Što je Ethereum 2.0 i kada će se dogoditi?

Uncategorized

Ako tražite glavni katalizator koji bi mogao utjecati na cijenu Etera CRYPTO: ETH ) , izvorne kriptovalute na mreži Ethereum, onda ne tražite dalje od Ethereuma 2.0. Ethereum 2.0 skup je nadogradnji koje su trenutno u tijeku na Ethereum blockchainu koje bi mrežu učinile skalabilnijom, sigurnijom i održivijom. Te se nadogradnje zapravo razvijaju od 2014. godine i predstavljaju glavni prijelaz za drugu najpopularniju kriptovalutu na svijetu. Pogledajmo što je to Ethereum 2.0 i kada će ažuriranja možda biti objavljena.

Problem s trenutnom mrežom 

Za one koji su potpuno novi u svijetu kriptovaluta i blockchaina, Ethereum je decentralizirana mreža koju pokreće tehnologija digitalne knjige blokova koja se može koristiti za obavljanje digitalnih plaćanja. Ona se razlikuje od Bitcoin Crypto: BTC ) u tom kodu može graditi i programirati na Ethereum je blockchain mreže za stvaranje pametnih ugovore i decentralizirana aplikacije koje se pokreću stalno, i da se ne može manipulirati ili kontrolirati od strane treće osobe. 

Nadogradnje Ethereuma 2.0 pokušat će uvelike poboljšati ovu mrežu. Kako su Ether i Ethereum postali sve popularniji, mreža se sve više zagušuje transakcijama. Trenutno može obraditi 15 do 45 transakcija u sekundi, što zvuči impresivno, ali pokazuje se ni izbliza dovoljno da obrađuje sve korisnike Ethereuma iz cijelog svijeta. Velika potražnja također povećava troškove transakcija.

Velika inicijativa Ethereuma 2.0 je učiniti mrežu skalabilnijom kako bi mogla podnijeti sve aktivnosti na mreži. Trenutno se Ethereum, kao i mnoge druge blockchain mreže, napaja čvorovima, koji su bilo koji uređaj povezan s blockchainom – uključujući poslužitelje, računala i mobitele. Čvorovi su međusobno povezani i neprestano razmjenjuju podatke, tako da mreža ostaje u toku. No, čvorovi na mreži Ethereum trenutno imaju previše glasnoće, a programeri koji rade na nadogradnji utvrdili su da povećanje čvorova ne bi bilo praktično.

Predstavljamo Ethereum 2.0

Kako bi ublažili dio pritiska, programeri se okreću konceptu nazvanom oštrina koji će stvoriti 64 nova lanca na mreži Ethereum za daljnje širenje glasnoće. To će u osnovi uzeti ogromnu količinu podataka koji se trenutno pohranjuju na Ethereum čvorovima i podijeliti ih u manje skupine koje će biti pohranjene u više baza podataka, što će olakšati pritisak na trenutni sustav i omogućiti više transakcija u sekundi. Dio procesa oštrenja vrlo je važan, a mrežu će učiniti i sigurnijom i održivijom. Sharding će na kraju omogućiti običnim korisnicima rad s Ethereumom na osobnom uređaju, povećavajući sudionike mreže i čineći Ethereum blockchain decentraliziranijim jer će biti više korisnika. Što više korisnika i više čvorova,

S većim brojem sudionika mreže, Ethereum 2.0 također planira preći s energetski intenzivnog rudarstva tokena na proces koji se naziva staking. Veliki dio kriptovaluta oduvijek je bio koncept zvan rudarstvo, u kojem ljudi koji pokušavaju dobiti nove tokene koriste moćna računala za vrlo brzo rješavanje složenih matematičkih jednadžbi. Kako se povećavala potražnja za kripto, rudari su morali koristiti nevjerojatnu količinu računalne snage, a time i energije za kovanje novih tokena. Oštrenje će pomoći u uklanjanju rudarstva. Umjesto toga, Ethereum će se okrenuti klađenju, procesu u kojem vlasnici Etera spremaju određeni broj tokena u kripto novčanik na vlastiti osobni uređaj, a zatim ih koriste za provjeru valjanosti i kovanje novih Ether tokena. Prijelaz na Ethereum 2.0 mogao bi mrežu učiniti gotovo 100% energetski učinkovitijom.

I na kraju, nakon što sve ove nadogradnje budu uspostavljene, Ethereum će moći izvršiti široko predstavljanje pametnog izvršenja ugovora . Pametni ugovori su programirani i automatizirani ugovori koji se ne mogu retroaktivno mijenjati i koji se izvršavaju bez potrebe da ih izvršava neka vrsta treće strane. Na primjer, pametni ugovor mogao bi se postaviti za izvršenje najma između najmodavca i najmoprimca, gdje se ugovor potpiše, a novac od stanara automatski daje iznajmljivaču svaki mjesec, bez uobičajenih trvenja u tim odnosima.

Gdje je postupak?

Iako je u istraživanju i razvoju od 2014. godine, Ethereum 2.0 zapravo nešto napreduje. U prosincu 2020. godine Beacon Chain je pušten u rad, koji je predstavio koncept ulaganja. Međutim, Beacon Chain se stvarno ne može koristiti dok se drugi dijelovi prijelaza ne pokrenu – stoga se naziva “faza 0” plana.

Sljedeća faza bit će spajanje Beacon Chain-a u trenutnu Ethereum blockchain mrežu, poznatu kao mainnet. Kada se to dogodi, rudarstvo Ethereum tokena službeno će završiti i ulog će postati primarni način za stvaranje novih tokena. To bi se trebalo dogoditi 2021. godine, ali može se dogoditi tek 2022. Kada se to dogodi, Beacon Chain imat će punu funkcionalnost.

Posljednji dio tranzicije, za koji se očekuje da će se izvoditi u više faza, je dodavanje lanaca krhotina kako bi mreža Ethereum dobila veći kapacitet za podmirivanje sve potražnje i povećanje transakcija u sekundi. Očekuje se da će se to dogoditi negdje 2022. godine, iako se trenutno ne zna kada. Pokretanje Beacon Chain-a predstavljalo je veliku prekretnicu i čini se da su programeri Ethereuma motivirani i na putu da dovrše potpunu tranziciju, ali dug je put i još uvijek postoji dosta nesigurnosti oko vremena.

Vrijedi li čekati?

Ako se pravilno izvrši, Ethereum 2.0 mogao bi potpuno promijeniti igru. Stvorit će mrežu koja bi potencijalno mogla obraditi 100 000 transakcija u sekundi. Također će stvoriti mnogo održiviju mrežu bez energetski intenzivnog rudarstva i uvesti pametne ugovore u širi svijet, povećavajući Ethereumovu stvarnu korisnost. Nadalje, suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin rekao je da bi izdavanje novih tokena trebalo znatno smanjiti pod Ethereum 2.0, što bi moglo povećati potražnju. S obzirom na sve ove čimbenike, Ethereum 2.0 trebao bi biti vrijedan čekanja.