Opcenito o kriptovalutama

Gdje možete kupiti kriptovalutu?
Ako se pitate gdje kupiti kriptovalutu, imate nekoliko mogućnosti. Najbolja mjesta za kupnju kriptovalute općenito se mogu podijeliti u dvije glavne košare:

Posredništva. Brokersko posredovanje je tvrtka koja olakšava kupnju i prodaju ulaganja, kao što su dionice, obveznice i investicijski fondovi. Nekoliko najboljih burzovnih brokera sada nudi trgovanje kriptovalutama putem svojih platformi. To mogu biti na radnoj površini, na aplikacijama ili oboje.
Razmjene. Mjenjačnica kriptovaluta olakšava kupnju i prodaju digitalnih valuta. Najveća razlika je u tome što brokerske kuće nude druga sredstva ulaganja. Mjenjačnice kriptovaluta nemaju.
Bilo da idete s brokerom ili burzom, provjerite ima li funkcionalnost koja vam je potrebna. Na primjer, ako želite kupiti kriptovalutu na svom mobitelu, potražite najbolju aplikaciju za kriptovalutu.

Također je moguće kupiti kriptovalute izravno od drugih ljudi. Ovo je bilo daleko popularnije u ranim danima bitcoina. Međutim, to može postati malo komplicirano i izvan je okvira ove rasprave.

Što je mjenjačnica kriptovaluta?
Mjenjačnica kriptovaluta je tvrtka koja olakšava transakcije kriptovalutama. Korisnici mjenjačnice kriptovaluta mogu kupovati i prodavati razne digitalne valute. Oni također mogu biti u mogućnosti učiniti sljedeće putem platforme burze (nije konačan popis):

Zamijenite jednu vrstu kriptovalute za drugu po prevladavajućim tečajevima.
Zamijenite kriptovalutu za fiat valutu (poput američkih dolara) ili za kriptovalute vezane uz fiat valute.
Trošite kriptovalute, na primjer, pomoću povezane debitne kartice.
Pristupite obrazovnim resursima da biste saznali više o digitalnim valutama.
Potražite razmjenu s najboljom aplikacijom za trgovanje kriptovalutama ako planirate trgovati digitalnom imovinom u pokretu.

Značajke najboljih aplikacija za kriptovalute
Na tržištu postoji nekoliko sjajnih aplikacija za kriptovalute. Da biste odabrali pravi, morat ćete odlučiti koje su vam značajke najvažnije.

Evo nekoliko koje treba uzeti u obzir:

Sigurnost. Pogledajte sigurnosne značajke burze da vidite koliko se njezine imovine drži izvan mreže u hladnoj pohrani, ima li privatno osiguranje i je li dio programa za naplatu bugova koji potiče etičke hakere da prijave sve slabosti. Također možete saznati je li razmjena ikada bila hakirana.
Služba za korisnike. Ako ste novi u ulaganju u kriptovalute, 24/7 korisnička služba je neophodna. Nitko ne želi prolaziti kroz stranice FAQ kako bi dobio pomoć jer novac nije stigao na njihov račun.
Raspon valuta. Postoji preko 4000 kriptovaluta, ali čak i velike burze nude samo 50 do 150 kovanica. Na većini platformi vjerojatno ćete moći kupiti Bitcoin i jednu ili dvije druge glavne valute. Ali ako želite kupiti određenu valutu ili planirate uložiti u neki od manjih kovanica, trebat će vam razmjena koja ima neku raznolikost.
Jednostavnost korištenja. Aplikacije za kriptovalute brzo su se razvile jer sve više ljudi želi ulagati. Međutim, ponekad je taj brzi razvoj došao po cijenu jednostavnosti za korištenje. Provjerite ima li aplikacija značajke koje želite koristiti, a ako nikada prije niste trgovali, odaberite onu koja je prilagođena početnicima.
Naknade. Plaćanje nepotrebnih naknada je bacanje novca, bilo da birate banku, brokersku kuću ili najbolju aplikaciju za kriptovalute. Provjerite koliko košta polaganje, podizanje i trgovanje prije nego što otvorite račun. Također je vrijedno provjeriti opcije povlačenja i depozita kako biste bili sigurni da rade za vas.
Istraživanje. Kriptovalute su relativno nova vrsta ulaganja, pa što više možete naučiti, to bolje. Neke aplikacije uključuju centre za učenje kriptovaluta, kao i informacije o određenim kovanicama.
Zarada od kamata. Nekoliko mjenjačnica kriptovaluta nudi načine za zaradu kamata na vaše kovanice. Pobrinite se da razumijete i da vam odgovara kako se generira interes. Mjenjačnica može posuditi vaš novac ili vam može platiti naknade za ulaganje ako se obvezujete da ćete svoje kovanice ostaviti na miru na određeno razdoblje.
Mjesto. Neke burze ne mogu raditi u svakoj državi SAD-a. Provjerite pokriva li odabrana burza vašu državu i usklađena s američkim kripto propisima.
Burze kriptovaluta naspram brokera
Po definiciji, broker je posrednik između dvije strane. Obično uključuje financijsku transakciju. Na primjer, posrednik u prometu nekretninama olakšava transakcije između kupaca i prodavača nekretnina.

