Kojem se coinu Tesla okreće?

Dana 13. svibnja Elon Musk pokrenuo je lavinu na kripto tržištu otkrivajući da Tesla više neće prihvaćati Bitcoin plaćanja za svoje automobile sve dok rudarstvo bitcoina ne postane ekološki održivije. Musk napominje da će, dok Tesla čeka da se Bitcoin rudarenje prebaci na obnovljivu energiju, tvrtka gledati da koristi “druge kriptovalute” koje koriste manje od 1% Bitcoinove energije po transakciji.
Prema Binance mjenjačnici cijena je išla dole do 46,980$!

Zbog ovog tweeta velik dio kripto zajednice nagađanja na koju se imovinu Musk referira, a velik dio zajednice nije zadovoljan Muskovom odlukom, pogotovo nakon što je prije par tjedana profitirao 100 milijuna dolara od Bitcoina. Čak su usporedili njegov odnos prema kriptovalutama s njegovim odnosom prema (bivšim) ženama.

Izvor: Reddit

Kripto influencer “The Cryptic Poet” rekao je svojim 45.000 Twitter pratitelja da predviđa da će Tesla “ili koristiti ETH ili XRP“, međutim korisnik “Massimo” istaknuo je da ako Tesla koristi ETH u trenutnom stanju (pošto Ethereum koristi Proof-of-Work baš kao Bitcoin), neće se previše odmaknuti od trenutnog stanja.

Prema analizi TRG-a, procjenjuje se da Bitcoin u prosjeku troši oko 700 KWh po transakciji. Iako svake godine koristi otprilike onoliko energije koliko i Nizozemska, godišnji je otisak ugljika bliži Singapuru, prema Digiconomistu, vjerojatno zbog upotrebe jeftine obnovljive energije za značajan dio rudarstva. (Napomena: procjene potrošnje energije po transakciji kontroverzne su, pa se ovdje jednostavno koriste kao vrlo grubi usporedni alati).

Ethereum i PoS

Procjenjuje se da Ethereum troši 62,56 KWh po transakciji. Mreža Ethereum trenutno je zaštićena istom energetski neučinkovitom metodom konsenzusa kao i Bitcoin, Proof-of-Work. Digiconomist procjenjuje da je godišnji “ugljični otisak” Ethereuma usporediv s onim u Sudana. Međutim, taj će se problem riješiti predstojećim prijelazom mreže na ETH 2.0, koji će uvesti Proof-of-Stake. Prema Nimbusu, procjenjuje se da je PoS konsenzus oko 99% energetski učinkovitiji od PoW-a.

Ranije ovog mjeseca suradnik Rocket Pool-a Joe Clapis dokazao je to pokretajući 10 Eth 2.0 validatora punih 10 sati na svom dvorištu koristeći power bank i tvrdi disk spojen na Raspberry Pi. No, svi Proof-of-Stake lanci vjerojatno su 99% energetski učinkovitiji od Bitcoina, pa bi Tesla mogao odabrati bilo koji od njih, od Solane do Cardana, i svega između. Ovo su neki od coina kojima bi Tesla mogla zamijeniti Bitcoin. Sve o konsenzus algoritmima možete saznati ovdje.

XRP

Ripple (XRP) mogao bi biti Teslin izbor u neposrednom roku (ovisno o tužbi SEC-a), jer su svi XRP tokeni unaprijed izrudareni, a XRP-ove transakcije troše neznačajnu količinu energije od samo 0,0079 KWh prema podacima TRG-a. Ripple redovito objavljuje blog postove o tome koliko je energetski učinkovit u usporedbi s Proof-of-Work blockchainima. Problem Ripplea (u očima svakog kripto entuzijasta) je centraliziranost, a vidjet ćemo vidi li Musk to kao problem.

Algorand

Algorand bi mogao biti kandidat, jedan od najzanimljivijih po portalu crobitcoin.com. Ne samo da radi na “čistom” Proof-of-Stakeu, već je tim objavio da je njegov blockchain 22. travnja postao potpuno “ugljično neutralan”. Algorand je također surađivao sa španjolskom fintech tvrtkom ClimateTrade koja razvija CO2 tržište koje tvrtkama omogućuje praćenje njihove emisije u potrazi za širokim održivim ciljevima. Algorand će s njima surađivati ​​na razvoju oraclea o održivosti kako bi mreža postala “ugljično negativna”. Ovo bi moglo posebno privući Teslu.

Dogecoin

Izvor: Twitter

Elon Muskov omiljeni Dogecoin mogao bi biti jedan od favorita ovoj utrci, a ovaj tjedan je svoje pratitelje na Twitteru pitao treba li Tesla početi prihvaćati Dogecoin. Ovaj meme coin zapravo odrađuje veći dio svog mininga na Litecoin blockchainu koji koristi Proof-of-Work konsenzus algoritam. No dok Bitcoin rudarstvo koristi kompleksni algoritam SHA-256, Dogecoin i Litecoin rudare pomoću Scrypta, koji je energetski učinkovit i brži (iako znatno manje siguran). Zanimljivo je da dok TRG procjenjuje Litecoinovu potrošnju energije na 18,522 KWh po transakciji, procjenjuje se da Dogecoin koristi samo 0,12 KWh po transakciji.

Nano, Cardano i slični tokeni su također ostvarili porast u zadnjih 24 sata tako da ostaje još da vidimo gdje će ići sve ova priča.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite najveću svjetsku mjenjačnicu Binance i krenite sa kupovinom klikom na link !
Također možete pogledati i naše besplatne načine zarade bitcoina bez uloga i predznanja klikom na link -> PROFIT https://coin.ba/iproyal/besplatni-nacini-zarade/