Hoće li bivši šef njujorške burze postati novi vladar kriptovaluta? Sve ukazuje da preferira poslovne poteze izvan glavnog fokusa.

Uncategorized

User
Kamo dalje ako ste pet godina bili na čelu njujorške burze (NYSE)? Za Toma Farleya, odgovor je – nagli ulazak u kripto

Prošli mjesec je vodeća stranica za vijesti o digitalnoj imovini CoinDesk izvijestila kako ju je kupila kripto burza Bullish, čiji je Farley izvršni direktor. Dan kasnije Farley je na CNBC-ju potvrdio da je njegova burza također i potencijalni kupac FTX-a. Upitan što će se dogoditi ako Bullish kupi FTX koji je u bankrotu, Farley je izjavio: “Ne mogu reći puno zbog ugovora. Ali gledajte, tu smo, kružimo oko FTX-a.”

Farley je odbio Forbesove pozive za intervju, a čini se kako on preferira funkcionirati ispod radara, barem kada je riječ o objavljivanju podataka o tvrtkama. Nakon predvođenja propalog pokušaja udruživanja njegove tvrtke Far Peak Acquisition s Bullishom uz posredništvo 600 milijuna dolara vrijedne tvrtke za akvizicije (SPAC) 2022., Farley se u svibnju ove godine samo pojavio kao izvršni direktor Bullisha, bez ikakve javne objave. Bullish nije odgovorio na molbe za detalje o tome kako je Farley zaposlen i pod kojim uvjetima, no osoba upoznata sa situacijom potvrdila je da nisu objavljene informacije o njegovom zaposlenju. Izvršnim direktorom Bullisha nazvan je u priopćenju tvrtke početkom svibnja, a na njegovom LinkedIn profilu navodi se kako je počeo s radom istog mjeseca.

Propala transakcija burzi bi donijela 840 milijuna dolara novog kapitala, a Farleyu poziciju izvršnog direktora. Dioničari SPAC-a i povezani investitori trebali su dobiti oko 9 posto udjela u uvećanoj kompaniji, no manje od 3 posto glasačke moći. Burza je na kraju završila s Farleyem kao izvršnim direktorom, no bez novca Far Peaka.

Kao i FTX pod vodstvom Bankmana-Frieda, i Bullish inzistira da je “reguliran i posluje u skladu s pravilima.”

Dvojica izvršnih direktora SPAC-a također su se pridružila Bullishu: David Bonanno ranije je bio izvršni financijski direktor Far Peaka, a sada je glavni strateški direktor burze, dok je Sara Stratoberdha s pozicije podpredsjednice tvrtke postala čelnica za poslovni razvoj Bullisha.

Iako su detalji Farleyevog prijelaza u svijet kripta popriličan misterij, nije misteriozna propast njegovog SPAC-a, kaže Kristi Marvin, osnivačica stranice SpacInsider.com, referirajući se na stotine sličnih primjera, od kojih je jedan bio pokušaj da developer stablecoina Circle iziđe na burzu, od kojeg se odustalo 5. prosinca.

Usprkos cijenjenim sponzorima poput Farleya, Marvin vjeruje kako je predsjednik američke Komisije za vrijednosnice i burzu (SEC) Gary Gensler od početka bio protiv te transakcije. “Gensler je imao nekoliko problema,” kaže ona, od kojih je jedan bio “kripto tržište, a drugi SPAC-ovi.”

Nakon što je na čelo Bullisha došao bez pomoći svog SPAC-a, Farley je počeo reklamirati velike pobjede svoje mlade burze. U rujnu je Bullish platio za članak u Wall Street Journalu koji o Farleyu priča iznimno pozitivno, hvaleći budućnost kripta i “školski” način na koji Bullish predvodi sektor.

“Motiviran snažnom željom da poštuje regulatorne standarde, Bullish želi ojačati integritet tržišta kripta,” stoji u profilu. “Burza digitalne imovine već je postigla ključne uspjehe koji signaliziraju nešto zreliji model upravljanja institucionalnom trgovanju kriptom.”

