Percepcija investitora o kriptovalutama se mijenja na bolje: Economist istraživanje

Uncategorized

Investitori vide da su kriptovalute sve korisnije kako se portfelj diverzificira, prema izvještaju Economista o povjerenju potrošača u digitalne valute.
Izvještaj koji je objavio Economist oslikava svijetlu budućnost za usvajanje kriptovaluta, a ispitanici predviđaju rastuću potražnju u bliskoj budućnosti.

Economist Impact je objavio nalaze svog ‘Izvještaja o digitalnosti’, upuštajući se u povjerenje potrošača u digitalna plaćanja i kamen spoticanja koji su ometali digitalizaciju osnovnih monetarnih funkcija. Dobijeni podaci daju hranu za razmišljanje i perspektivu, jer upoređuju trendove iz prethodnih istraživanja na ovu temu sprovedenih 2020. i 2021. godine.

Informacije su prikupljene iz ankete potrošača koju je popunilo 3.000 potrošača početkom 2022. godine, pri čemu polovina ispitanika živi u razvijenim ekonomijama uključujući Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Južnu Koreju, Australiju i Singapur. Druga polovina su ispitanici iz zemalja u razvoju, uključujući Brazil, Tursku, Vijetnam, Južnu Afriku i Filipine.

Oko 75 posto učesnika ima visoko obrazovanje ili više i koristilo je razne metode digitalnog plaćanja za plaćanje roba ili usluga. Potonji dio ankete uključivao je 150 institucionalnih investitora i ispitanika iz upravljanja trezorom preduzeća – dajući uvid u stav šireg konvencionalnog finansijskog sistema o ovoj temi.

Ključni zaključak bilo je preovlađujuće mišljenje investitora koji su se složili da su kriptovalute otvorenog koda poput Bitcoina ( BTC ) ili Ethera ( ETH ) korisne kao diverzifikator u portfelju ili računu trezora.

85 posto ispitanika ima ovaj stav, dok je devet od deset institucionalnih investitora i anketiranih o korporativnom trezoru navelo da je potražnja za svim kriptovalutama, uključujući CBDC i poslovne blokove, porasla u posljednje tri godine.

Izvještaj je ukazao da porast Web3 i različitih Metaverse projekata može povećati ovu potražnju. 74 posto ispitanika se također složilo da su nezamjenjivi tokeni (NFT) nova klasa imovine koju organizacije planiraju nabaviti i trgovati.

Digitalne valute centralne banke (CBDC) bile su još jedna značajna fokusna tačka, sa sve većim brojem potrošača koji očekuju da će njihove vlade ili centralne banke pokrenuti radni CDBC sistem do 2025. godine. 65 posto rukovodilaca koji su učestvovali u istraživanju vjeruje da su CBDC-ovi vjerovatno da zamijene fizičke fiat valute u svojim zemljama poslovanja.

Uredba je identificirana kao primarna prepreka koja sprečava institucionalne investitore ili korporativne trezore da koriste kriptovalute. 35 posto ispitanika navelo je povjerenje u tržište ili razumijevanje prostora kao prepreku – značajan pad percepcije u odnosu na 47 posto iz studije iz 2021.