Osnivač Terre predlaže oživljavanje Terre, uključujući plan redistribucije tokena

Uncategorized

Nakon dva dana šutnje, osnivač Terre izdao je novi prijedlog uprave kako bi se zajednica održala u životu i nadoknadila gubitke vlasnicima tokena.
Suosnivač Terraform Labsa Do Kwon iznio je prijedlog za očuvanje ekosistema Terra nakon istorijskog depegginga njegovog algoritamskog stabilcoina, UST, i rezultirajuće spirale smrti koja je Terra ( LUNA ) tokene srušila na nulu.

U postu u petak na Terrinom istraživačkom forumu, Kwon je rekao : “Terra zajednica mora rekonstituirati lanac kako bi očuvala zajednicu i ekosistem programera.” Njegov prijedlog, koji je bio odgovor na grupe validatora koje su raspravljale o mogućnosti odvajanja lanca Terra, uključuje kompenzaciju vlasnicima UST i LUNA koji nisu mogli ili nisu htjeli prodati svoje vlasništvo tokom ovosedmičnog kolapsa cijena.

Kwon je predložio da validatori resetuju vlasništvo mreže na 1 milijardu tokena distribuiranih među LUNA i UST vlasnicima, kao i skup zajednice za finansiranje budućeg razvoja. Konkretno, 40% novodistribuiranih tokena bi išlo prema LUNA vlasnicima koji su držali imovinu prije događaja depegginga; 40% bi išlo prema vlasnicima UST na pro-rata osnovi u vrijeme nove nadogradnje mreže; 10% bi bilo dodijeljeno vlasnicima LUNA-e neposredno prije nego što lanac obustavi rad , a preostalih 10% bi išlo za razvojni fond.

S obzirom na to da je UST ikada povezan sa američkim dolarom, Kwon je rekao da to vjerovatno neće napraviti razliku s obzirom na masovne događaje likvidnosti širom ekosistema Terra ove sedmice. Drugim riječima, povjerenje u stabilni model je trajno narušeno. On je objasnio:
“Čak i ako bi se veza na kraju vratila nakon što su posljednji marginalni kupci i prodavači kapitulirali, vlasnici Lune su tako ozbiljno likvidirani i razvodnjeni da će nam nedostajati ekosistem da se ponovo izgradimo iz pepela.”
Na svom vrhuncu početkom aprila, LUNA-ina tržišna kapitalizacija bila je preko 41 milijardu dolara, prema CoinMarketCap-u. Vrijednost Terrinog UST-a, koji se više ne može nazivati ​​stabilnim novcem, dostigla je vrhunac na skoro 19 milijardi dolara. Nakon što je izgubio paritet s dolarom, UST je u petak pao na najnižu vrijednost od oko 0,13 dolara.

Iako ne postoji način da se u potpunosti povrati vrijednost blockchaina, Kwon je rekao da plan preraspodjele mora nadoknaditi dužnike mreže i “lojalne članove zajednice i graditelje”.