Kineski Finansijski Giganti Ušli u Trku za Bitcoin ETF Preko Hong Konga

Uncategorized

Glavni kineski menadžeri imovine, kao što su Harvest Fund i Southern Fund, koriste svoje podružnice u Hong Kongu za prijavu za Bitcoin ETF, pokazujući rastući institucionalni interes za kriptovalute unatoč prethodnom neprijateljstvu Kine prema Bitcoinu. Securities Times izvještava da su ovi finansijski divovi podnijeli zahtjeve putem svojih ogranaka u Hong Kongu, očekujući odobrenje regulatora.

Ovaj potez odražava promjenu stava prema Bitcoinu unutar Kine. Uprkos ranijem suzbijanju trgovine i rudarenja Bitcoinom, promjena pristupa u Hong Kongu privlači pažnju kineskih fondova. Harvest Fund upravlja imovinom od preko 230 milijardi dolara, dok Southern Fund nadgleda više od 280 milijardi dolara. Odobrenje Bitcoin ETF proizvoda od strane ovako uticajnih institucija moglo bi imati značajan utjecaj na percepciju Bitcoina kod kineskih regulatora i investitora.

Potez također ukazuje na promjenu u kineskoj politici prema bitkoinu. Iako kopno zadržava oprezan pristup, Hong Kong se otvara prema kriptovalutama, pružajući pravnu mogućnost za kineske kompanije da istraže rastuću klasu imovine Bitcoina. Prvi Bitcoin ETF-ovi u Hong Kongu mogli bi biti lansirani već u drugom kvartalu ove godine, što bi predstavljalo značajnu prekretnicu za industriju.

Finansijski lideri teže zadovoljiti rastuću potražnju investitora za regulisanim pristupom Bitcoinu, a ETF-ovi nude transparentan i regulisan način za institucionalne i maloprodajne igrače da uđu na tržište. Industrijski insajderi puni su iščekivanja, gledajući prema Hong Kongu kao ključnoj tački za budući razvoj Bitcoina u Kini.