EmCash je prva zvanična kriptovaluta Dubaija

Uncategorized

Dubai želi biti prva zemlja čija ekonomija radi na blockchainu.
Vlada grada Dubaija pokrenula je prošle sedmice vlastitu kriptovalutu zasnovanu na blockchainu. Gradski odjel za ekonomiju udružio se s jednom od svojih podružnica pod nazivom Emcredit Limited i Object Tech Group, Ltd. sa sjedištem u Velikoj Britaniji kako bi kreirali emCash. Ova nova “šifrovana digitalna valuta” je proizvod partnerstva koje je Dubai kultivisao kroz svoju inicijativu Accelerators i stavio pod okrilje Dubai Economy Accelerators.

“Digitalna valuta ima različite prednosti – bržu obradu, poboljšano vrijeme isporuke, manje složenosti i troškova, da spomenemo samo neke”, rekao je zamjenik generalnog direktora Dubai Economy Ali Ibrahim u izjavi za medije. “To će promijeniti način na koji ljudi žive i posluju u Dubaiju i označiti ogroman skok za grad u iskorištavanju inovacija koje mijenjaju igru ​​kako bi se poboljšalo lako poslovanje i kvalitet života.”
Zvaničnici tvrde da emCash koristi najnoviju blockchain tehnologiju i radi kao dio platnog sistema pod nazivom emWallet. Kao gradski kreditni biro, Emcredit se pobrinuo da emWallet upravlja raznim vrstama transakcija – od “njihove dnevne kafe i školarine za djecu do komunalnih naknada i transfera novca” – uz podršku za komunikaciju u bliskom polju (NFC) putem pametnog telefona.

Grad će također imati zajedničku platformu, nazvanu Blockchain as a Service, koja će pomoći vladinim agencijama Dubaija da koriste blockchain u različitim projektima.

ULAGANJE U BUDUĆNOST

Potencijal Blockchaina kao decentralizovane i sigurne platforme za transakcije, finansijske ili druge, nije izgubljen za one koji gledaju u budućnost. Nazvan „gradom budućnosti“, Dubai je svakako jedan od njih, ali nije prvi koji ima „zvaničnu“ kriptovalutu. Međutim, lansiranje emCash-a samo je prvi korak.

Dubai radi na tome da postane prva svjetska ekonomija koja je izgrađena na blockchainu, a sa njim i vlastitoj kriptovaluti. Tu se napori grada razlikuju i potencijalno bi mogli utjecati na ekonomije kroz čitave Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). “Dobijanje odobrenja od drugih vlasti UAE će se uzeti u obzir ako bude potrebno”, rekao je Ibrahim.

Wall Street Journal izvještava da će Smart Dubai, vladina kancelarija odgovorna za poticanje inovacija u zemlji, u narednih nekoliko mjeseci održati radionice za vladine i privatne organizacije kako bi identificirao one usluge koje je najbolje poboljšati blockchain-om. Nakon toga, iz Ureda očekuju da će pilot-projekti u javnom i privatnom sektoru početi sa realizacijom ove godine.

“Okruženje brzim tempom i nevjerovatna spremnost za usvajanje inovativne tehnologije učinili su Dubai savršenim mjestom za poslovanje,” rekao je Muna Al Qassab, izvršni direktor Emcredit Limited, u gradskom saopštenju za javnost. “Ovaj projekat je sjajan primjer ambicije koju smo ovdje sreli, zajedno stvaramo potpuno novi ekonomski ekosistem.”