Kanadski električni automobili će rudariti kriptovalute dok su na punjaču

Kanadska kompanija Daymak radi na razvoju nekoliko električnih vozila, među kojima je i ovaj futuristički model s tri kotača, Spiritus, koji možete vidjeti na slikama uz tekst. Daymak Spiritus na tržište bi trebao stići 2023. godine, a cijene će mu se kreati od 20 pa sve do 150 hiljada kanadskih dolara – sve ovisno o paketima standardne i dodatne opreme. Budući da ta oprema može značajno varirati, kao što vidimo po rasponu cijene, nije neobično da su se sjetili u njega ugraditi i mogućnosti povezivanja na blockchain i rudarenja kriptovaluta.

Daymak je stoga potencijalnim kupcima dao do znanja da će u svaki svoj model Spiritus ugraditi računar s podrškom za vlastitu tehnologiju Daymak Nebula. Ona će uključivati blockchain wallet i sklop za rudarenje kriptovaluta. Svaki automobil bit će jedan čvor na blockchainu, i tako će postati prvi serijski automobil u historiji koji će imati tehnologiju kriptovaluta i GPU hardver za rudarenje izravno ugrađen u korisničko sučelje. Do sada su takvi pokušaji bili iz uradi sam domene i ostajali su samo na eksperimentima.

I zarada i trošenje kripta

Ovaj automobil moći će se puniti pomoću ugrađenih solarnih panela, ali i na kućnoj utičnici ili na gradskoj infrastrukturi. Ugrađena tehnologija omogućit će mu da, dok se nadopunjava na bilo koji način, njegovi računari polagano rudare kriptovalute i tako zarađuju novac svojem vlasniku. Tehnologija blockchaina omogućit će ovom vozilu i da kriptovalutama plaća cestarine, naknade za parkiranje ili pak hranu u drive-in restoranima. Leasing za ova vozila također će se moći izravno plaćati kriptovalutama.

Za početak, dok kanadska trokolica ne bude spremna za vožnju i rudarenje, Daymak poručuje da se njihove proizvode već sada može kupiti za kriptovalute. Kao sredstvo plaćanja prihvaćaju bitcoin, ethereum, cardano i dogecoin. Do sada su u Daymaku putem crowdfunding kampanje već primili prednarudžbi za svoje automobile u ukupnoj vrijednosti od 350 milijuna dolara.

Daymak Spiritus  trebao bi od 0 do 60 mph ubrzavati za smo 1,8 sekundi, imati domet od 480 kilometara, biti povezan na 5G mreže i omogućavati vrlo zabavnu vožnju sličniju letenju nego vožnji automobila.

 

Izvor: Bug.hr