Matična ploča za Chia rudarenje

S porastom popularnosti rudarenja Chia kriptovaluta u Kini, ne baš poznati proizvođač matičnih ploča “Onda” predstavio je svoju novu matičnu ploču koja odjednom podržava čak do 32 SATA HDD i SSD uređaja za pohranu.

Tvrtka predstavlja matičnu ploču koja nudi 32 SATA HDD i SSD porta za pohranu namijenjena za rudarenje ili bolje rečeno farmanje Chia kriptovaluta.

Proizvođači već ubrzano rade na tome da ponude hardverski dio potreban za rudarenje Chia valute, a to uključuje namjenske SSD-ove, a sada i matične ploče dobivaju namjenske verzije za rudarenje kriptovalute. U pitanju je ploča Onda B365 D32-D4 Magic Edition koja sadrži ukupno 32 SATA porta koji podržavaju do 32 uređaja za pohranu HDD i SSD temeljenih na SATA.

Matična ploča temelji se na čipsetu Intel B365 i sadrži četiri DDR4 DIMM utora te jedan PCIe Gen 3.0 x16 i PCIe 3.0 x1 utor. Ploča dolazi u masivnim dimenzijama od 530 mm x 310 mm, a napaja se putem 24-pinskog ATX-a i dvostruke 8-pinske konfiguracije konektora za CPU. Tehnički, ono što gledate je mATX matična ploča s proširenim PCB-om koji podržava sve SATA veze. I / O uključuje dva gigabitna Ethernet priključka, 1 USB 2.0, 4 USB 3.0, VGA i HDMI priključak i tipke za uključivanje / isključivanje.

Matična ploča od 32 SATA HDD / SSD porta tvrtke Onda posvećena je rudarstvu Chia kriptovaluta. Otrkiva nam na svom twitter kanalu: I_Leak_VN)

Prema detaljima koje pruža tvrtka Onda, matična ploča ima ukupno šest 6-pinskih konektora za napajanje SATA priključaka. SATA priključci mogu sadržavati do 448 TB kapaciteta u HDD ili SSD NVMe standardima.

Proces rudarenja Chia Coin zahtijeva veliku količinu slobodnog prostora u vidu tvrdih ili SSD  diskova i izvodi nekoliko operacija čitanja i pisanja. U ovom je slučaju izdržljivost (TBW) jednako važna kao i brzina, pa obični konzjumerski SSD-ovi nisu najbolji izbor za rudarenje zbog svoje manje izdržljivosti, a izvođenje ovih operacija značajno će smanjiti životni vijek SSD-a. Stoga su rudari Chia kriptoavluta orijentirani prvenstveno na tvrde diskove i SSD-ove namjenjene za podatkovne centre. Ova matična ploča mogla bi postati veliki hit jer je rudarstvo Chia kriptovalute postalo sve popularnije u azijskoj pacifičkoj regiji.

Chia kriptovaluta potakla je veliku potražnju uređaja za pohranu posvećenih rudarenju ove valute, a to je neminovno potaknulo i rast cijena HDD-a širom Kine. Tomshardware je napravio tablicu koja ilustrira koliko su cijene porasle tijekom posljednjeg tjedna:

O cijeni ove matične ploče za sad nema informacija, ali ona se već prodaje izravno rudarima koji je koriste za izgradnju svog inventara Chia kriptovalute.

Za pretpostaviti je da je cijena ove matične ploče jako visoka.

Izvor: PCCHIP