Bitcoin Flertuje s Rekordima: Očekivanja i Analize uoči Prepolovljenja

Uncategorized

Bitcoin je početkom ove sedmice privukao pažnju financijskog svijeta, dosegnuvši impresivnih 72.000 dolara u ponedjeljak ujutro. Ovaj rast dolazi nakon izazovnog početka mjeseca, s prvim tjednom aprila koji je završio ispod njegovog rekorda iz 2021. godine od 69.044 dolara. Prema podacima s CoinGecko-a, Bitcoin je tijekom vikenda zabilježio stabilan porast od 2%, a rast se nastavio s 4,45% u prvim satima novog tjedna u Europi.

Zanimljiv je porast otvorenih kamata za Bitcoin futures, pokazatelj sveukupnog broja aktivnih futures ili opcija ugovora na tržištu. Ovaj trend odražava rastući interes ulagača, unatoč 58 milijuna dolara likvidiranih kratkih pozicija u posljednja 24 sata, kako izvještava CoinGlass. Jedna od najvećih pojedinačnih likvidacija iznosila je 7,83 milijuna dolara.

Sličan trend zabilježen je i na širem kripto tržištu, s više od 121 milijun dolara likvidiranih kratkih pozicija u istom razdoblju. Ethereum je također doživio rast vrijednosti od 6,9% u posljednjem danu, iako je u prethodnom mjesecu zaostajao za Bitcoinom.

Ovo kretanje dolazi uoči iščekivanog prepolovljenja Bitcoina, zakazanog za 20. april, što mnogi vide kao bikovski signal za dugoročne investitore. Historijski, cijena Bitcoina u prosjeku raste za 3.230% nakon svakog prepolovljenja. Ipak, Coinbase upozorava investitore da “prošli učinak nije pokazatelj budućeg uspjeha.”

Pad vrijednosti Bitcoina za 3% prošle sedmice vjerojatno je bio rezultat smanjenja ulaganja kripto fond menadžera Grayscale, čiji dnevni odljev kapitala pao sa 528 milijuna dolara na 80 milijuna dolara. Unatoč tome, Grayscaleov Bitcoin Trust zabilježio je porast vrijednosti dok je bio na tržištu.

Sva ova događanja u kripto svijetu potiču na razmišljanje i analizu. Dok se svijet priprema za novo prepolovljenje Bitcoina, investitori i analitičari s nestrpljenjem očekuju moguće promjene koje bi to moglo donijeti na tržište digitalnih valuta.