Utjecaj prepolovljenja Bitcoina na troškove rudarenja i cijenu BTC-a

Uncategorized

Prepolovljenje Bitcoina, događaj koji se odvija svakih otprilike četiri godine i smanjuje nagradu za rudarenje za polovicu, predstavlja prekretnicu u ekosustavu kriptovaluta. Prema Ki Young Juu, izvršnom direktoru CryptoQuant, predviđa se da će troškovi rudarenja Bitcoina koristeći Antminer S19 XPs udvostručiti s $40,000 na $80,000 nakon nadolazećeg prepolovljenja sredinom aprila 2024. Ovaj značajan skok troškova postavlja nove izazove za rudare, ali i otvara potencijal za rast cijene BTC-a.

Događaji prepolovljenja u prošlosti imali su dramatičan utjecaj na cijenu Bitcoina, pokrećući znatne rastove. Nakon prepolovljenja u 2012., 2016., i 2020. godini, cijena Bitcoina porasla je za oko 9.000%, 4.200%, i 683%, dostižući nove povijesne maksimume. Uoči nadolazećeg prepolovljenja, analitičari i investitori pažljivo prate troškove rudarenja i potencijalne cjenovne trendove, nadajući se sličnom uzletu u cijeni.

Ovaj članak istražuje kako prepolovljenje Bitcoina utječe na ekonomiku rudarenja, mijenjajući dinamiku troškova i potencijalno vodeći do povećanja cijene najpoznatije kriptovalute na tržištu. U svjetlu trenutnog stanja u industriji, zajednica iščekuje vidjeti hoće li se povijest ponoviti, omogućujući rudarima da nastave s profitabilnim poslovanjem usprkos povećanim troškovima, te hoće li cijena BTC-a doseći nove visine.