Dali je ETH dobra investicija u 2021.?

Uncategorized

Da li je Ethereum dobra investicija u 2021. godini?

Ethereum nije kriptovaluta – to je globalni kompjuter za pokretanje decentralizovanih aplikacija (dApps). Ether (ETH) je kriptovaluta koja pokreće Ethereum mrežu i koristi se kao način plaćanja za pokretanje aplikacija ili obradu transakcija na izuzetno naprednom Ethereum blockchain-u.

Ether i Bitcoin rame uz rame

Iako je Bitcoin zaista dobar kao skladište vrednosti, ne podržava pametne ugovore kao što to radi Ethereum. Objektivno gledano, Ethereum je verovatno podjednako sposoban da bude skladište vrednosti, ali i mnogo više. Ether se takmiči sa Bitcoin-om za prvo mesto kao najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji od kada je napravljen 2015. godine i bio je blizu da prestigne Bitcoin u februaru 2018. Oba novčića su od tada dostigla nove istorijske vrhunce, a čini se da će se rast nastaviti i u 2022. godini. Neki stručnjaci predviđaju da će Ethereum „preokrenuti“ Bitcoin u ovom tržišnom ciklusu, i postati najdominantniji blockchain i kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji.

Investiranje u Ethereum ili Bitcoin?

Bitcoin i Ethereum imaju potpuno različite slučajeve upotrebe. Bitcoin deluje kao skladište vrednosti, slično zlatu. Ether takođe deluje kao skladište vrednosti, ali Ethereum blockchain i programski jezik Solidity omogućavaju mnoštvo inovativnih funkcija putem pametnih ugovora.

Ethereum platforma dolazi sa sopstvenim programskim jezikom pod nazivom Solidity koji programerima omogućava pisanje programa koji se zovu „pametni ugovori“. Ethereum pametni ugovori mogu automatizovati hiljade finansijskih proizvoda i sastavni su delovi nezamenljivih token-a (NFT). Ovi pametni ugovori mogu se koristiti za izgradnju punopravnih aplikacija, kao što su decentralizovane razmene (DEX) i automatizovani market mejkeri (AMM).

Iako su vrlo osnovni pametni ugovori tehnički mogući na Bitcoin blockchain-u, prilagođeni programski jezik Ethereuma i veliki tim programera čine ga već jasnim dugoročnim pobednikom. Bitcoin blockchain deluje kao decentralizovana knjiga za obradu plaćanja. Ethereum je blockchain opšte namene za stvaranje naprednijih proizvoda. Sa druge strane Bitcoin je više decentralizovan od Ethereum-a, a dosta ljudi veruje u decentralizaciju.

Nemoguće je reći koja je od ove dve investicije je bolja. Sasvim je moguće da će i Bitcoin i Ethereum mirno koegzistirati u budućnosti. Najbolje je raširiti portfolio investicija i uložiti u oba projekta. Na kraju dana, investicione odluke morate doneti sami. Najbolje što možete učiniti je da se obrazujete pre nego što rizikujete svoj teško zarađeni novac i nikada ne ulažite novac koji niste spremni da izgubite u potpunosti.