Prva zemlja u kojoj će bitcoin biti zvanično sredstvo plaćanja!

Uncategorized
Naib Bukele, predsjednik El Salvadora najavio je da će u toj zemlji bitcoin postati zvanično sredstvo plaćanja. Ako Kongres podrži ideju predsjednika El Salvadora, mala država Centralne Amerike postala bi prva na svijetu u kojoj je jedna kriptovaluta zvanično sredstvo plaćanja.

U tom slučaju, bitcoin bi bio korišten kao sredstvo plaćanja zajedno sa američkim dolarom, zvaničnom valutom u El Salvadoru.

Predsjednik je na velikoj online konferenciji posvećenoj bitcoinu objasnio da će na taj način olakšati ljudima koji su otišli iz zemlje da brže, lakše i bez dodatnih troškova šalju novac nazad u maticu.

Više od dva miliona Salvadorana živi u inostranstvu, ali i dalje održavaju bliske veze sa svojom zemljom porijekla, vraćajući u nju više od četiri milijarde dolara svake godine, prenosi RTS.

Novac koji u El Salvador stiže iz inostranstva čini oko 20 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje. U El Salvadoru se za plaćanje najviše koristi gotovina, pa 70 posto građana još uvijek nema ni bankovne račune.

– Finansijska inkluzija nije samo moralni imperativ, već i način za rast ekonomije zemlje, pružajući ljudima pristup kreditima, štednji, investicijama i sigurnim transakcijama – napisao je Bukele na Twitteru.

Predsjednik Bukele je najavio sklapanje partnerstva sa kompanijom za izradu digitalnih novčanika Strike, koja će imati zadatak da u zemlji “izgradi” infrastrukturu za upotrebu bitcoina.

Kompanija je u martu svoju aplikaciju za plaćanje kriptovalutama učinila dostupnom u El Salvadoru, a aplikacija je ubrzo došla na prvo mjesto po broju preuzimanja.

Bukele, mladi i veoma popularni lider El Salvadora, nije do detalja objasnio šta će sve podrazumijevati upotreba bitcoina kao zvaničnog sredstva plaćanja i kako će biti prevaziđeni problemi kao što su velike oscilacije vrijednosti kriptovalute.

Izvor: BIZNISINFO

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com