Dakle, tehnički gledano, burze kriptovaluta mogu se smatrati brokerima. Međutim, kao što smo gore raspravljali, postoje dvije različite vrste posrednika koji olakšavaju kupnju i prodaju kriptovaluta. Burze kriptovaluta , koje korisnicima omogućuju kupnju i prodaju samo kriptovaluta. I brokerske kuće koje nude trgovanje kriptovalutama uz ostala ulaganja poput dionica i obveznica.

Svi su tehnički posrednici. Ali postoje dvije različite vrste poslovanja koje možete koristiti za kupnju i prodaju kriptovaluta.

Koja je najbolja aplikacija za trgovanje Bitcoinom?
Gemini je osvojio nagradu The Ascent 2021. za najbolju mjenjačnicu kriptovaluta za Bitcoin i najbolju mjenjačnicu kriptovaluta u cjelini. Ima izvrsne sigurnosne podatke i nudi širok raspon značajki za početnike i napredne trgovce.

Gemini se istaknuo kao jedna od najboljih aplikacija za trgovanje Bitcoinom jer možete učiniti više od kupovine Bitcoina. Gemini Earn plaća kamate na kriptovalute, a Gemini Pay vam omogućuje da potrošite svoje Bitcoine u više od 30.000 trgovina.

Najbolja aplikacija za trgovanje Bitcoinom ovisi o vašim osobnim potrebama, a na tržištu postoji mnogo dobrih aplikacija . Prije nego što preuzmete aplikaciju, razmislite o svemu što želite. Na primjer, ako želite kupiti i držati Bitcoin, vaše su potrebe drugačije od onih osoba koje planiraju izgraditi raznolik portfelj kovanica.

Trebate li novčanik za kriptovalute?
Novčanici za kriptovalute siguran su način za pohranu vaše digitalne imovine, ali stvarno vam je potreban samo ako planirate prikupiti velike količine kriptovalute ili želite lako potrošiti svoju kriptovalutu. Kriptovaluta koju posjedujete zaštićena je javnim i privatnim ključevima — nešto poput vašeg PIN-a i broja bankovnog računa. Za pohranu šifriranih ključeva i njihovo čuvanje na sigurnom koristite novčanik.

Postoje dvije vrste novčanika:

Hladan novčanik. Ovo je obično komad hardvera koji se drži izvan mreže, što ga čini iznimno teškim za hakiranje. Hladni novčanici koštaju između 50 i 150 dolara, a često se smatraju najsigurnijim načinom pohrane digitalnih valuta.
Vrući novčanik. Vrući novčanici povezani su s internetom, pa nisu toliko sigurni. Međutim, kao i obični novčanici, oni su prikladno mjesto za čuvanje malih količina kriptovaluta koje biste mogli upotrijebiti.
Sve donedavno, kada je kriptovaluta postala popularnija, novčanici su bili puno potrebniji. U prvim danima nekoliko mjenjačnica kriptovaluta postalo je žrtva hakova. I u tom trenutku, ako je vaš kripto ukraden, nije bilo načina da ga vratite. Dakle, dugogodišnji kripto entuzijasti koriste burze samo za trgovanje, a svoje kovanice pohranjuju u vlastiti novčanik.

Međutim, ovih dana puno je sigurnije ostaviti svoje kovanice u mjenjačnici ili posredništvu gdje ste ih kupili. Najbolja aplikacija za kriptovalute imat će izvrsnu sigurnost i pohranjivati ​​vašu imovinu izvan mreže u hladnoj pohrani. Nekoliko tvrtki također osigurava kripto imovinu koju posjeduju.

Štoviše, neke platforme vam ne daju mogućnost premještanja digitalnih valuta. Na primjer, kripto platforme koje nudi Robinhood ili SoFi Active Investing dizajnirane su za investicijske svrhe. Dakle, ako ste kupili Bitcoin s njima, ne biste ga mogli premjestiti sa svog računa.

