Goldman Sachs: Bitcoin je službeno nova klasa imovine

Vrijeme je da se bitcoin ozbiljnije shvati kao sredstvo za investiranje, kaže Goldman Sachs.

“Bitcoin se sada smatra imovinom u koju se može investirati. Ima svoj vlastiti idiosinkratski rizik, dijelom i zato što je još uvijek relativno nov i prolazi kroz fazu usvajanja”, rekao je Mathew McDermott, globalni voditelj digitalne imovine Goldmana Sachsa, u novom istraživanju. “I ne ponaša se onako kako bi se intuitivno očekivalo u odnosu na drugu imovinu s obzirom na analogiju s digitalnim zlatom; do danas se uglavnom usklađuje s imovinom s rizikom. Ali klijenti i šire uglavnom je tretiraju kao novu imovinsku klasu, što je zapaženo – ne rijetko možemo svjedočiti nastanku nove klase imovine. ”

Bitcoin ( BTC-USD ) i druge kriptovalute trguje se nešto poput tipičnih dionica vjerodostojne tvrtke ili obveznica. U istini, ako se bitcoin smatra novom klasom imovine, on ima mnogo toga zajedničkog s jednim područjem na burzi: često vrlo nestabilne dionice od groša koje na najmanju vijest vide divlje okrete.

KINA - 2021/05/20: Na ovoj ilustraciji fotografija Bitcoin se prikazuje na zaslonu s grafikonom kretanja cijena Bitcoina u pozadini. (Foto ilustracija Sheldon Cooper / SOPA Images / LightRocket putem Getty Images)

Cijene bitcoina i dalje su bile pod velikim pritiskom u nedjelju, padajući za više od 15% do popodnevnog trgovanja. Na 32.652 dolara, cijene bitcoina srušile su se za oko 50% od vrhunca od 64.829 dolara sredinom travnja. Eter je u nedjelju nosio novih 18%, dovodeći njegov pad sa svih vremena ovog mjeseca na približno 60%. Rano u ponedjeljak ujutro, kripto se malo oporavio .

‘Ključna briga su nedosljedne regulatorne akcije’

Ozbiljna korekcija cijena u kriptoima dolazi usred nagomilavanja negativnih vijesti uglavnom od državnih dužnosnika širom svijeta.

Vlasti u Kini prošlog su petka izjavile da će biti potrebno poduzeti mjere protiv rudarstva i trgovanja bitcoinima kako bi se ograničili investicijski rizici.

U međuvremenu, predsjednik Federalne rezerve Jerome Powell rekao je u prezentaciji prošlog tjedna da će upravno tijelo nastaviti svoj rad na digitalnom dolaru . Bilo koji digitalni dolar vjerojatno bi utjecao na bikovski osjećaj za bitcoin i druge kripto-prikaze.

“Učinkovito funkcioniranje našeg gospodarstva zahtijeva da ljudi imaju vjeru i povjerenje ne samo u dolar, već i u platne mreže, banke i druge pružatelje platnih usluga koji omogućuju svakodnevni protok novca”, rekao je Powell . “Naš je fokus na osiguravanju sigurnog i učinkovitog sustava plaćanja koji pruža široke koristi američkim kućanstvima i tvrtkama, istovremeno prihvaćajući inovacije.”

Goldmanov McDermott priznaje da je regulacija kripto prostora velika kao značajan rizik za daljnju aprecijaciju cijena.

“Ključna zabrinutost su nedosljedne regulatorne akcije širom svijeta koje ometaju daljnji razvoj kripto prostora ili sposobnost više reguliranih entiteta da se uključe u njega. Čini se da je regulatorni ton postao konstruktivniji, ali sigurno ne bih želim biti samozadovoljan “, rekao je McDermott.

Čak i suočeni s takvim rizikom, McDermott je rekao da institucionalni klijenti i dalje žele dodati neki oblik kripto izloženosti portfeljima.

“U cjelini, rasprave s institucionalnim klijentima vrte se oko toga kako mogu saznati više o toj temi i dobiti pristup prostoru – za razliku od pitanja o tome što su bitcoin ili kriptovalute – što je doista bila glavna tema prije samo nekoliko godina. Ali osim toga, menadžere imovine i makro fondove zanima hoće li se kripto uklapati u njihove portfelje, a ako jest, kako doći do bilo fizičkog – trgovanjem spot instrumentom na blockchainu – ili izloženosti putem drugih vrsta proizvoda , obično terminske, “objasnio je McDermott. “Hedge fondovi, što možda nije iznenađujuće, aktivniji su u ovom prostoru.