Na opće iznenađenje jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača antivirusnih softvera svojim proizvodima dodaje opciju za rudarenje kriptovaluta – Norton Crypto.

Kupci Nortona 360 imat će pristup značajci rudarenja Etheriuma u “narednim tjednima”, priopćila je tvrtka. “Rudarenje” kriptovaluta radi na taj način da određene hardverske komponente u vašem računalu rade složene izračune u zamjenu za nagradu.

Tvrtka je ovu ideju predstavila kao siguran i jednostavan način za ulazak u rudarenje kriptovaluta, “važan dio života naših kupaca”. U priopćenju za medije Norton LifeLock – nekoć zvan Symantec – izjavio je: “Godinama su mnogi rudari kripto kovanica morali riskirati u potrazi za kriptovalutom, izlagajući se raznim opasnostima kako bi pokrenuli rudarenje kovanica.”

Istina je da čak i antivirusni softverski paketi poput samog Nortona često puta pogrešno identificiraju korištenje rudarskih programa i aplikacija kao opasnim, pa antivirusni softver često treba deaktivirati da bi se nastavio postupak rudarstva. A to ponekad može biti i zamka za dozovljavanje pristupa neželjenim skriptama i kodovima koji dovode u opasnost i pohranu njihovu zarade na tvrdom disku koja bi mogla biti kompromitirana od strane hakera.

Međutim većina zagriženih rudara koristi mali izbor dobro promišljenih rudarskih aplikacija – od kojih su neke tek nešto više od jednostavnih skripti naredbenog retka uz digitalni novčanik na koji se pohranjuju zarađene kriptovalute na webu ili na pametnom telefonu.

Tako naprimjer samostalno rudarstvo Etheriuma je vrlo teško gdje se oslanjate na moćan računalni hardver za primanje kovanica, dok je zajedničko rudarenje mnogo lakše.

Snimke zaslona koje je pružio Norton sugeriraju da će sustav umjesto samostalnog rudarenja koristiti “zajednički bazen” – gdje će velik broj rudara doprinositi vlastitom računarskom snagom koju imaju i zajedničku nagradu dijeli na temelju toga koliko su radili njihovi strojevi. A takvi bazeni bi uzimali univerzalni postotak zarade od 1%, što je najrašireniji standard.

Ako Norton bude slijedio takav model rudarenja, on bi zapravo iskoristio milijune računala od svojih kupaca kako bi stvorio novi tok prihoda. Ali ovaj postupak bi mogao trošiti i puno električne energije, što u konačnici znači i veće račune za električnu energiju.

Tvrtka je za CNN izjavila da razmatra dodavanje i drugih kriptovaluta pored Etheriuma u bliskoj budućnosti. Ovaj potez je naišao na određenu dozu skepticizma među tehnološkim zaljubljenicima. Tako je sigurnosna web stranica BleepingComputer istaknula da se u Sjedinjenim Državama, gdje Norton ima snažnu bazu kupaca, prihod od kriptovaluta oporezuje, i izvještava u prihodima, čega povremeni rudari kriptovaluta koji pokreću antivirusni softver možda nisu niti svjesni.

U svojoj je izjavi izvršni direktor Nortonove proizvodnje g. Gagan Singh rekao: ” Ponosni smo što smo prva antivirusna tvrtka koja rudarima novčića nudi mogućnost da sigurno i jednostavno vrijeme neaktivnosti na svojim računalima pretvore u priliku za zaradu digitalne valute.

“Naši kupci mogu iskopati kriptovalutu sa samo nekoliko klikova, izbjegavajući mnoge prepreke ulasku u ekosustav kriptovalute.” Tvrtka je priopćila da je proizvod od jučer dostupan njihovim testerima programa, ali da će se šire distribuirati u sljedećih nekoliko tjedana.

Piše: Z.K.

Preuzeto sa pcchip.hr