Ripple, XRP – Budućnost u transferu novca?

Uncategorized

Kriptovalute vrlo uspješno unapređuju mnoge situacije u kojima se svako od nas direktno ali i indirektno zatekao. Borbu sa dolarskom inflacijom olakšava nam Bitcoin. Ethereum i druge smart contract platforme omogućavaju nam ogromnu bazu podataka na kojoj se grade raznorazne aplikacije: od složenih finansijskih mehanizama pozajmnice i oročenja sredstava, do još složenijih zabavnih igrica koje omogućavaju igračima vrlo dobru zaradu. Decentralizacija je uzela maha, a na povjerenje u centralizovane sisteme se stavlja ogroman upitnik.

Ako bacimo pogled na Top 5 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, koja je direktan indikator njihove bitnosti, na spisku se nalazi Bitcoin, XRP i četiri coina koji služe kao gorivo na njihovim smart contract blokčejn platformama.

Top 5 kriptovaluta po market cap-u.

Šta je Ripple, šta je Ripple XRP Ledger i zašto je ova kriptovaluta u žiži javnosti, tržišta, finansijskih institucija ali i brojnih advokata, kako u pozitivnom tako i u negativnom kontekstu?

Stvaranje revolucionarne ideje

Krilatica koju Ripple propagira je “Transferujte novac, brzo, ka svim djelovima svijeta”

Kada pošaljete novac korišćenjem bankovne aplikacije, djeluje da sve radi, i novac na kraju stigne do primaoca, ali moguća poboljšanja postojećeg načina transfera novca prvi put su primjećena davne 2004. Godine.

Programer Ryan Fugger je imao viziju o Ripple-u kao osnovi decentralizovanog monetarnog sistema.

Prvobitno, platforma za prenos novca zvala se RipplePay, a 2012. godine projekat je predat Jed McCaleb-u i Chris Larsen-u, dok je Ripple kako danas funkcioniše rezultat dugogodišnjeg razvoja na čiji su najveći uticaj imali Jed McCaleb, Arthur Britt i David Schvartz. Trio inženjera odlučio je da gleda izvan Bitcoin-a koji je polako ali sigurno sticao reputaciju kakvu danas ima, kako bi izgradila drugačije rješenje sa fokusom na Banke i finansijske institucije kao korisnike dok je Bitcoin od svog prvog dana postojanja bio namjenjen “svim ljudima”.

Kao rezultat rada oni su predstavili XRP Ledger koji je javno objavljen 2012. godine.

Šta se sve nalazi u pozadini XRP i kako funkcioniše?

Za početak, važno je razumjeti razliku između pojmova XRP, Ripple i RippleNet.

XRP je digitalna valuta koja se koristi na platformi za digitalno plaćanje pod nazivom RippleNet, koja se nalazi na vrhu distribuirane baze podataka pod nazivom XRP Ledger.

Dok RippleNet-om upravlja kompanija koja se zove Ripple Labs, XRP Ledger je otvorenog koda i nije zasnovan na blockchain-u, već na prethodno pomenutoj distribuiranoj bazi podataka.

Definicija Ripple kompanije je malo prostija od njihove strukture i u potpunosti je jasna:

Ripple je fintech preduzeće iz San Franciska koje razvija proizvode za finansijske institucije pružajući njihovim korisnicima slanje, primanje, čuvanje i transfer sredstava na brži i pouzdaniji način.

Kako funkcioniše XRP?

Kako funkcionišu transferi novca putem banaka?

Kako bi mogli da se složimo oko toga da je Ripple budućnost, da će promjeniti svijet i da je njegova kupovina dobra investicija, moramo prvo da zagrebemo kakve to skrivene falinke banke i platne institucije imaju. To je malo teže jer kako neko kome vjerujemo, ima nedostatke i skriva ih od javnosti?

Kratak scenario pod nazivom “Nije baš uvijek sve kao što izgleda” će pomoći u shvatanju.

Uvod:

Povjerenje koje dajemo finansijskim institucijama često dobro podmažemo provizijama i naknadama za izvršenje željene transakcije. Ok, ne vjerujemo njima vjerujemo našem novcu.

Živimo u BiH i želimo da preko banke pošaljemo novac prijatelju u Kamerunu (divna država u Africi).

