Goldman Sachs i Barclays ulažu u britansku platformu za trgovanje kriptovalutama Elwood

Uncategorized

Globalni šef digitalne imovine za Goldman Sachs rekao je da potražnja institucija za kriptovalutama raste i da kompanija “aktivno proširuje” svoje tržišne mogućnosti kako bi zadovoljila tu potražnju.
Bankarski divovi Goldman Sachs i britanski Barclays pridružili su se krugu finansiranja serije A od 70 miliona dolara za institucionalnu platformu za trgovanje kriptovalutama Elwood Technologies, koju je osnovao milijarder britanski menadžer hedž fondova Alan Howard.

U krugu se pridružila kripto-prijateljska njemačka banka Commerzbank , menadžer za kripto investicije Galaxy Digital i Dawn Capital, kako je objavio Financial Times 15. maja. Krug prikupljanja sredstava procijenio je kompaniju na oko 500 miliona dolara prema izvještaju.

Uprkos nedavnom padu na kripto tržištima , Elwood je rekao da se kladi da će tradicionalne finansijske institucije kao što su hedž fondovi i banke i dalje biti zainteresirane za ulaganje u kriptovalute. Elwoodova runda finansiranja je već bila dogovorena i pokrenuta prije posljednjeg pada cijena koji je za otprilike 15% zbrisao ukupnu tržišnu kapitalizaciju kriptovaluta od 9. maja prema CoinMarketCap- u .

Izvršni direktor Elwood Technologies James Stickland rekao je da je prikupljanje sredstava “još jedna potvrda dugovječnosti kriptovaluta” kojom se odbijaju padajuće cijene u posljednjih nekoliko sedmica:

„Primamo investicije od finansijskih institucija koje ne očekuju da će dobiti ogroman povrat za 15 minuta. Oni ulažu u infrastrukturu, mislim da je to poruka sigurnosti.”
Elwood Technologies obezbjeđuje sistem upravljanja kripto portfeljem sa informacijama o kripto tržištu i infrastrukturom za trgovanje za institucionalne investitore koji ima interfejs koji se povezuje sa kripto berzama, dobavljačima likvidnosti i čuvarima.

Komentirajući ugovor globalni direktor digitalne imovine Goldman Sachsa Mathew McDermott rekao je da je investicija pokazala da je kompanija “nastavljena posvećenost” kriptovalutama, dodajući:

“Kako institucionalna potražnja za kriptovalutama raste, mi aktivno širimo naše prisustvo na tržištu i mogućnosti kako bismo zadovoljili potražnju klijenata.”
Finansiranje od Goldman Sachsa označava dalju ekspanziju banke na kripto imovinu. Investiciona banka je bila prva koja je početkom maja ponudila zajam uz Bitcoin ( BTC ) kripto mjenjači Coinbase. Već dugo postoji interesovanje za crypto prostor, čak se u martu poziva na digitalnu imovinu i Metaverse kao „megatrendove“ .