Šta je to DeFi?

Uncategorized

Često spomenuti DeFi, a nije vam jasno šta je to?!🤔

Od uvođenja Bitcoina 2009. godine, entuzijasti u blockchainu i kriptovalutama stalno su nagađali i teoretizirali potencijal nove tehnologije za revoluciju u financijama kakve poznajemo. Sigurno je bilo i puno skeptika tijekom godina, a neko bi vrijeme skeptici mogli ukazati na činjenicu da, dok je dobivao na popularnosti, blockchain se tek trebao spojiti u pravu alternativnu infrastrukturu tradicionalnom financijskom sustavu. No, napokon dolazi plima koja nam donosi pokret u usponu poznat je pod nazivom DeFi ili “decentralizirane financije”.

▪️Što je DeFi?

Jednostavno rečeno, DeFi je dopadljivi financijski sustav osnažen blockchainom. Ovaj novi ekosustav sastoji se od nebrojenih aplikacija temeljenih na blockchainu koje zajedno djeluju na decentraliziran i transparentan način. U svijetu DeFi-a korisnici nikada ne prepuštaju kontrolu nad vlastitom imovinom i transakcijama neovisnoj trećoj strani. Nadalje, DeFi oduzima moć “vratarima financijske industrije”: svatko tko ima električnu energiju i pristup Internetu može sudjelovati do mile volje. Do sada je 2020. godina bila godina DeFi-a, s preko 6 milijardi USD premješteno oko mreže DeFi, prema DeFi Pulseu. U 2021. godini ćemo sačekati još pola godine za još bolje rezultate.

🔅 Značaj dApps-a

Iako je blockchain došao do izražaja zahvaljujući svojoj aplikaciji za kriptovalute za upotrebu u transakcijama ili kao skladište vrijednosti, DeFi ide daleko dalje od same kriptovalute. Ako pratite blockchain prostor, možda ste čuli za “pametne ugovore”, koji su dijelovi softvera ili protokola temeljeni na blockchainu koji postoje na blockchainu. Korisnici su pametnim ugovorima povezani s decentraliziranim aplikacijama ili “dapp-ovima”. Dapp-ovi pametni ugovori djeluju na decentraliziranim platformama kao što je Ethereum i mogu pružiti bilo kakvu uslugu članovima ekosustava DeFi – slučajevi upotrebe kreću se od provjere osobnih podataka i upravljanja lancem opskrbe, do escrow usluga, pa čak i igara na sreću ili kockanja. Sjaj pametnih ugovora je u tome što sprječavaju da se događaju apsurdni poslovi – zbog svog postojanja na blockchainu, pametni ugovori mogu se slobodno revidirati zainteresiranim stranama.

▪️Što DeFi može učiniti za mene?

📌 Bankarske usluge – mreža DeFi može pružiti tradicionalne bankarske i financijske usluge kao što su zajmovi, hipoteke i osiguranje. Primjeri: LEND, COMP.

📌 Decentralizirane mjenjačnice – poznate i pod nazivom “DEX”, omogućuju korisnicima razmjenu kripto valuta bez potrebe za zamjenom treće strane. Primjeri: KNC, 0x.

📌 Derivati ​​- DeFi može pružiti širok spektar i raznolikost derivatnih proizvoda koji se odnose na kripto, čak i pojedinačnim korisnicima da nude vlastite izmišljotine na temelju pametnih ugovora. Primjeri: SNX, MCDEX.

📌 Stablecoins – decentralizirani financijski ekosustav može čak podržati i decentralizirane stabilcoin, poput DAI-a, pružajući blagodati popularnijih stabilcoin-a poput USDT-a, bez ikakvih rizika koji su povezani sa stabilcoinima iza kojih stoji treća strana. Primjeri: DAI, USDC.

📌 Yield farming – generirajte pasivni prihod pozajmljivanjem ili opskrbom likvidnosti “mining pool-ova. Primjeri: AMPL, YFI.

▪️ Je li tehnologija spremna za DeFi?

Pitanje oko blockchaina koje se uvijek skriva jest hoće li decentralizirana priroda tehnologije napokon postati skalabilna da podrži onoliko korisnika koliko to čini tradicionalna infrastruktura. Do sada se čini da se brzine transakcija i naknade i dalje suočavaju s izazovima. korisnici DeFi-a na ETH blockchainu suočili su se s rekordnim naknadama kako je uporaba mreže porasla, što je uzrokovalo zagušenja. Pošteno je reći da problem skalabilnosti još nije riješen. User-friendly također je problem jer nikad nije bilo lako privući korisnike koji su manje upoznati i ugodni sa modernom tehnologijom. Obrazovanje će igrati ključnu ulogu u premošćavanju jaza između visoko tehnološki pametnih korisnika DeFi-ja i mase. To je dvostruko važno, jer jedna od blagodati DeFi-a potpuna kontrola nad vlastitim sredstvima i imovinom – može biti i nedostatak ako korisnici nisu pravilno educirani i obučeni kako upravljati svojim sredstvima i izbjeći prevaru ili gubitak sredstava zbog neispravne sigurnosne prakse. Ali s masovnim poticajima za prve blockchain projekte za skaliranje i s nevjerojatnim napretkom koji je već postignut u posljednjih nekoliko godina, teško je zamisliti da će pitanje skalabilnosti pobijediti pokret DeFi.

Hvala vam šta ste odvojili dio vašeg dana pročitati našu objavu, veoma to cijenimo. Ne zaboravite lajkati i podijeliti jer investiranje u znanje o kriptovalutama je od vremenske važnosti. 🥸📚💱