Nasuprot tome, burze poput Coinbase i Gemini imaju ugrađene novčanike. Kao i svaka dobra mjenjačnica, svaka vam omogućuje prijenos svoje valute na vanjski novčanik, iako ćete možda morati platiti naknadu za isplatu. Možda ćete morati pronaći novčanik koji je kompatibilan s vašom razmjenom.

Razmislite što planirate učiniti sa svojim kriptovalutama prije nego što ih kupite. Ako ulažete dugoročno i želite kupiti i zadržati, možda ćete biti sretni da svoje kripto ključeve povjerite mjenjači ili posredništvu. Ali ako planirate redovito trgovati ili želite potrošiti svoje kovanice, novčanik bi mogao imati smisla. U tom slučaju, morat ćete potražiti najbolju aplikaciju za trgovanje kriptovalutom koja će se lako povezati s vašim novčanikom.

Koje naknade možete očekivati ​​s najboljim aplikacijama za kriptovalute?
Ako tražite najbolju aplikaciju za kriptovalute, naknade igraju važnu ulogu.

Evo nekih naknada na koje treba pripaziti:

Naknade za trgovanje. Naknade se razlikuju ovisno o burzi i vrsti trgovine. Vi možete pronaći naknadu bez trgovanja, ali ti si više vjerojatno da će morati platiti između 0,1% i 0,5% po trgovini. Naknade obično postaju niže ako trgujete velikim količinama, a ponekad možete dodatno smanjiti troškove korištenjem izvornog novčića burze.
Naknade za depozit. Mnoge od najboljih aplikacija za trgovanje kriptovalutama omogućuju vam besplatan prijenos novca s vašeg bankovnog računa. Ali vrijedi provjeriti, jer će neki naplatiti i do 1,5%, pogotovo ako koristite debitnu karticu. Ako želite platiti kreditnom karticom, imajte na umu da će vam vjerojatno biti naplaćeno najmanje 3,5% te da vaša banka to također može tretirati kao gotovinski predujam .
Naknade za povlačenje. Kao što smo vidjeli gore, trenutno ne možete povući svoju digitalnu imovinu iz tradicionalnih brokerskih kuća koje trguju kriptovalutama. Mjenjačnice obično naplaćuju određenu naknadu ovisno o valuti koju želite povući. Točne naknade možete provjeriti na njihovim web stranicama.
Naknade stvarno mogu pojesti vašu zaradu, pogotovo ako redovito trgujete. Najbolja aplikacija za trgovanje kriptovalutama omogućit će vam trgovinu, polaganje i podizanje novca uz minimalnu cijenu.

Jesu li kriptovalute sigurne?
Postoje dvije komponente sigurnosti kriptovalute – sigurnost i volatilnost ulaganja.

Pogledajmo prvo sigurnost vaših ulaganja u kriptovalute. Kriptovaluta koju držite na svom računu kod brokera ili burze obično je vrlo sigurna. To je sve dok koristite renomiranu burzu ili brokera (kao svi oni koji su ovdje spomenuti). Doista, jedna od prodajnih točaka bitcoinovog blockchaina je njegova sigurnost.

Većina vodećih burzi kriptovaluta drži većinu svoje digitalne imovine u “hladnoj pohrani”. To znači da se pohranjuju izvan mreže i nisu u opasnosti od hakiranja ili krađe. U ranijim danima kriptovaluta, postojao je rizik od hakiranja mjenjačnica, ali su ti problemi uglavnom riješeni.

Alternativno, kao što je gore objašnjeno, možete se odlučiti držati svoje kriptovalute u zasebnom vlastitom digitalnom novčaniku. Možete ga čak koristiti za stvaranje vlastite izvanmrežne pohrane. Međutim, sigurnost i funkcionalnost velikih burzi trebali bi biti dovoljni za većinu ulagača. Imajte na umu da ćete također morati poduzeti korake kako biste osigurali svoj račun – čak ni najbolja aplikacija za kriptovalute neće biti zaštićena ako ne omogućite dvofaktornu autentifikaciju i ne postavite jake lozinke.

Sada razmotrimo sigurnost iz perspektive ulaganja. Važno je istaknuti da su kriptovalute – čak i bitcoin, najveća i najpouzdanija – mlada klasa imovine i prilično su nestabilne. To posebno vrijedi za manje kriptovalute na tržištu. Dakle, morate biti spremni izdržati velike promjene cijena tijekom vremena. I, baš kao i kod drugih ulaganja, nemojte ulagati novac koji si ne možete priuštiti izgubiti.