Mana i skok od 400%

Nakon promjene imena Facebooka, jednoj slabo poznatoj kriptovaluti skočila je vrijednost Vrijednost kriptovalute Mana skočila je za 400 posto

Mana, slabo poznata kriptovaluta koja se koristi za kupnju i prodaju virtualnog zemljišta, tijekom vikenda je jako porasla zbog uzbuđenja oko Facebookovog rebrendiranja, piše CNBC News. Prema podacima CoinMarketCapa, cijena Mane je u subotu navečer dosegla najviši nivo ikada od 4,16 dolara što je porast od 400 posto u odnosu na vrijednost u trenutku kada je Facebook objavio da mijenja ime u Meta. Od tada je valuta pala, a zadnji puta je promijenila vlasnika na 3,16 dolara.

Rebrand Facebooka bio je usmjeren na pomicanje fokusa tvrtke s društvenih medija prema metaverzumu, vrsti zajedničke virtualne stvarnosti u kojoj više korisnika mogu komunicirati jedni s drugima i digitalnim objektima.

Kriptovaluta za kupovanje virtualnog zemljišta

Pokrenuta 2017. godine, mana je izvorni digitalni token Decentralanda, samoproglašene metaverzum platforme na kojoj korisnici mogu kupovati i prodavati virtualne nekretnine. Vlasništvo nad zemljom kupuje se nezamjenjivim tokenima (NFT), vrstom digitalnog sredstva namijenjenog praćenju tko je čega vlasnik. Radi na Ethereumu, blockchain mreži iza ethera, druge najveće svjetske digitalne valute.

Vijay Ayyar, voditelj azijsko-pacifičkog odjela u burzi kriptovaluta Luno, rekao je da se mana i druge kriptovalute fokusirane na metaverzume okupljaju na pozadini Facebookovog rebrendiranja što se smatra znakom sve većeg prihvaćanja trenda metaverzuma. “To tumačim kao glasanje o povjerenju, i među špekulantima i među investitorima, da ovaj koncept metaverzuma sada uzima ozbiljan zaokret u smislu dosezanja mainstream svijesti i uskoro, usvajanja”, rekao je Ayyar.

Investitori su u potrazi za alicoinovima

Ostale kriptovalute, uključujući tokene igara temeljenih na blockchainu Axie Infinity i The Sandbox, isto su zabilježile solidnu dobit posljednjih nekoliko dana. Investitori traže alternativne, manje kriptovalute ili “altcoine” jer je interes za bitcoin počeo jenjavati nakon što je najveći svjetski digitalni novčić prošloga mjeseca dosegao rekordnu vrijednost od gotovo 67.000 dolara.

“Uobičajeno, kada bitcoin prijeđe najviši maksimum u povijesti, novac teče u neki drugi alternativni novac”, objašnjava Ayyar.

Facebook, kriptovalute, mana, meta, metaverzum,