MakerDAO u sukobu s bankarskim regulatorima

Dok MakerDAO izdaje kredite za nekretnine, bankarski regulatori vjerojatno neće ignorirati banke DeFi

Trenutak je za decentralizirane financije ili DeFi. MakerDAO, decentralizirana banka i jedan od temelja DeFi-a, dao je svoj prvi zajam u stvarnom svijetu prošlog mjeseca. Posuđuje Amerikance koji žele popraviti i preokrenuti stambene nekretnine.

Ako bankari starih škola prije nisu bili svjesni decentraliziranih banaka, novi nalet Makera (MKR, -7,67%) mijenja. Maker sada korača istim lovištima kao i ne samo bankarski behemoti poput Wells Fargo, već i A + Federal Credit Union iz Austina i tisuće drugih kreditnih unija.

JP Koning, kolumnist CoinDeska, radio je kao istraživač kapitala u kanadskoj brokerskoj tvrtki i financijski autor u velikoj kanadskoj banci. Vodi popularni blog Moneyness.

Nijedno poslovanje nije regulirano više od bankarstva. Sve dok se MakerDAO ograničavao na blockchain sektor, regulatorni organi banaka poput Federalne rezerve mogli bi ostati nesvjesni. Sad ne mogu.

Decentralizirano bankarstvo = centralizirano bankarstvo

Wells Fargo, A + Federal Credit Union i MakerDAO bave se čarobnim bankarskim poslom. Odnosno, svaki od ničega stvara depozite i posuđuje ih.

U slučaju Wells Fargo i A + depoziti denominirani u dolarima nalaze se na centraliziranim knjigama, a zatim se posuđuju kupcima. MakerDAO radi stvari malo drugačije. Vrti depozite denominirane u dolarima, poznate kao dai , na decentraliziranoj knjizi, Ethereum blockchain, a zatim ih posuđuje pomoću pametnih ugovora.

No, osim malih detalja o načinu pohrane i upravljanja depozitima, sve tri institucije bave se potpuno istim osnovnim poslom – bankarstvom. Stvorite dolar, posudite ga, ponovite.

Ni Wells Fargo ni A + FCU nikada ne bi sanjali da posuđuju špekulante pseudonimima. Stoga Maker nikada nije sletio na konkurentne radarske zaslone tih tradicionalnih banaka. Američki regulatorni organi bankarstva također su uglavnom bili nesvjesni. Ne treba nadzirati neku čudnu blockchain-y stvar koja posuđuje nevidljivu i amorfnu internetsku bazu klijenata.

Ali pucano je. I sada će tradicionalno bankarstvo morati posvetiti malo snage da bi se utvrdilo što rade decentralizirane banke poput MakerDAO. Evo kratkog objašnjenja.

Anatomija decentraliziranog zajma za mesni prostor

Prošli mjesec MakerDAO stvorio je i posudio oko 500.000 američkih dolara za financiranje stambenih objekata u SAD-u. Vlasnik kuće podnosi zahtjev za hipotekom, koristi posuđena sredstva za poboljšanje kuće, prodaje je i vraća zajam.

New Silver, začetnik zajmova za nekretnine, uspostavio je vozilo za posebne namjene ili SPV, koje ima pravo na fiksne i flip kredite. Tehnologija tvrtke Centrifuge, fintech, zarezuje zajmove u stariju i mlađu tranšu i kodira vrijednosne papire kao nezamjenjive tokene (NFT) na Ethereumu. New Silver zadržava mlađu, rizičniju tranšu za sebe i predaje stariju tranšu tvrtki Maker kao zalog u zamjenu za novo dai financiranje. 

Wells Fargo, A + FCU i druge tradicionalne banke bit će bijesni (kad saznaju). Uložili su značajne iznose novca u zakup i poštivanje propisa. Bez regulatornih troškova, MakerDAO ih vjerojatno može srušiti nudeći popravljajući i preokrećući financiranje po nižoj kamatnoj stopi.

SAD ima zbunjujući sustav bankarskih propisa. Federalne rezerve, Federal Corp. (FDIC) i Ured nadzornika valute (OCC) uključeni su u regulaciju banaka, kao i više od 50 državnih financijskih odjela. Kreditne unije regulira Nacionalna uprava kreditnih unija.

Jedan od njih, možda državni financijski odjel poput New York State Departmenta za financijske usluge, vjerojatno će poslati obavijest bankama sa sjedištem u blockchainu. Ako žele pružati bankarske usluge u američkom mesnom prostoru, u obavijesti će se reći, moraju dobiti povelje banaka i podnijeti regulatornom nadzoru.

Američka regulativa o bankama vjerojatno se neće dobro uklopiti u MakerDAO – dizajnirana je za banke 20. stoljeća s fizičkim lokacijama i kreditne službenike, a ne za banke izgrađene na sloju automatiziranih pametnih ugovora. Možda će zakonodavci osmisliti posebnu povelju blockchain banke. Ali za to će trebati vremena, angažmana i strpljenja.  

