Ethereum: Revolucionarni update stiže kasnije…

Poštovani čitaoci,

Sredinom marta, postignuta je važna prekretnica za Ethereum (ETH) spajanjem Kiln testne mreže, kada je Proof of Work (PoW) blockchain spojen sa Beacon lancem (Proof of Stake) po prvi put u test mreži. Ovo je planirano kao posljednji korak prije konačnog prelaska sa Ethereuma na Proof of Stake (PoS).

11. aprila 2022., prvi mainnet shadow fork iz Ethereuma (ETH) je pokrenut. Prema Ethereum programeru Timu Beiku, rezultat shadow fork-a je odlučujući kada bi se konačno spajanje (The Merge) trebalo dogoditi.

The Merge znači da Ethereum (ETH) prelazi sa resursno intenzivnog Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoS) konsenzus algoritam. U PoS modelu, transakcije se provjeravaju pomoću čvorova koje pokreću validatori (stakeri) umjesto rudara. Očekuje se da će ovaj potez smanjiti energiju potrebnu za pokretanje mreže za više od 90% i olakšati skaliranje Ethereuma (ETH).

Neophodan dalji rad na optimizaciji

Nakon što je shadow fork pokrenut, razvojni tim je uočio neke probleme sa softverom Nethermind i Hyperledger Besu.

Prema tweetu Ethereum DevOps inženjera Parathija Jayanathija, testovi na Ethereum testnetu Goerli su otkrili greške koje još uvijek treba popraviti prije nego što update bude objavljen.

The Merge se očekuje tek na jesen

Nakon nekoliko sedmica spekulacija, programer Ethereuma Tim Beiko potvrdio je u tvitu da će dugo očekivano spajanje obje mreže (The Merge) doći kasnije nego što se očekivalo. Do sada je prelazak na Proof of Stake (PoS) bio najavljen u junu, ali sada bi to trebalo da se dogodi tek “za nekoliko mjeseci”, prema Ethereum programeru Beiko.

Ovo nije previše iznenađujuće, budući da se ova promjena pridružuje dugom nizu kašnjenja Ethereuma (ETH) koji su više puta uzrokovali da projekti dođu kasnije na mainnet.

Ethereum vidi fokus na Layer 2

Odgađanje spajanja također bi moglo uzdrmati vremensku liniju skaliranja Ethereuma (ETH), budući da je lansiranje shardinga (razbijanje blockchaina na više mini-blockchaina) prvobitno bilo zakazano za 2022. godinu, a zatim je lansiranje pomaknuto na 2023. godinu.

Ono što investitori i korisnici treba da imaju u vidu: čak i nakon spajanja, naknade za gas vjerovatno neće naglo pasti, a vjerovatno ni mreža neće postati značajno brža. Zato je sharding i dalje veoma važan za Ethereum (ETH).

U tom kontekstu, pažnja programera Ethereuma preusmjerila se na rješenja Layer 2 kao što su Arbitrum, Optimism i Loopring (LRC), koji koriste svoje protokole da pomognu u skaliranju Ethereuma (ETH). Čak i nakon spajanja, očekuje se da će sve veći dio mrežne aktivnosti migrirati na ove mreže Layer 2, koje će obraditi transakcije na odvojenim blockchainima prije nego što ih grupišu i proslijede natrag na Ethereum Base Layer.

Moj zaključak:

Prelazak na Proof of Stake (PoS) izuzetno je važan za Ethereum (ETH), ali se čini i kompleksnijim nego što se u početku mislilo. Imovina od oko 116 milijardi USD (TVL) je u igri i trenutno se upravlja na Ethereumu.

Stoga je izuzetno važno pažljivo planirati prelazak na Proof of Stake (PoS) i opsežno ga testirati.

Iako svako Layer-2 rješenje ima prednosti i nedostatke u usporedbi s Ethereumom (ETH), isti su obično mnogo brži i jeftiniji od Base Layera. Za sada, Ethereum (ETH) stoji i ostaje vodeći igrač uprkos brojnim kašnjenjima u DeFi (decentralizovanim finansijama), GameFi i Non-Fungible Toknes (NFT), čak i ako druge alternative Layer-1 poput Avalanche (AVAX), Terra (LUNA) ), Solana (SOL), Polkadot (DOT), Near Protocol (NEAR) i Fantom (FTM) nastavljaju da ih sustižu.