Zaboravite Bitcoin: Evo kripto imovine koju treba slijediti

Bitcoin – Od prvog prelaska granice od 1.000 dolara 2017. godine – najmanje je uzbudljivo kripto sredstvo na tržištu. Kao i mnogi “prvi”, Bitcoin uživa široko prepoznavanje robne marke, ali to prepoznavanje ne odražava tačno njegovu vrijednost kao imovine, posebno u usporedbi s drugom dostupnom imovinom na kripto tržištu. 

Bitcoin je za kripto tržište ono što je Netscape bio tražilicama u prvim danima Interneta. Potrebno je bolje rješenje, a tržište reagira.

Prave se inovacije na kripto tržištu sada događaju u decentraliziranim financijama (DeFi) i infrastrukturi koja se uglavnom temelji na Ethereumu (ETH) koja ga podupire. DeFi, koji podržava sve, od decentraliziranih razmjena do pozajmljivanja temeljem žetona, oponaša strukturu tradicionalnih financijskih tržišta na otvorenom, transparentnom forumu infrastrukture temeljene na blockchainu. Prema ConsenSysu, transakcije vrijedne više od 2 milijarde dolara dnevno se odvijaju na decentraliziranim burzama, a od ožujka 2021. dodijeljeno je više od 23 milijarde nepodmirenih decentraliziranih zajmova. 

I to je samo vrh sante leda. 

Umjesto da se usredotočimo na Bitcoin, slijede kripto imovina koju vrijedi gledati, jer je ona u najboljem položaju da iskoristi rastuću popularnost i praktičnost decentraliziranih financija:  

UniSwap (UNI)

UniSwap je decentralizirani protokol likvidnosti koji olakšava automatizirano trgovanje decentraliziranim financijskim tokenima. Kompatibilan je s bilo kojim ERC-20 tokenom u ekosustavu ethereuma, a trenutačna tržišna kapitalizacija prelazi 16 milijardi USD i

nastavlja brzo rasti. U siječnju ove godine trgovalo se oko 5 dolara – trenutno se trguje u rasponu od 30 dolara. 

UNI je dobro pozicioniran unutar prostora DeFi, jer predstavlja najveću decentraliziranu burzu na kripto tržištu. Kao takav, trebao bi kapitalizirati početak FinTech-a 2.0, čiji je DeFi ključna komponenta, i očekivani rast od tri bilijuna dolara na tržištu tijekom sljedećih nekoliko godina jer se približava tradicionalnim financijama. 

Litecoin (LTC)

Litecoin , rani alt novčić iz 2011. godine, preuzeo je neke od najboljih značajki Bitcoina, dok se usredotočio na pružanje manje teškog okvira za obradu kako bi se smanjilo vrijeme generiranja blokova. Litecoin može obraditi blok svake 2,5 minute, u usporedbi s Bitcoinovih 10 minuta. To je peer-to-peer internetska valuta s potpuno decentraliziranom, otvorenom, globalnom mrežom plaćanja. LTC je sjajan primjer potencijala za peer-to-peer kriptovalutu i važnosti kontinuiranih inovacija. 

LTC je započeo trgovanje 2021. godine za otprilike 124 dolara, a trenutno trguje za oko 262 dolara. Može se pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od gotovo 18 milijardi dolara i 24-satnim opsegom transakcija većim od 10 milijardi dolara. 

Chainlink (LINK)

Chainlink je decentralizirana mreža dizajnirana za povezivanje pametnih ugovora s podacima iz nekripto prostora. LINK pruža pouzdane ulaze i izlaze zaštićene od neovlaštenih promjena za složene pametne ugovore na bilo kojem blockchainu i potencijalno će biti “veza” koja zajedno tka različite mreže. Služi kao još jedan čvrst primjer snaga DeFi-a, jer je konektor i pomagač za daljnje inovacije. 

Cijena LINKA porasla je zajedno s ostalim osnovnim DeFi tokenima: porasla je s 0,19 dolara u siječnju 2018. na približno 35 dolara, trenutno. 

DeFi i općeniti prostor kripto infrastrukture predstavljaju jedan od najboljih skupova prilika za sljedeće desetljeće u svim razredima imovine. Kako će kripto tržište i dalje sazrijevati i rasti u sudjelovanju, ovi će igrači u ekosustavu imati koristi na načine koje Bitcoin jednostavno ne može. Trenutna stopa rasta na ovom prostoru obećava da će se nastaviti, s tim da će se te tehnologije na kraju razviti u dominantne igrače na financijskim tržištima. Ali izdržat će samo oni koji su najbolje pozicionirani za tu budućnost. 

Ako je kriptoprostor uistinu uspješan, bit će stotine tisuća, ako ne i milijuni tokenizirane imovine koja trguje na blockchainima s komponentama pametnih ugovora. Bitcoin će biti samo jedan od njih, i sigurno ne najatraktivniji. 

Preuzeto: https://finance.yahoo.com/news/forget-bitcoin-crypto-assets-154341517.html?guccounter=1