NEZGODNA ISTINA O BITCOINU

Bitcoin promiče bolje društvo koje više od svega ovisi o osobnoj odgovornosti.

Bolje društvo više od svega ovisi o osobnoj odgovornosti. Bez osobne odgovornosti ne možemo očekivati ​​ništa drugo osim onoga što smo već dobili.

Bitcoin nije politički manifest. A to sigurno nije knjiga o samopomoći. To je računalni protokol dizajniran za obavljanje određene funkcije. Ali Bitcoin nudi komentare na našu trenutnu situaciju, jer se nije pojavio u vakuumu. Pojavio se kao rezultat globalne zbrke u kojoj se trenutno nalazimo. Da je sve u redu na svijetu, Bitcoin vjerojatno ne bi postojao, jer ne bi trebao. Umjesto toga, Bitcoin postoji upravo zato što sve nije dobro.

Svijet se suočava s ozbiljnim problemima. Budući da društva počinju kao konstrukti ljudskog uma (iako vrlo složeni), problemi s kojima se danas susrećemo u konačnici su ukorijenjeni u našem razmišljanju. Za one koji su voljni pogledati, Bitcoin ukazuje na jednostavno, ali nezgodno rješenje: U potrazi za boljim svijetom najvažnija je osobna odgovornost. Sve ostalo je sporedno.

Ljudska bića su društvena bića. Organizirali smo se u zajednice od pamtivijeka i nepobitno je da možemo postići više kada surađujemo, umjesto da to radimo sami. Učinci samice dokazuju izvan svake sumnje da trebamo druge ljude oko sebe da ostanu funkcionalni. Nešto tako jednostavno kao prijateljstvo, obitelj i roditeljstvo ilustrira koliko često (i bez imalo razmišljanja) da dobrobit drugih stavljamo na prvo mjesto. To je rečeno, ako ne možemo preuzeti odgovornost za sebe, mi smo ti koji trebamo pomoć.

Ako tu ideju ekstrapoliramo iz mikrokozmosa obitelji u makrokozmos cijelih društava, kakav svijet možemo očekivati ​​kad milijuni državnih službenika (koji upravljaju milijardama ljudi) nisu u stanju preuzeti odgovornost za vlastiti život? Ovisnost, depresija, shizofrenija i sve ostalo s čime se obični ljudi bore problemi su s kojima se susreću (ali ih nije lako prepoznati) čak i najmoćniji ljudi. Na mnogo načina živimo u svijetu u kojem slijepi vode slijepe.

Ne vjerujem da je Bitcoin je rješenje ovdje. Rješenje je osobna odgovornost. Bitcoin jednostavno pokazuje u tom smjeru, baš kao što popis Google Mapsa za mehaničara neće popraviti moj pokvareni automobil dok ne pronađem stvarnu servisnu radionicu. Bitcoin rješava vrlo specifičan problem. Pruža nam bolji oblik novca. Ne pokušavam definirati Bitcoin u apsolutnom iznosu, već jednostavno ističem da je njegova jednostavnost dobra stvar. Ne bismo trebali previše zakomplicirati i pripisivati ​​mu stvari koje s tim nisu izravno povezane.

No, korisno je razmotriti komentar Bitcoina o društvu kako bismo vidjeli kako bi mogao promijeniti društvo kao rezultat onoga što je dokazano. Nedavni članak Petea Rizza o posljednjim danima Satoshija ilustrira koliko je Bitcoin jedinstven s obzirom na prirodu bez vođe, ističući činjenicu da se njegov pomak prema liderstvu dogodio organski, umjesto da ga je unaprijed odredio njegov tvorac. Trudim se razmišljati o bilo kojoj drugoj složenoj strukturi koja je široko rasprostranjena poput Bitcoin mreže, a opet potpuno dobrovoljna u smislu svog upravljanja. A kamoli struktura koja je stekla više od bilijun dolara vrijednosti.