HNB poslao upozorenje o kriptovalutama ­čśë

HNB poslao veliko upozorenje o kriptovalutama

HRVATSKA narodna banka (HNB) u srijedu je upozorila ulaga─Źe u kriptoimovinu da ta imovina trenutno ima obilje┼żja ┼ípekulativnog ulaganja, u kojem riskiraju izgubiti dio ili cijeli iznos ulo┼żenog, pri ─Źemu ne u┼żivaju nikakvu pravnu za┼ítitu, odnosno gotovo da ne postoji mogu─çnost postavljanja zahtjeva za povrat izgubljenog uloga.

Kriptovalute nemaju pokri─çe

Kriptoimovina trenuta─Źno ima obilje┼żja ┼ípekulativnog ulaganja, napominje HNB-e u priop─çenju te upozorava da ulaganjem u kriptoimovinu ulaga─Źi riskiraju izgubiti dio ili cjelokupni iznos ulo┼żenog, i to zbog nekoliko razloga.

Kao prvo, isti─Źu da kriptoimovina nema pokri─çe, odnosno podr┼íku ili jamstvo sredi┼ínje banke, kao ni bilo kojega javnog tijela.

Ulog nije osiguran

Podsje─çaju i na to da ulo┼żeni iznos nije osiguran, odnosno nije u sustavu za┼ítite potro┼ía─Źa, kao primjerice sustav osiguranja depozita, u kojemu je bankovni depozit osiguran do iznosa od 100.000 eura i nije u sustavu za┼ítite ulagatelja.

Tako─Ĺer, napominju da ne postoji ni nadle┼żna institucija kojoj se pojedinac mo┼że obratiti, ni posebna pravna za┼ítita glede gubitaka uzrokovanih transakcijama ili ulaganjem u kriptoimovinu.

“Kod kori┼ítenja i ulaganja kriptoimovine potrebno je upotrijebiti visoku razinu opreza. Ne preporu─Źujemo ulaganje u kriptoimovinu iznosa ve─çeg od onog koji ste spremni izgubiti”, navode iz sredi┼ínje banke.

Upotreba kriptovaluta u platne svrhe gotovo je nepostojeća

Iz HNB-a pritom poja┼ínjavaju da kriptoimovina ozna─Źuje elektroni─Źke kriptografske zapise, ─Źije se kopije distribuiraju, pohranjuju i potvr─Ĺuju decentralizirano, a koji sami po sebi nemaju vrijednost.

Njihova je vrijednost odre─Ĺena ponudom i potra┼żnjom, u koju su istodobno ugra─Ĺena o─Źekivanja glede porasta vrijednosti te zarade u razlici izme─Ĺu kupovne i prodajne cijene. Upotreba kriptoimovine kao novca┬á–┬áu platne svrhe┬á–┬ágotovo je nepostoje─ça, isti─Źu iz HNB-a.

Kao iznimka od pravila da je rije─Ź o elektroni─Źkim zapisima bez vrijednosti┬áu novije su se vrijeme pojavili tzv. stabilni zapisi (engl. stablecoins). Izdavatelji tih zapisa tvrde da imaju pokri─çe (jamstvo) u odre─Ĺenoj vrsti imovine za svaki izdani digitalni zapis (npr. u zlatu, u vrijednosnim papirima, u gotovini –┬áameri─Źkim dolarima ili eurima i sl.), ka┼żu iz HNB-a, no navode i da tim vrstama kriptoimovine treba pristupiti s oprezom, ponajprije stoga ┼íto struktura imovine tvrtki izdavatelja nije transparentna.

Stoga u slu─Źaju nepovoljnih tr┼żi┼ínih kretanja┬ápostoji visok rizik da izdavatelji ne─çe mo─çi pravodobno (likvidnost) ni vrijednosno (solventnost) zadovoljiti potra┼żnju klijenata za iskupom izdanih zapisa, upozoravaju.

Kriptovalute su tek djelomi─Źno regulirane

Tako─Ĺer, navode da je kriptoimovina tek djelomi─Źno regulirana pravnim propisima Hrvatske i EU, i to u dijelu sprje─Źavanja pranja novca i financiranja terorizma. Trenuta─Źno su u tijeku pregovori u okviru Vije─ça EU┬áglede uredbe o tr┼żi┼ítima kriptoimovine, kojom bi se nastojalo regulirati izdavatelje kriptoimovine te pru┼żatelje usluga povezanih s kriptoimovinom. Tom uredbom ┼żeli se za┼ítiti potro┼ía─Źe i uspostaviti jasan pravni okvir za sve sudionike jedinstvenoga europskog tr┼żi┼íta, a njezino stupanje na snagu, odnosno reguliranje izdavanja i pru┼żanja usluga povezanih s kriptoimovinom, ne o─Źekuje se prije 2023. godine, ka┼żu u HNB-u.

Dodaju i da u Hrvatskoj ne postoje izdavatelji kriptoimovine, dok je njihov broj i volumen u EU┬áograni─Źen. Va┼żni izdavatelji kriptoimovine nalaze se izvan EU, a u slu─Źaju spora, prema izdavateljima, za korisnike bi takav postupak mogao biti vrlo skup, a ujedno i izvan dosega nadle┼żnosti hrvatskih vlasti, navode iz HNB-a.

Iz HNB-a upozoravaju i da pojedinci koji se upu┼ítaju u kupoprodaju kriptoimovine, razmjenu ili bilo koju drugu aktivnost povezanu s kriptoimovinom ne u┼żivaju jednaku razinu pravne za┼ítite kao ┼íto je imaju pri kupoprodaji slu┼żbenih valuta ili pri kori┼ítenju reguliranim financijskim, odnosno platnim instrumentima, a u slu─Źaju djelomi─Źnog ili potpunog pada vrijednosti kriptoimovine, ne u┼żivaju nikakvu pravnu za┼ítitu, odnosno gotovo da ne postoji mogu─çnost postavljanja zahtjeva za povrat izgubljenog uloga.

#hnb #hrvatska narodna banka #kriptovalute # kriptoimovina