Shiba inu

Dok je dogecoin prošlog vikenda dobio los predznak u programu Saturday Night Live, još jedna kriptovaluta s temom psa ovaj tjedan pravi valove.
Poput dogecoina, shiba inu žetoni (SHIB) tematizirani su oko pasmine pasa shiba inu. Oni su također dizajnirani da budu “zabavni tokeni” koji dolaze s “woofpaperom” umjesto s bijelim papirom. Imaju ukupnu zalihu od jednog kvadriliona tokena – u usporedbi sa 129 milijardi ukupnih dogecoina – a svaki token vrijedi samo djelić centa.
Od početka svibnja, shiba inu tokeni porasli su na vrijednosti. Prema CoinGecko, žetoni su prešli s 0,0000015 na trenutnu vrijednost od 0,00003 dolara – porast od 1900%. Tome su pomogli nedavni unosi na kripto burzama OKEx, Huobi, FTX i Poloniex te predstojeći unos na kripto burzi Binance.Jedan račun kupio je 200 milijardi tokena za samo 17 dolara u listopadu 2020. Ti tokeni sada vrijede 6,5 milijuna dolara na papiru, ako umnožen brojem žetona cijenom. No, uz trenutnu likvidnost, mogli bi se unovčiti putem decentralizirane burze Uniswap za 5,9 milijuna dolara.
Još jedan veliki nositelj tokena je suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin. Prema web mjestu shiba inu tokena, 50% ukupne ponude tokena bilo je zaključano u Uniswap-u radi osiguranja likvidnosti (i ključevi navodno bačeni). Ostalih 50% dobilo je Buterin, s namjerom da se izvuku iz prometa i ne prodaju.
Iako se shiba inu tokeni mogu činiti prijateljski, oni uzrokuju pustoš na Ethereum blockchainu. Prema Igoru Igamberdievu iz The Block Research, transakcije koje uključuju žetone shiba inu sada troše 10% dostupnog plina, tokena koji se koristi za plaćanje naknada za Ethereum. Prema Etherscanu, ovo je pomoglo u podizanju naknada na oko 20 USD za jednostavnu transakciju i oko 180 USD za zamjenu na Uniswap-u.
“SHIB manija na mnogo načina ponavlja događaje koji su se dogodili ranije u [Binance Smart Chain] s meme žetonima. Međutim, ovdje je karakteristična razlika potencijalni nedostatak mogućnosti za povlačenje tepiha “, tweetao je. I drugi meme novčići pojavljuju se posljednjih tjedana. Ubojica doža (LEASH), koji je dio ekosustava šiba inu tokena, ovog je mjeseca porastao sa 600 na 8.400 dolara. Token nazvan dogelon mars (ELON), koji slijedi strategiju distribucije shiba inu-a, porastao je 640% u posljednjih tjedan dana, dosegnuvši trenutnu tržišnu granicu od 634 milijuna USD. Vrijedno je napomenuti da ove vrste tokena dolaze s većom razinom rizika. Bez jasnog slučaja upotrebe, ovi memenski tokeni mogu se dugoročno boriti za održavanje vuče. I kao što smo vidjeli s Dogecoin-om tijekom vikenda, ono što ide gore može brzo pasti nazad.