Tvorac Ethereuma Vitalik Buterin postaje najmlađi kripto milijarder na svijetu

Ethereum

Najnoviji skok cijena drugog najvećeg digitalnog sredstva na svijetu, ethereuma, pretvorio je njegovog suosnivača Vitalika Buterina u najmlađeg kripto milijardera u istoriji.

Javna ethereum adresa kanadskog IT programera rođenog u Rusiji dostigla je milijardu dolara u bilansu stanja nakon što je etherov meteorski rast na 3.200 dolara zabilježen ranije ove nedjelje.

U 2018. godini Buterin je ovu adresu nazvao svojim glavnim novčanikom. U novčaniku se nalazilo 333.521 ether kovanica u vrijednosti od gotovo 1,16 milijardi dolara u 14:03 GMT, prema podacima lanca za praćenje podataka Etherscan, kao bitkoinov rival broj jedan, koji se ove godine učetvorostručio.

Ether je trgovao po cijeni od 3.456 dolara, što je više od 11 % tokom posljednja 24 sata, sa dobitkom od 37 % u posljednjih sedam dana, prema podacima koje je pratio Coin Market Cap.

Buterin je krajem 2013. godine predložio računarsku platformu otvorenog koda Ethereum, zasnovanu na blockchain tehnologiji. Na 27-godišnjeg milijardera se sada gleda kao na jednog od osnivača kriptovaluta i drugih blokchein aplikacija.

Ethereum je trenutno najaktivnije korišten blockchain, dok je ether rangiran kao druga najveća kripto valuta poslije bitkoina po tržišnoj vrijednosti. U utorak je tržišna kapitalizacija ethereuma dostigla 405 milijardi dolara, što je premašilo Disney, Nestle i Bank of America, drugog najvećeg zajmodavca u SAD.

Rođen u Kolomni u Moskovskoj oblasti, Buterin je emigrirao sa roditeljima u Kanadu.