uključuje “srednji period zatvorene mreže za mainnet”, što omogućava izgradnju zajedničkih usluga i obradu KYC za milione članova zajednice. Tvrde da je ovo ključno za zdravo pokretanje otvorene mreže. Izrazili su uvjerenje da sve što je vrijedno zahteva vrijeme i strpljenje.

U martu 2021. godine, Pi Network je bio 22. najpreuzimanija iOS aplikacija u Vijetnamu, dok su izvještaji iz maja iste godine ukazivali na nenamjerno curenje slika ličnih dokumenata korisnika, mada je Pi tim izjavio da su podaci bili u rukama treće strane i da nije bilo dokaza o curenju podataka.