Vjerojatno je da će Velika Britanija pokrenuti digitalnu valutu

Kriptovalute Uncategorized

Službenik Banke Engleske govorio je o planovima te institucije da pokrene digitalnu valutu središnje banke Ujedinjenog Kraljevstva (CBDC), koja se danas često naziva “Britcoin”.

U govoru u četvrtak, Sir Jon Cunliffe, zamjenik guvernera za financijsku stabilnost, rekao je da izgleda “vjerojatno” da bi država trebala izdati neki oblik digitalnog novca kako bi zadržala povjerenje građana u dostupnost javnog novca.

“Znanje da štediše pod stresom imaju mogućnost prelaska u državni novac može biti važno u sprječavanju općenitijeg gubitka povjerenja u novac”, rekao je Cunliffe.

Takav gubitak povjerenja mogao bi vidjeti više potrošača “zaključanih u privatni novac”, rekao je, navodeći kao primjer stabilan novac koji su pokrenule platforme Big Tech. Oni će vjerojatno “imati veću funkcionalnost i niže transakcijske troškove od trenutne ponude digitalnog novca komercijalnih banaka i mogli bi brzo privući velik broj korisnika.”

Do sada je središnja banka objavila samo raspravu i najavila radnu skupinu za istraživanje CBDC-a , tako da su komentari možda zapaženi kao znak namjere.

U međuvremenu, Andrew Bailey, guverner Engleske banke, ponovno je upozorio na ulaganje u kripto imovinu, ubrzo nakon što je cijena bitcoina naglo pala ispod 50.000 američkih dolara.

Govoreći u četvrtak na skupu građana Engleske banke, Bailey je govorio o “znaku upozorenja” ljudi koji traže mogućnosti ulaganja u kripto.

“Vjerojatno ste vidjeli sve priče o cijeni bitcoina , cijene dionica u SAD-u su se naglo povećale za tvrtke koje nitko ne zna što rade”, rekao je.

“Kupite ga ako želite, ali nema suštinsku vrijednost”, zaključio je Bailey ponavljajući njegove komentare od prije tjedan dana kada je na konferenciji za novinare rekao da bi kripto investitori trebali biti spremni izgubiti sav novac.

Preuzeto