Hoće li ažuriranje na Ethereum 2.0 smanjiti visoke naknade za plin?

Uncategorized

1.
Šta je ažuriranje Ethereum 2.0?
Takođe se naziva Eth2 i Serenity, Ethereum 2.0 je nadogradnja na Ethereum mrežu koja obećava da će donijeti nekoliko poboljšanja.

Predviđena poboljšanja mreže uključuju smanjene naknade za transakcije, poboljšanu brzinu i bolju skalabilnost. Ažuriranje je trenutno u razvoju i očekuje se da će biti uvedeno u fazama u narednih nekoliko godina.

Jedna od ključnih karakteristika Ethereuma 2.0 je dijeljenje , način podjele radnog opterećenja tako da se zahtjevi za transakcije mogu obraditi paralelno. Osim toga, ažuriranje Ethereum 2.0 će koristiti proof-of-stake (PoS) umjesto proof-of-work (PoW) prilikom validacije transakcija i blokova.
2.
Šta je naknada za gas Ethereum?
Svaka transakcija na Ethereum mreži košta određenu količinu “gasa”, što je u suštini naknada plaćena rudarima za obradu zahtjeva.

Potrebna količina plina ovisi o složenosti transakcije. Na primjer, jednostavan prijenos ETH-a s jedne adrese na drugu zahtijeva manje plina nego ugovorna implementacija ili prodaja tokena.

Trenutno je mreža sposobna obraditi samo ograničen broj transakcija u sekundi, što dovodi do visokih naknada za transakcije i kašnjenja u obradi. Očekuje se da će ažuriranje Ethereum 2.0 riješiti ove probleme poboljšanjem skalabilnosti i smanjenjem količine plina potrebnog za svaku transakciju.
3.
Kako se određuju naknade za gas Ethereuma?
Količina plina potrebna za transakciju određena je “cijenom plina” koju je odredio pošiljalac.

Cijena plina se obično izražava u GWEI, djelić Ethereuma ( ETH ). Naknade za plin variraju ovisno o broju dostupnih rudara , kao i o trenutnim projektima i decentraliziranim aplikacijama (DApps) koje rade u isto vrijeme.

Također možete odlučiti o iznosu koji ste spremni platiti za plin. Na primjer, ako želite da se transakcija obavi brzo, možete odabrati da platite GWEI veći od trenutne tržišne cijene. S druge strane, također možete odabrati nižu naknadu za plin ako ste voljni čekati da rudari obrađuju vašu transakciju.

Visoka naknada za gas Ethereuma i njen uticaj na skalabilnost platforme
Svrha Ethereuma 2.0
Primarni cilj ažuriranja Ethereum 2.0 je poboljšati skalabilnost tako da mreža može podnijeti više transakcija bez kašnjenja ili visokih naknada.

Iako se puni efekti ažuriranja neće osjetiti dok se potpuno ne uvede, neki od mogućih slučajeva upotrebe za Ethereum 2.0 uključuju:

Podrška usvajanju blockchain tehnologije u velikim preduzećima u privatnim korporacijama i preduzećima;
Stvaranje više decentralizovanih autonomnih organizacija (DAO) i modela upravljanja zasnovanih na pametnim ugovorima i interakcijama bez poverenja;
Lansiranje Ethereum tokena koji će omogućiti novim projektima prikupljanje sredstava i pokretanje vlastitih tokena na Ethereum mreži;
Dalja ekspanzija nezamjenjivih tokena (NFT) i druge digitalne imovine koja se može pohraniti na Ethereum blockchain; i
Očekuje se da će poboljšana podrška za decentralizirane financijske (DeFi) platforme i DApp-ove naširoko koristiti kripto entuzijasti i šira javnost.
Pored ovih pogodnosti, takođe je verovatno da će Ethereum 2.0 omogućiti niz novih slučajeva upotrebe koji nisu mogući na trenutnoj mreži, kao što su:

Distribucija tokena koji predstavljaju vlasnička prava kao metoda upravljanja autorskim naknadama u muzičkoj industriji;
Stvaranje decentraliziranog AI (vještačka inteligencija) ekosistema koji će omogućiti korisnicima da treniraju i monetiziraju svoje vlastite modele mašinskog učenja;
Omogućavanje sigurnih i jeftinih prekograničnih plaćanja;
Omogućavanje menadžerima lanca nabavke da prate isporuku proizvoda bez straha od neovlaštenih manipulacija;
Pružanje decentralizirane platforme za igranje i prediktivna tržišta ; i
Povećana privatnost i kapacitet za pohranjivanje velikih količina podataka, što može biti posebno korisno za pohranjivanje osjetljivih informacija kao što su medicinski kartoni i finansijski podaci.
Iako još ima vremena prije nego što ažuriranje bude u potpunosti objavljeno, prednosti koje obećava da će donijeti su značajne i mogle bi imati veliki utjecaj na način na koji poduzeća i pojedinci koriste blockchain tehnologiju u budućnosti.

