Uniswap

Uncategorized

Što je Uniswap?
Uniswap je DEX zasnovan na Ethereumu koji korisnicima omogućuje zamjenu ERC-20 tokena. To je jedna od najpopularnijih platformi u ekosustavu DeFi, a cilj joj je suzbiti jedan problem koji je povezan s DEX-ovima – nedostatak likvidnosti. To čini dopuštanjem zamjene tokena, što znači da se platforma ne mora oslanjati na kupce i prodavače koji stvaraju likvidnost (i sve to bez naplate naknada za platformu). Stvoren 2018. godine od strane bivšeg inženjera strojarstva Siemens Hayden Adams, burza je porasla u popularnosti dosežući prosječni dnevni obujam od 337 milijuna američkih dolara od lipnja 2021. godine.
Koje novčiće mogu kupiti na njemu?
Uniswap ima na raspolaganju preko 5500 tokena za svoje korisnike kojima mogu trgovati na svojoj redovnoj i Pro burzi. To uključuje slične AAVE, WBTC, ETH, DAI i USDT. Značajni propusti uključuju COMP i Binanceov BNB, od kojih je potonji Uniswap zaključan zbog stavova razmjene.
Kakve su naknade?
Uniswap naplaćuje naknadu od 0,3% za zamjenu tokena, a naknade se polažu u rezerve likvidnosti. Trenutno ne postoje naknade za protokol, iako postoji odredba o naknadi od 0,05% koja će se uključiti u budućnosti.
Koliko je jednostavno koristiti?
Uniswap nema postupak potvrde KYC-a, tako da nema potrebe petljati se s pružanjem dokaza o osobnoj iskaznici – što će ga učiniti prijatnijim za početnike. Zamjena tokena jednostavna je kao povezivanje novčanika kao što je MetaMask, odabir koja dva sredstva želite zamijeniti i iznos kojim želite trgovati. Budući da je potpuno decentraliziran, puno se projekata pokreće izravno na Uniswap-u, pružajući korisnicima brzi pristup širokom rasponu tokena. Nažalost, zbog njegove decentralizirane prirode, svatko može navesti i lažne novčiće, prevarivši neiskusne korisnike da zamijene sredstva za lažne tokene koji su bezvrijedni