Prekretnice u svijetu kriptovaluta: Od pada do novih visina

Uncategorized

1. mart 2020. godine ostao je upamćen kao prekretnica ne samo za globalnu ekonomiju već i za kripto industriju. Bitcoinov pad na $3,000 bio je više od tržišne korekcije, bio je odraz globalne neizvjesnosti izazvane pandemijom COVID-19.
Ali, kao feniks iz pepela, Bitcoin i kripto zajednica su se izdigli i pokazali neviđenu otpornost.

2020. godina obnove i Halvinga
Maj 2020. bio je mjesec trećeg Bitcoin halvinga, događaja koji je prepolovio nagradu za rudarenje sa 12.5 na 6.25 BTC. Ovaj događaj, zajedno sa globalnim monetarnim stimulansima koji su devalvirali fiat valute, vodio je Bitcoin na put oporavka, kulminirajući bull run-om koji je probio prethodni ATH od 20.000$ i cijenu doveo do rekordnih $69,000 u 2021. godini.

Ulazak velikih institucionalnih igrača i štampanje „besplatnog novca“ od strane centralnih banka, dodatno su podstakli interes za Bitcoin kao „sigurno utočište“ od inflacije. Tesla, MicroStrategy, i druge korporacije ulaganjem u Bitcoin ne samo da su potvrdile njegovu legitimnost već su i pokrenule novi trend institucionalnog prihvatanja.

2021-2022: Kripto zima i proljeće
Krajem 2021. i početkom 2022. godine, kripto tržište suočilo se s novim izazovima. Kripto zima, uzrokovana kombinacijom regulatornih pritisaka, geopolitičkih napetosti i ekonomske neizvjesnosti, dovela je do značajnog pada cijena. Međutim, investitori i zajednica se nisu potpuno obeshrabrili; ovo vrijeme iskoristili smo za inovacije, razvoj usluga i projekata, kao i jačanje temelja za budući rast.

Rat, inflacija i energetska kriza – Test izdržljivosti
2022. godina testirala je izdržljivost kripto tržišta usred globalnih nelagoda poput rata u Ukrajini i globalne energetske krize. Uprkos padu cijene, interes za kripto kao alat za borbu protiv agresivne inflacije i finansijske nestabilnosti ostao je stabilan. Migracije stanovništva iz zaraćenih područja bile su razlog povećanog broja korisnika i test jedne od upotrebnih vrijednosti kripta.

Proljetno čišćenje
Tokom 2022. kripto industrija našla se u središtu oluje koja je potresla temelje njenog rasta. Uz pad cijena, tržište je doživjelo niz hakova i lošeg poslovanja firmi koji su doveli do značajnih finansijskih gubitaka za mnoge kripto berze i korisnike. Ovi incidenti nisu samo podsjetnik na tehničke i sigurnosne rizike inherentne digitalnoj prirodi kriptovaluta, već su također podigli pitanja o regulativnim mjerama i potrebi za jačom zaštitom investitora.

Pored propusta sa sigurnošću, 2022. godina donijela je i talas bankrota među kripto firmama. Bankrot najpoznatijih kripto fondova i platformi potresao je tržište, ostavljajući investitore i korisnike u neizvjesnosti