Popularnost Ethereum platforme
Očekuje se da će popularnost blockchain mreže rasti nakon što Ethereum 2.0 bude objavljen.

Ethereum 2.0 će ponuditi povećanu skalabilnost, sigurnost i efikasnost za preduzeća i pojedince koji žele da iskoriste prednosti blockchain tehnologije. Ethereum je trenutno jedna od najpoznatijih kriptovaluta, uz Bitcoin ( BTC ), sa skoro 4 miliona novčanika koji aktivno drže ETH od februara 2022.

Blockchain je i dalje mjesto gdje se dešava većina DeFi i NFT aktivnosti, s novim DApp-ovima i projektima koji se pokreću na platformi svaki dan. Prema analitičarima, Ethereum trenutno ima 70% svih DeFi transakcija na tržištu kriptovaluta, a njegov blockchain se koristi za podršku većine NFT i gaming projekata.

Broj transakcija na Ethereum mreži
Prosječan broj transakcija na Ethereum mreži trenutno je 1,1 do 1,5 miliona transakcija dnevno.

Očekuje se da će se ovi brojevi eksponencijalno povećati nakon lansiranja Ethereum 2.0, jer će omogućiti da se obradi znatno više transakcija dnevno. Trenutno, mreža može da obradi samo 15 transakcija u sekundi.

Ethereum 2.0 ima za cilj da ovo eksponencijalno poveća na oko 150.000 do trenutka kada se nadogradnje u potpunosti uvedu. Ako to postane stvarnost, Ethereum će nesumnjivo postati jedan od najbržih i najskalabilnijih blockchaina koji postoje, što bi trebalo dodatno povećati njegovu popularnost.

Rješavanje problema skalabilnosti i visoke cijene plina uz Ethereum 2.0
Skalabilnost je uvijek bila jedan od najvećih izazova Ethereuma. Ovo posebno važi za programere koji žele da izgrade DApps i DeFi platforme na blockchainu, jer troškovi transakcije mogu biti previsoki.

Međutim, lansiranjem Ethereuma 2.0 , konačno će biti moguće skalirati mrežu na način koji značajno smanjuje troškove i olakšava brže transakcije.
Savjeti i trikovi da potrošite manje naknade za plin na Ethereum
Postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti ili čak eliminirati ove troškove kada trošite na naknade za plin na Ethereumu.

Koristite novčanike koji podržavaju batching: Batching je funkcija koju nude neki novčanici koja vam omogućava da grupišete više transakcija u jednu, čime se smanjuje količina plina koju trebate potrošiti.
Koristite ERC20 tokene: ERC20 tokeni su digitalna sredstva koja rade na Ethereum blockchainu i mogu se koristiti umjesto ETH pri plaćanju plina. To je zato što često imaju mnogo niže naknade za transakcije nego sam ETH.
Koristite kalkulator cijene plina: Cijene plina često variraju, pa je važno koristiti kalkulator cijene plina kako biste osigurali da dobijete najbolju moguću cijenu za svoju transakciju.
Koristite gas tracker: Gas tracker je alat koji vam omogućava da pratite trenutne cene gasa na Ethereum mreži u realnom vremenu. Ovo može pomoći da budete uvijek upoznati s najnovijim cijenama.
Koristite benzinsku pumpu: Benzinska pumpa je web stranica koja vam omogućava da uporedite cijene benzina za različite ETH novčanike kako biste pronašli najbolji za vaše potrebe.
Slijedeći ove savjete, možete značajno smanjiti količinu novca koju trošite na plin kada koristite Ethereum. Ovo će vam pomoći da vam bude pristupačnije korištenje mreže i sudjelovanje u DeFi-ju i drugim aktivnostima do trenutka kada Ethereum 2.0 bude u potpunosti pokrenut.