Razrada:

Obzirom na to da Banka A i Banka B nisu blisko povezane, baš kao ni Dinar i Centralno Afrički Franak koji je glavna valuta u Kamerunu, do te mjere da ne postoji kursna lista za ove dvije valute, do same realizacije ovakve transakcije u proces se uključuju i Banka A1, Banka C, mjenjačnica, mjenjačnica2, Banka D, Banka B1 i vrlo je vjerovatno da će naš prijatelj na svoj devizni račun, kroz par dana čekanja, dobiti dolare koje će moći da mjenja za kamerunsku nacionalnu valutu prije nego što izgovori ključnu riječ: “Konačno…”

Zaključak

Kada transakcije nisu česte, kada nisu uobičajene, kada su lokacijski i infrastrukturno nepovezane, transfer novca predstavlja dug proces, sa mnogo posrednika od kojih će svaki naplatiti svoje usluge, a kao sredstva razmjene koriste se globalne valute poput dolara ili eura, a silni novac koji se šalje i prima stoji zaključan na Nostro i Vostro računima banaka koji nose natpis “nije naše, ovo su sredstva druge banke koja čuvamo”.

Zašto da koristimo Ripple kad je već dovoljno komplikovano?

Pitanje se skoro samo odgovara. Ripple je tu da pojednostavi i olakša stvari.

RippleNet rjesava problem postojećih bankarskih mreža i sistema koji su ograničeni i spori. Većina ovih bankarskih sistema koristi zastarjelu tehnologiju koja nije unapređivana decenijama.

Ripple mreža je brza, sigurna i transakcije se uspješno realizuju u roku od 3 do 5 sekundi bilo gdje u svijetu što je mnogo brže i od Bitcoin i od Ethereum blokchaina.

RippleNet je veoma skalabilna mreža sto u prevodu znaci da nema zastoja usljed velikog prometa i može da podrži 1500 transakcija svake sekunde što ga stavlja rame uz rame sa najmoćnijim platnim protokolima poput Vize.

Kako je to postignuto?

XRP, valuta na Ripple ledger-u, omogućava potrebnu likvidnost učesnicima mreže. Naš scenario transakcije između dve udaljene banke, XRP će spakovati u jednu rečenicu.
Banka A dinarima kupuje XRP, šalje ga po ceni transakcije manjoj od jednog centa, Banka B prima XRP za manje od 5 sekundi i prodaje ga za centralno afrički Franak.
XRP predstavlja sponu dve valute, u tome je magija.

Zbog ovakve mogućnosti, XRP je jednu od najvećih upotrebnih vrijednosti zavrijedio kao zamjena za nostro, vostro račune i inostrane devizne transakcije u prekograničnim i međunarodnim transakcijama.

Njegov glavni konkurent je američki dolar kog zasjenjuje daleko manjim troškovima transakcije, lakšim skladištenjem, vjerodostojnom decentralizovanom potvrdom transakcije i transparentnošću koje XRP ledger ima.

Cijena transakcije XRP-a je 0,00001XRP iliti 10 kapljica (eng. drops) kako se naziva najmanji deo XRP-a. U praksi to bi značilo da se ogromna bogatstva, transakcije od po par miliona dolara sa jednog kraja sveta na drugi, mogu izvršiti za samo par sekundi sa troškovima manjim od jednog centa.

Ovakva usluga kosi se sa svim servisima za slanje novca koji su zauzeli mjesto dostupnog ali skupog posrednika.

Rudarenje XRP, validacija transakcija

Ripple koristi javno dostupan XRP Ledger da prati, procesuira i kriptografski potvrđuje sve transakcije.

Za razliku od Bitcoin-a, XRP Ledger ne koristi Proof of Work mehanizam i dizajniran je bez koncepta rudarenja.

XRP transakcije se potvrđuju od strane globalne nezavisne i decentralizovane zajednice čije je Ripple firma jedan od članova koji održavaju Nodove – stubove sistema.

Kako bi integritet mreže ostao netaknut, korisnici imaju mogućnost izbora sa liste provjerenih validatora (servera koji potvrđuju promjene na mreži). Lista validatora je vrlo bogata a na njoj se nalaze firme poput Microsofta i MIT instituta…

Sve veći broj validatora od povjerenja je garant da ni jedan učesnik ne može dostići dovoljnu snagu da sam kontroliše mrežu.

Prednosti koje XRP Ledger time donosi su minimalan utrošak energije za funkcionisanje i konstanto niski troškovi transakcija.

Kriptografska sigurnost, decentralizovan sistem potvrde transakcija, pravni nadzor transakcija kako bi se spriječilo pranje novca ili finansiranje terorizma i sve to upakovano prema standardima koje banke mogu u par faza da implementiraju. Ovo čini Ripple stabilnom, robusnom i pouzdanom mrežom koja zadovoljava najviše sigurnosne standarde. Čak ih i sama postavlja.