Ljubitelji DeFi-a često se smiju razgovoru o regulaciji. Svaki regulator banke koji pokuša izvršiti vlast nad naplatom pametnih ugovora i dionika koji sebe nazivaju MakerDAO neizbježno će propasti, kažu. Cijela poanta decentraliziranog protokola je, uostalom, izbjegavanje kontrole.

I u tome zasigurno postoji istina. No, čak i ako je banka dovoljno decentralizirana da ignorira vladinu naredbu za dobivanje povelje banke, velika je šansa da će se svejedno pridržavati. Refuse i MakerDAO radili bi ilegalno. Nema više popravljanja i prevrtanja. Morao bi se povući natrag na sigurnost otporne na cenzuru blockchain-a i njegove relativno male klijentele pseudonimnih špekulanata kriptovalutom. Predavanje propisa znači ulaznicu za najveće tržište na svijetu: Main Street America.

Ostale velike DeFi aplikacije, poput decentralizirane razmjene Uniswap ili tržišta kredita Compound, uskoro se mogu suočiti s istom vrstom teškog izbora kao MakerDAO. Oni mogu ili ostati sigurno ukorijenjeni u svojoj financijskoj zoni bez pravila ili dobiti veću relevantnost u stvarnom svijetu, ali po cijeni propisa.

Financijska regulativa često se kritizira. To dodaje troškove. Prisiljava financijske institucije da presijecaju neprofitabilne kupce. Favorizira trenutne nositelje. Smanjuje inovacije. Mnogo toga je istina.

S druge strane, regulacija nastaje demokratskim procesom. Bankama namećemo teške kapitalne zahtjeve i omjere poluge, jer izgarani kreditnom krizom, nadamo se da ćemo izbjeći novu krizu. Banke koje koriste decentralizaciju kao sredstvo za izbjegavanje pravila djeluju nedemokratski.

Značajne količine električne energije koriste se za osiguravanje Ethereum blockchaina. To osigurava da Ethereum i sve izgrađeno na njemu ostanu otvoreni i otporni na cenzuru. Ali ako se DeFi alati poput MakerDAO odluče regulirati, otpor cenzuri u velikoj je mjeri otkazan. Ima li smisla biti regulirana banka na skupom i otvorenom blockchainu?

Za sada će MakerDAO nastaviti gurati u stvarne zajmove. No, očekujte da će se mnoga od ovih kompliciranih pitanja pojaviti u narednih nekoliko godina.

 • Related Posts

  ChatGPT 4.o vs. Gemini 1.5 vs. Claude 3.5: Bitka titana umjetne inteligencije

  Umjetna inteligenicija (AI) uzima sve jači zamah u digitalnim inovacijama. Tri giganta umjetne inteligencije upravo vode epsku bitku za prevlast. Claude 3.5, ChatGPT 4.0 i Gemini 1.5 nisu samo nazivi…

  AI i ljudski faktor: Balansiranje tehnologije i ljudskog elementa u upravljanju

  Upravljanje poslovanjem u doba digitalne transformacije zahtijeva balansiranje između napredne tehnologije i ljudskog faktora. Umjetna inteligencija (AI) postaje sve prisutnija u upravljačkim praksama, donoseći sa sobom brojne prednosti, ali i…

  Možda Vas zanima

  ChatGPT 4.o vs. Gemini 1.5 vs. Claude 3.5: Bitka titana umjetne inteligencije

  • By RayM
  • 9 Jula, 2024
  • 51 views
  ChatGPT 4.o vs. Gemini 1.5 vs. Claude 3.5: Bitka titana umjetne inteligencije

  AI i ljudski faktor: Balansiranje tehnologije i ljudskog elementa u upravljanju

  • By RayM
  • 9 Jula, 2024
  • 45 views
  AI i ljudski faktor: Balansiranje tehnologije i ljudskog elementa u upravljanju

  Najnovija Postignuća u Umjetnoj Inteligenciji: Generativni Modeli i Njihov Utjecaj

  • By admin
  • 9 Jula, 2024
  • 79 views
  Najnovija Postignuća u Umjetnoj Inteligenciji: Generativni Modeli i Njihov Utjecaj

  ”Vruće” kriptovalute u koje treba uložiti prije nego što ”eksplodiraju” ove sezone

  • By RayM
  • 6 Jula, 2024
  • 54 views
  ”Vruće” kriptovalute u koje treba uložiti prije nego što ”eksplodiraju” ove sezone

  Bitcoin na Rubu: Najveći Tjedni Pad Vrijednosti u Više od Godinu Dana

  • By admin
  • 6 Jula, 2024
  • 59 views
  Bitcoin na Rubu: Najveći Tjedni Pad Vrijednosti u Više od Godinu Dana

  ”Vruće” kriptovalute u koje treba uložiti prije nego što ”eksplodiraju” ove sezone

  • By RayM
  • 5 Jula, 2024
  • 49 views
  ”Vruće” kriptovalute u koje treba uložiti prije nego što ”eksplodiraju” ove sezone
  Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.