Još jedna država razmatra uvođenje plaćanja kriptovalutama?

Sve veći broj latinoameričkih zakonodavaca usmjerava oči na svoje Twitter avatare kako bi izrazili podršku Bitcoin-u i digitalnoj imovini.

Gabriel Silva, panamski kongresmen, kreće stopama El Salvadora predlažući zakonodavstvo za usvajanje Bitcoina i drugih kriptovaluta na nacionalnoj razini.

Nayib Bukele pokrenuo lavinu!

Predsjednik El Salvadora, Nayib Bukele najavio je tokom konferencije o bitcoinima u Miamiju 6. juna da će podnijeti zahtjev zakonodavcima tražeći da Bitcoin postane zakonsko sredstvo plaćanja.

U tvitu od 8. juna Silva je naglasio značaj toga da Panamu nisu zaostali Bukeleovi progresivni kripto planovi, što uključuje i uklanjanje poreza na kapitalnu dobit na Bitcoin u El Salvadoru. Prema grubom prijevodu, Silva je ustvrdio:

“Ovo je važno. A Panama ne može biti zaostala. Ako želimo biti istinsko središte tehnologije i poduzetništva, moramo podržati kriptovalute. ”

“Pripremićemo prijedlog za izlaganje na Skupštini. Ako ste zainteresirani za njegovu izgradnju, možete me kontaktirati ”, dodao je.

Bukeleova najava potaknula je slične poteze i drugih političara širom Latinske Amerike, međutim, najavljeno je malo konkretnih prijedloga politike.

Paragvajski kongresmen Carlitos Rejala objavio je 7. juna na Twitteru “El Salvador na Mjesec” i postavio sliku sebe laserskim očima – popularni kripto mem koji se koristi za izražavanje bitkoin maksimalizma na kripto Twitteru.

Ranije danas, kripto zajednica usmjerila je pažnju na brazilskog političara, Fabija Ostermanna, koji je na sličan način objavio svoju sliku laserskim očima popraćen hashtagom „# lasereyestill100k“.

Uprkos pozitivnom osjećaju na društvenim mrežama u vezi s prividnim bullovima latinoameričkih zakonodavaca, cijena Bitcoina i dalje opada.

Cijena Bitcoina pala je otprilike 10% od Bukeleove najave 6. juna sa 36.000 na približno 32.500 u trenutku pisanja ovog članka.

Izvor: Cointelegraph