Raspodela XRP-a

Ono što najviše upada u oči svim skepticima definitivno je ekonomija unutar XRP ekosistema. Veliki dio, ogromne zalihe XRP kriptovalute i dalje je u rukama Rippla, kako oni navode zbog specijalnih slučajeva kada je tržištu potrebna velika likvidnost.

Kao što smo naveli, validatori mreže ne stvaraju nove coine, a transakcioni trošak od 10 kapljica XRP-a se spaljuje prilikom realizacije. To je jedini deflatorni mehanizam koji prkosi i umanjuje ukupan broj XRP-a.

Kada je token napravljen kreirano je 100 milijardi XRP coina.

• 20 milijardi dato je osnivačima Rippla

• 7 milijardi XRP ima Ripple Labs, firma koja stoji iza projekta

• 20 milijardi prodato je kompanijama i investitorima

• Ostatak XRP je zakljucan na smart contract-u koji emituje Ripple Labs-u 1 milijardu XRP mjesecno, dok se ne isprazne sve zalihe.

Ripple Labs je pod konstantim pritiskom javnosti zbog ove činjenice ali bez pogovora drži riječ i ne prodaje ogromne količine XRP tržištu već ih koristi za dalji razvoj i finansiranje.

SEC vs Ripple

Sve do sada je zvučalo i više nego dobro. Toliko da se pitanje “Zašto se XRP već sad ne koristi u bankarskim sistemima?” samo postavlja.

Glavni, kako ga ljubitelji XRP-a oslovljavaju, krivac je američka komisija za hartije od vrijednosti koja je protiv Rippla pokrenula tužbu.

Prema njihovom mišljenju, Ripple je prodavao XRP kriptovalutu, američkim državljanima kao neregistrovanu hartiju od vrijednosti njihove firme, što je zakonski zabranjeno.

 

Sama istraga je trajala više od dvije godine a trenutno prisustvujemo trećem, završnom činu.

Pravni žargon u nizu ročišta je komplikovan, ali suština je prosta. Bilo da Ripple dobije ili izgubi ovu tužbu, ona je pokrenula budućnost regulacije kriptovaluta, a Ripple biva prva potpuno pregledana i iskontrolisana kompanija koja je tokom ove tužbe sav svoj fokus usmjerila da zadovolji standarde koje regulacija propisuje.

Ako sud odbaci optužbe protiv Rippla, to će biti još jači vjetar u leđa svim institucijama, investitorima i bankama da trenutno razmatranje i interno testiranje ove napredne tehnologije okončaju javnim usvajanjem.

Bitan pomak u regulaciji kripta koji predvodi Ripple, prepoznat je od strane CNBC koji je u godišnjem izveštaju nazvao Ripple kompanijom koja ima najveći uticaj u kripto regulacijama.

Budućnost XRP

Nagađanje buduđnosti moramo početi sa ILI.

Ili će Ripple morati još više i dublje da uđe pod zakonsku regulativu kako bi bio masovno prihvaćen.

Ili će poravnanje Rippla i Komisije za hartije od vrijednosti otvoriti vrata novog standarda u transferu novca i zamjeniti dolar.

XRP je jedini coin iz top 10 kriptovaluta koji nije prevazišao svoju najveću istorijsku vrednost koja iznosi oko 3$ i trenutno varira oko 1$, djelujući kao da velike institucije akumuliraju XRP dok čekaju varnicu na fitilju.

Trenutna mana XRP coina je i to što nije dostupan na mnogim berzama širom svijeta koje su ga uklonile iz ponude zbog situacije sa tužbom. Kako najgori razvoj događaja može postati i najbolji, mnogi vjeruju se da će u slučaju pobjede i ozakonjenja XRP-a sve svjetske berze iznova uvrstiti XRP u ponudu i time usmjeriti ogromnu pažlju svih investitora na moćnog povratnika!

Bilo kako bilo, kako će se zavrsiti ne znamo, ali ako pobjedi to će biti vest koja će se pamtiti u kripto industriji, zauvijek!

Inovacije

Dok pravni tim kuburi sa brojevima i papirima, razvojni tim Rippla neumorno kreira inovativna rješenja tako da ćemo uskoro moći da vidimo i prvu NFT kolekciju Rippla koja je najavljena javnosti.

Posredi je fond u koji je Ripple uložio 250 miliona dolara. Sredstva će biti namjenjena za kreatore, brendove i platforme koje će razvijati nove načine upotrebe NFT-a na XRP Ledger-u, sa osvrtnom na prednosti koje Ripple Ledger nudi u smislu brzine, troškova i održivosti.

Uporedo sa praćenjem NFT trenda, Ripple aktivno razvija podršku za sve izvesnije digitalne nacionalne valute koje mnoge države najavljuju.