Nigerija – primjer ekonomskog progresa

U Februaru ove godine, Centralna Banka Nigerije naredila je državnim bankama da pri identifikaciji bilo kojeg računa preko kojeg se vrše tranzakcije kripto valutama se “osigura da se ovi računi smjesta zatvore”. Navodno nikad nisu eksplicitno zabranili kripto valute, međutim od tad se javilo mnogo korisnika sa izvještajima o “smrznutim” računima.

Zašto? Nigerska valuta – naira, posljednjih godina sve više i više gubi vrijednost. Trenutno jedan američki dolar ima vrijednost od 411,50 nairi (1 KM=0,0040 naira). Zbog ovoga mnogi su se ljudi okrenuli kripto valutama kao validnoj alternativi, i bitcoin je dobivao pažnju koja je ovakvim Afričkim zemljama iznimno trebala. CBN je smatrala krpito valute prijetnjom nacionalnoj valuti.

Međutim bezobzira na njihove mjere, bitcoin se razmjenjivao s osobe na osobu, i broj korisnika je samo rastao. Prema Paxful-u, broj razmjena njihovih korisnika iz Nigerije sada je skočio za 23% više od prošle godine, tj. otkad je CBN izdala zabranu. Tokom prvih pet mjeseci ove godine, razmjene na LocalBitcons su 50% više od prošle.

Stanje u Nigeriji je dokaz da kripto valute samo potpomažu individualca koji ih koristi. Svu u svemu, Nigerija je divan primjer progresa pred licem ekonomske krize.