NFT tržište

Uncategorized

Tržišta NFT-a ostvaruju milijarde mjesečnih količina trgovanja, NFT umjetničko djelo američkog umjetnika Beeplea prodaje se za više od 69 milijuna dolara, NFT-ovi čine čitave virtualne svjetove poput Decentralanda – zašto je sve to ludilo i isplati li se pridružiti?

Za one koji se još uvijek pitaju što je NFT i zašto se smatra tako perspektivnim, naša će recenzija poslužiti kao brzo objašnjenje. Evo nekoliko osnovnih pojmova: token koji nije zamjenjiv je nedavna tehnologija temeljena na Ethereum blockchainu koja omogućuje dodjeljivanje jedinstvenog koda koji se ne može kopirati bilo kojem digitalnom objektu i zadržavanje njegove jedinstvenosti na Internetu. NFT-ovi su razvijeni iz pametnih ugovora koji izvršavaju i provjeravaju pravno relevantne radnje i prvi put su predloženi 2017. kao Prijedlozi poboljšanja (EIP) za Ethereum – najrašireniju blockchain mrežu – kako bi se standardizirao način na koji funkcionira.

Osnovna točka koju treba znati o NFT-u je da on nije ni djeljiv ni zamjenjiv (po definiciji, nezamjenjiv). Kao jedinica podataka, NFT može odgovarati određenoj digitalnoj datoteci ili fizičkoj imovini, koja se lako reproducira ili je jedinstvena (slično potvrdi o autentičnosti) i primjenjuje blockchain tehnologiju kako bi NFT-u dao javni dokaz o vlasništvu. Dobra vijest je da se gotovo sve može tokenizirati na blockchainu – od pisane riječi i predmeta videoigara do ekskluzivnih umjetničkih predmeta. Tokenizacija tako potvrđuje valjanost podataka o vlasništvu čak i kod kopiranja ili preuzimanja NFT artikala, te služi kao jamstvo vlasništva pri kupnji ili prodaji istih.

Iz tog razloga, svijet NFT-a postupno se pretvara u široko rasprostranjen i obostrano koristan medij kako za kreatore kolekcionarske digitalne imovine tako i za trgovce, kolekcionare i korisnike – otvara potpuno novi prostor za igre temeljene na blockchainu, omogućuje certificiranje predmeta ‘ autentičnosti, pružaju veću izloženost i promiču nove načine unovčavanja umjetnosti. NFT već ima višestruku praktičnu primjenu i može se lako integrirati u druge ne tako očite ekosustave kao što su tržište nekretnina i registracija imena domena.

Gledajući ove godine više nego uspješne tržišne dinamike NFT-a, postaje jasno: token je dugoročni trend koji ostaje