Dvojica prevarom preko OLX-a prodali „BITCOIN“ za 1.000 KM, novac im uplaćen na kladionicu

Bitcoin

Općinski sud u Zenici je na osnovu člana 45. stav 2. tačka i) u vezi sa članom 241. stav 1. Zakona o krivičnom postupku F BiH, podigao optužnicu protiv:

1. ANDRIĆ JOSIPA, rođen u Livnu, nastanjen u Glamoču, osuđivan,

2. PALIĆ AMIRA, rođen u Splitu, R Hrvatska, nastanjen u Livnu, neosuđivan,

što su:

dana 18.02.2021. godine, u Zenici, zajedno, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, putem oglasa postavljenog na profilu „amerikanac500“ na internet portalu www.olx.ba, lažno oglasili da prodaju kriptovalutu „Bitcoin“ te time doveli u zabludu B. K., koji se javio na navedeni oglas, pa su putem poruka dogovorili način kupoprodaje dijela kriptovalute „Bitcoin“ po cijeni od 1.000,00 KM, nakon čega je B. K. uplatio dogovoreni iznos na račun Andrić Josipa broj … otvoren kod kladionice „Premier“ korisničkog imena „Jopa.Jopa“, koji novčani iznos je Andrić Josip istoga dana podigao u poslovnici kladionice „Premier“ u Livnu, dok ga je Palić Amir čekao ispred kladionice, gdje su podijelili novac, svjesni da na taj način dovode drugog u zabludu, što su i htjeli, oštetivši na taj način B. K. za iznos od 1.000,00 KM,

dakle, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica doveli drugog u zabludu i time ga naveli da na štetu svoje imovine nešto učini, čime su počinili krivično djelo Prijevara iz člana 294. stav 1. u vezi sa članom 31. KZ F BiH.