Andre M. Chang / Zuma Press / Profimedia
Bullsih tvrdi kako je od početka poslovanja u studenom 2021. već dostigla preko 300 milijardi dolara u obujma trgovanja, kao i da se tvrtka “redovito nalazi među top tri globalne burze po pitanju volumena tzv. spot trgovanja bitcoinom i etherom,” citirajući podatke Coin Metricsa. Predstavnik Coin Metricsa Jamie Lovegrove dodaje kako se brojke o obujmu prijavljuju putem burzinih softwarea i kako nisu neovisno potvrđene. CoinGecko prenosi kako je “normalnizirani obujam trgovanja” Bullisha, kojim se izuzimaju moguće lažne transakcije (manipulacije u kojima subjekt istovremeno kupuje i prodaje iste financijske instrumente i tako stvara dojam aktivnosti) raširene na kripto burzama, iznosio tek oko 40 milijuna dolara u posljednjih 24 sata. Bullish je prijavio volumen od 1.2 milijarde dolara. Tijekom protekla tri mjeseca, Bullish je prijavio prosječan dnevni obujam trgovanja od preko 700 milijuna dolara, no podaci CoinGeckoa sugeriraju da stvarni volumen rijetko prelazi 40 milijuna.

Kao i FTX pod vodstvom Bankmana-Frieda, i Bullish inzistira da je “reguliran i posluje u skladu s pravilima.” Bullish ne posluje u SAD-u, a za nadzor nad burzom odgovorna je gibraltarska komisija za financijske usluge. I FTX je bio pod regulacijom otočne države, u njegovom slučaju Bahama.

“Ako Tom ili bilo tko drugi želi raditi u ovom sektoru, rekao bih im, ‘radite to u okviru zakona.'”

Gary Gensler, predsjednik SEC-ja
U priči Wall Street Journala, Bullish kaže kako, za razliku od drugih burzi digitalne imovine, kod njih “revizije obavlja Deloitte & Touche, jedna od Big Four tvrtki.” Na stranicama burze pak ne postoje linkovi na obećana financijska izvješća.

Povijest Bullisha je kratka. Osnovan je 2021. kao podružnica blockchain tvrtke Block.one u koju su investirali milijarderi poput osnivača PayPala Petera Thiela, menadžera hedge fondova Alana Howarda i Louisa Bacona, kao i tajkuna Richarda Lija iz Hong Konga.

thumbnail image
TECH
Snimljene su tajne lokacije najvećih rudnika bitcoina na svijetu: Kralj Butana vjeruje da je to put spasa za njegovo kraljevstvo
Forbes
thumbnail image
AKTUALNO
Što Damir Habijan zna o gospodarstvu? Niknuo je iz ureda moćnog odvjetnika-poduzetnika
Đurđica Klancir
Prije početka poslovanja, Bullish je sklopio ugovor s Farleyevim Far Peakom i drugima u srpnju 2021. za investiranje oko 840 milijuna dolara u zamjenu za 9 posto udjela u tvrtki čija vrijednost je procijenjena na 9 milijardi dolara. Taj potez značajno bi olakšao Bullishov izlazak na burzu.

Za razliku od Coindeska i Binancea, Bullish svoj fokus ograničava na institucionalne investitore nudeći oko dvadesetak velikih kriptovaluta, stoji na stranicama.

Uvjeti Bullishove kupnje CoinDeska nisu javno objavljeni. Wall Street Journal u srpnju je izvijestio kako je ranija prodaja investitorskoj grupi pod vodstvom Matthewa Roszaka i Petera Vessensa vrijedila 125 milijuna dolara, kao i da je CoinDesk 2022. godine uprihodio 50 milijuna dolara.

Objavljujući novu transakciju, 48-godišnji Farley je rekao: “Bullish će odmah unijeti kapital u nekoliko CoinDeskovih najuzbudljivijih inicijativa za rast i tako omogućiti lansiranje novih usluga, događaja i prozivoda.” Ništa konkretno nije otkriveno, no iz tvrtke je rečeno kako će trenutna uprava CoinDeska ostati na svojim pozicijama.

Jedna stvar koju Farley donosi u Bullish je zvjezdana reputacija. Farley je sin poznatog američkog suca, pohađao je prestižnu školu u Washington DC-ju i studirao na Georgetownu, gdje je diplomirao politologiju 1997. godine. Visok i naočit, Farley je radio u investicijskom bankarstvu, kapitalnim ulaganjima i upravljanju rizikom, a potom se pridružio Intercontinental Exchangeu (ICE). U svibnju 2012., postao je viši podpredsjednik financijskih proizvoda za čitavu tvrtku.

Kada je ICE kupio NYSE Euronext u studenom 2013. godine za 11 milijardi dolara, Farley je postavljen za izvršnog direktora poslovanja na njujorškoj burzi. Kada je izvršni direktor Duncan Neaderauer šest mjeseci kasnije otišao u mirovinu, naslijedio ga je Farley koji je bio iznimno uspješan u toj ulozi.

