Vitalik tvrdi da je proof-of-stake “rješenje” ekoloških nevolja Ethereuma

Uncategorized

Na jučerašnjoj konferenciji, suosnivač Ethereuma i neslužbeni lider Vitalik Buterin ustvrdio je da je predstojeći prijelaz Ethereuma na mehanizam konsenzusa proof-of-stake “rješenje” za raširenu potrošnju energije blockchaina koje odnedavno potiče kritičare.

U intervjuu na virtualnoj konferenciji StartmeupHK, hostiranoj iz Hong Konga, Buterin je rekao da, iako je proof-of-stake “još uvijek u povojima i manje je testiran na pravi način” od trenutnog Ethereum-ovog modela proof-of-work, u konačnici može smanjiti potrošnju energije blockchaina za više od 10000x.

Komentari dolaze usred razdoblja žestokih kritika blockchain tehnologije zbog njenog ekološkog utjecaja – uključujući i neke nekadašnje pobornike.  Osnivač Tesle, Elon Musk, nedavno je započeo susret s automobilskom kompanijom koja prihvaća Bitcoin plaćanja, rekavši da ne može poticati upotrebu fosilnih goriva putem bitcoin rudarstva. Također je pozvao Dogecoin da poveća svoju učinkovitost kroz nekoliko ključnih mjernih podataka.

Buterin je direktno odgovorio na ove komentare o skalabilnosti u postu na blogu na svojoj web stranici, postavljajući probleme s pokušajem skaliranja jednostavnim podešavanjem parametara oko veličine bloka.

Ranije u mjesecu, Buterin je također tvrdio da kontinuirana upotreba dokaza o radu Bitcoina znači da će blockchain, koji je trenutno najveći na svijetu, na kraju “zaostati” jer korisnici sve više traže energetski učinkovitije i ekološki prihvatljivije opcije –  fenomen za koji kaže da omogućava da Ethereum na kraju zavije u crno Bitcoin i najveću digitalnu imovinu.

U konačnici, čini se da se Buterin slaže s kritičarima u vezi s potrebom da blockchaini usvoje novije, efikasnije modele – pogotovo što blockchain raste u količini i postaje računarska mreža na koju se uveliko oslanja.

“Ova stvar koju gradimo više nije samo igra. To je značajan dio nove ere.”

Izvor: cointelegraph.com