Theo Wargo / Getty images / Profimedia
Farley se u to vrijeme počeo zanimati za kripto. Burza je pod njegovim vodstvom kreirala indeks bitcoina i investirala u Coinbase, tada novčanik za bitcoine. NYSE je bio jedan od barem 10 investitora u krugu investicija vrijednom 75 milijuna dolara, a ICE je svoj udio 2021. godine prodao za preko 1.2 milijarde dolara.

U proljeće 2018., Farley je odlučio osnovati SPAC, vjerujući da će njegova tvrtka biti različita od drugih: kada bi investitori poželjeli biti isplaćeni nakon identificiranja mete, kao što je ponekad slučaj, njegova tvrtka imala bi spremnog kupca. Farley je za to iskoristio svoju veliku mrežu kontakata, rekao je tada za Axios: “Nazvao sam Dana Loeba, kojeg sam dobro upoznao tijekom godina, i pitao ga da nam da 400 milijuna dolara potpore kao partner i nudi svoje stručne savjete. Pristao je i evo nas.”

Far Point Acquisition je krenuo u prikupljanje 400 milijuna dolara za kupnju fintecha. U preliminarnom opisu naglašava se kako je Farleyevo iskustvo ključno za uspjeh: “Vjerujemo da će nam veze koje je g. Farley uspostavio kao čelnik NYSE Groupa, kao i njegovo veliko iskustvo u fintechu i financijama omogućiti da identificiramo i provedemo atraktivnu poslovnu kombinaciju.”

Pandemija koronavirusa stvorila je neke prepreke, no SPAC je ipak uspio. U kolovozu 2020., Far Point je uložio u švicarsku tvrtku Global Blue koja pruža usluge trgovcima koji rade sa stranim turistima, uglavnom povrate prodaje i PDV za posjetitelje za dućane koji posluju izvan duty-free zona. SPAC i povezani investitori osigurali su milijardu dolara za akviziciju oko 58 posto udjela u švicarskoj tvrtci, a Farley je postao predsjednik uprave dok je izvršni direktor Jacques Stern zadržao svoju poziciju. Nakon niza gubitaka tijekom pandemije, tvrtka je ostvarila profit u tro id prošla četiri kvartala, a prihodi od prodaje u tri mjeseca do rujna iznosili su 123.2 milijuna dolara.

To je Farleyu pružilo praktično iskustvo u provedbi takvih transakcija, no još uvijek nije imao vlastitu tvrtku. Godinu dana nakon dovršetka ugovora, Farley se vratio s novim SPAC-om, sličnog imena – Far Peak Acquisition – i novom metom, burzom Bullish.

Iako je brend FTX-a sumnjive vrijednosti za Bullish, kao i ostale, jednom popularna kripto burza ima vrijednu bazu klijenata, procjenjuje se njih 9 milijuna. Druga imovina uključuje riznicu kripta koji su se naglo oporavili zajedno s tržištem. Nedavna analiza Forbesa pokazuje kako bi digitalna imovina FTX-a, uključujući solanu i bitcoin, trebala biti dovoljna za većinu, a možda i čitav iznos od 15 milijardi dolara koje tvrtka duguje malim klijentima.

Ono što prije bankrota FTX-a nije pokazivalo prevelike znakove života bio je njihov vlastiti token FTT, kojeg ima oko 260 milijuna, pokazuju podaci Arkham Intelligencea i Nansena. Nakon što je dosegao cijenu od preko 84 dolara u rujnu 2021. i tržišnu vrijednost od preko 9.3 milijuna dolara, FTT je pao na oko 25 dolara u danima prije propasti FTX-a, a krajem 2022. mu je cijena iznosila manje od jednog dolara. Na toj razini je i ostao do sredine kolovoza. Uslijed izvještaja da Bullish i druge tvrtke pokazuju zanimanje za imovinu FTX-a, cijena je skočila na gotovo 5 dolara, što je dodalo oko milijardu dolara vrijednosti propale burze.

Ideja da bi Farley mogao oživjeti FTX dobila je blagoslov upravo od – Garyja Genslera. “Ako Tom ili bilo tko drugi želi raditi u ovom sektoru, rekao bih im, ‘radite to u okviru zakona’, rekao je predsjednik SEC-ja u studenom. “Izgradite povjerenje investitora u ono što radite i povedite računa da objavljujete ono što trebate – kao i da ne trgujete protiv svojih klijenata ili koristite kripto imovinu za vlastite potrebe.”

Autor originalnog članka: Mitchell Martin, Forbes